• Αναζήτηση

Η κόρη μου, μου λέει συνέχεια ψέματα!

Έχει ισχυρή φαντασία και ζει έντοντα τις ιστορίες που πλάθει στο μυαλό του

Ο ισχυρισμός της κόρης σας ότι είδε ένα μονόκερο στο πάρκο δεν αποτελεί εσκεμμένη απόπειρα να σας κοροϊδέψει, αλλά πρόκειται για μια σαφή ένδειξη της ανάπτυξης της αντίληψής της. Απλώς τα παιδιά σ’αυτή την ηλικία προσπαθούν ακόμη να ξεχωρίσουν τη φαντασία από την πραγματικότητα και όταν σας διηγούνται τις φανταστικές τους ιστορίες, ουσιαστικά δεν σας λένε ψέματα.

Οι φανταστικές ιστορίες του παιδιού εκφράζουν τις επιθυμίες του

Ο τρίχρονος Νικολάκης φέρνει κάθε εβδομάδα στο σπίτι ένα παιχνίδι από τον παιδικό σταθμό και επιμένει ότι η δασκάλα του επέτρεψε να το πάρει μαζί του. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την άποψή του, από τη στιγμή που πραγματικά θέλει το παιχνίδι, μπορεί να γίνει δικό του.

Προσπαθεί να αποφύγει τους μπελάδες

Πιθανόν να ακούσετε τον μπόμπιρά σας να ισχυρίζεται ότι δεν έσπασε εκείνος το κρυστάλλινο βάζο αλλά ένας φανταστικός φίλος του, ο Φλοξ. Ωστόσο, κατά βάθος, παρόλο που θεωρεί ότι γλίτωσε από την επίπληξη ή την τιμωρία- το παιδί ξέρει ότι με τη ζημιά που έκανε στεναχώρησε τους γονείς του

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Αποφύγετε το κήρυγμα…

Παρόλο που θα έπρεπε να μαλώσετε το παιδί σας επειδή χτύπησε την αδερφή του και έκλεψε τα μπισκότα από το τραπέζι, είναι ανώφελο να επιδιώξετε να το τιμωρήσετε επειδή είπε ψέματα και αρνήθηκες τις πράξεις αυτές. Ένα ακόμη κήρυγμα σχετικά με την αξία της ειλικρίνειας το πιο πιθανόν είναι να… μπει από το ένα αφτί του μικρού σας και να βγει από το άλλο. Το μόνο που θα καταλάβει το παιδί είναι ότι έκανε κάτι κακό, γεγονός που θα το αποτρέψει από το να παραδεχτεί την αλήθεια και στο μέλλον δεν θα σας εμπιστεύεται για να σας εκμυστηρευτεί κάτι.

Αποκαλύψτε ότι ξέρετε την αλήθεια

Μπορείτε για παράδειγμα να του πείτε: ”Ξέρω ότι φοβάσαι να μου πεις την αλήθεια γιατί πιστεύεις ότι θα θυμώσω, αλλά εγώ σε είδα που έσπρωξες την αδερφή σου. Πες μου λοιπόν τι έγινε…”

Εξηγήστε στο μικρό σας ότι όταν θέλει κάτι δεν σημαίνει ότι είναι δικό του

Αν το παιδί σας παίρνει ένα παιχνίδι από το ράφι ενός μαγαζιού και επιμένει ότι είναι δικό του και ότι το είχε μαζί του από το σπίτι, μπορείτε να του πείτε: ”Ξέρω ότι πιστεύεις πως το αρκουδάκι είναι δικό σου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ανήκει στο μαγαζί”. Σταδιακά το παιδί θα μάθει να ξεχωρίζει τη φαντασία και τις επιθυμίες του από την πραγματικότητα.

Εκμεταλλευτείτε τη φαντασία

Αν ανησυχείτε για τις φανταστικές ιστορίες που με τόσο ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση σας διηγείται, να είστε σίγουροι ότι συνήθως είναι ακίνδυνες και ανώδυνες. Μπορείτε κάλλιστα να εκμεταλλευτείτε τις στορίες για να ενθαρρύνετε τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού αντί να επιμένετε να το κάνετε να παραδεχτεί ότι όλα αυτά που σας λέει ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Διαχωρίστε τη φαντασία από την πραγματικότητα

Δεν υπάρχει λόγος να αποτρέπετε το παιδί από το να φαντάζεται και να πλάθει ιστορίες αφού αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά δημιουργική. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενθαρρύνετε το ηλικίας 3 ετών παιδί σας να πιστέψει στον Σούπερμαν, που βοηθάει τους καλούς ανθρώπους, αλλά θα πρέπει παράλληλα να τουη εξηγήσετε και να τονίσετε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να πετάξουν ακόμη κι αν φορέσουν κόκκινη μπέρτα.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: faysbook.gr

Ροή Ειδήσεων