• Αναζήτηση

Metron Analysis για Κεντροαριστερά: Επτά στους 10 πολίτες θέλουν σύγκλιση των κομμάτων

Την γνώμη των πολιτών για την Κεντροαριστεράκαι το ρόλο που μπορεί να παίξει στο πολιτικό σύστημα, αποτυπώνει έρευνα της Metron Analysis.

 

Η έρευνα παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κατέδειξε την αναγκαιότητα πλήρους ανασυγκρότησης και με βάση τα ευρήματα που έγιναν γνωστά το μεσημέρι της Τρίτης από τους κ.κ. Στράτο Φαναρά και Γιάννη Μπαλαμπανίδη, συνολικά 7 στους 10 οι πολίτες (σε μέγεθος δείγματος παραπάνω των 1000) που εντοπίζουν ένα μεγάλο κενό σε αυτό το πολιτικό φάσμα και διαβλέπουν ως μοναδική λύση τις συγκλίσεις δυνάμεων προς ενίσχυσή του.

Συγκεκριμένα το 69% των ερωτηθέντων που απάντησε πως θα πρέπει να προκύψει ένα νέο ενιαίο σχήμα, εν αντιθέσει με το 27% που πιστεύει αναφανδόν σε μια συνέχεια του υπάρχοντος status quο.

 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε πως σε δύο ηλικιακές ομάδες, των 25-34 και των 35-44, το ποσοστό της συγκρότησης μιας διευρυμένης παράταξης με κεντροαριστερό πρόσημο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 73%, ανεβάζοντας τον συνολικό μέσο όρο.

 

Οπότε το ότι στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το ποσοστό εκτοξεύεται στο 83% εκατέρωθεν δεν προκαλεί έκπληξη. Ενισχύει ωστόσο το διακύβευμα που έχει γεννηθεί.

Ούτως ή άλλως είναι φανερό πως ο Έλληνας αναζητά λύσεις στα άμεσα προβλήματά του και μαζί τις εναλλακτικές πολιτικές που θα του τις προσφέρουν. Το 69% θα ήθελε πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκύψει στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας που επιδρά στον μηνιαίο προϋπολογισμό και αδειάζει το πορτοφόλι του, την ώρα που η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία) έρχεται σε δεύτερο επίπεδο.

 

Πρόκειται για ανησυχίες που επηρεάζουν αναπόφευκτα τη γνώμη του κόσμου για την αποτελεσματικότητα της τωρινής κυβέρνησης. Μόνο το 55% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πλέον πως η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία της. Αντιθέτως το αρκετά υψηλό 43% προτείνει πρόωρες εθνικές εκλογές, ένα χρόνο μετά τις προηγούμενες, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία δεν θεωρεί πως το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα καταλήξει παράγοντας αποσταθεροποίησης.

Ροή Ειδήσεων