• Αναζήτηση

Μη κρατικά ΑΕΙ: Ένταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, πυρά από Κωνσταντινόπουλο-Γιαννακοπούλου, κομματική πειθαρχία βάζει ο Ανδρουλάκης

 

Ένταση επικρατεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ, καθώς ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αλλά και η Νάντια Γιαννακοπούλου άσκησαν κριτική στη στάση του κόμματος.

Επιβεβαιώνοντας το ρήγμα που υπάρχει στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, φέρεται να υπονόησε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

«Το είπα δημόσια, πρόσφατα, σε συνέντευξή μου στον ΣΚΑΪ» τόνισε προς τους βουλευτές. Εκεί, σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία, ο κ. Ανδρουλάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει διαφοροποιήσεις από τη βασική γραμμή του κόμματος. Μάλιστα, στο κλείσιμο ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να είπε καθαρά πως θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, και πως θα σχηματίσει επιτροπή που θα κωδικοποιήσει τις θέσεις του κόμματος, ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος το φθινόπωρο.

«Ταραχή» στο ΠΑΣΟΚ από την ανταρσία δύο βουλευτών για τα μη κρατικά ΑΕΙ -«Καρφιά» κατά Ανδρουλάκη και αίτημα για σύγκληση της ΚΟ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τόνισε πως «η ΝΔ ήθελε ουσιαστικά να μην ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τα νομοσχέδια για επιστολική ψήφο και μη κρατικά ΑΕΙ και στο ν/σ για τα ομόφυλα ήθελε να τα ψηφίσουμε μαζί και το πέτυχε».

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «ο κόσμος δεν κατανόησε τις θέσεις μας και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση».

Επίσης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Στέφανο Παραστατίδη να φτιάξει μία επιτροπή για να συζητήσουν το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ, «αλλά ο Στέφανος δεν μας κάλεσε ποτέ».

Παράλληλα, ακολούθησε ένταση σε σχέση με την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε την στάση που είχε τηρήσει ο Γ. Παπανδρέου το 2006 (σ.σ. επί διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή), σημειώνοντας ότι τότε διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή και ψήφισε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 σημειώνοντας μάλιστα πως «τότε ο Ευ. Βενιζέλος ήταν αρνητικός, σήμερα ο κ. Βενιζέλος είναι θετικός».

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε να ενοχλείται αντιτείνοντας πως «δεν μπορείς να κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια του πρώην πρωθυπουργού, ο Παπανδρέου έχει σταθερή άποψη για την αναθεώρηση του άρθρου 16».

«Θα λέω την γνώμη μου όποτε θέλω και το κρίνω σωστό» απάντησε κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Κριτική στη στάση του ΠΑΣΟΚ άσκησε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντας πως το «σκανδιναβικό μοντέλο» για τα πανεπιστήμια δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε πολύ καθυστερημένα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Έχω συγκεκριμένες απόψεις, που δεν αλλάζουν» φέρεται να είπε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν θα επιλέξει την αποχή.

Σημειώνεται ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει δηλώσει στα «Παραπολιτικά»: «Τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω».

Οι διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Νωρίτερα, ο υπευθύνος του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε τις 7+1 διαφωνίες του αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως

Θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ότο το ν/σ «συνταγματικά αμφιλεγόμενο κάτι που δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας δικαίου». «Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ συνταγματολόγων και ειδικών του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά υπάρχει και μία παγιωμένη νομολογία του ΣτΕ, που ποτέ δεν αμφισβήτησε τη συμφωνία του άρθρου 16 με το Ενωσιακό Δίκαιο. Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα θα έπρεπε να προχωρήσουμε με απολύτως στέρεα βήματα. Γιατί εν τέλει την συμφωνία του νόμου με το Σύνταγμα θα την κρίνουν ανώτατοι δικαστές (ΣΤΕ) και θα ήταν εγκληματικά επιπόλαιο να βάλουμε σε μια περιπέτεια νέα παιδιά, οικογένειες αλλά και όσους αποφασίσουν να εμπλακούν. Η δική μας θέση είναι ότι η ρητή απαγόρευση που μπήκε στο Σύνταγμα, πρέπει να βγει και από το Σύνταγμα. Όχι από την κυβέρνηση, ως μεσάζοντα του Συντάγματος».
Όσον αφορά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των υπό ίδρυση πανεπιστημίων όπως ορίζει το νομοσχέδιο, ο αρμόδιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι « θεμελιώδης και μη διαπραγματεύσιμη αρχή αποτελεί η σαφής και ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ εμπορικού-επιχειρηματικού κέρδους και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μόνον αυτή η προσέγγιση μπορεί να εγγυηθεί την ακαδημαϊκή εγκυρότητα και ελευθερία». Αντιθέτως, προσθέτει, η πρόταση της κυβέρνησης αρκείται στην γραμματική διατύπωση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα χωρίς να εισάγει οποιαδήποτε ρύθμιση που να αποτρέπει την νόθευση του χαρακτήρα αυτού.
Για την αδειοδότηση θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πως πρέπει να συνδέεται με την αντίστοιχη στάθμη αξιολόγησης και διεθνούς κατάταξης των σχολών/τμημάτων των δημοσίων ιδρυμάτων ενώ στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη.
Σχετικά με την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου ο κ. Παραστατίδης αναφέρει ότι για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει αύξηση χρηματοδότησης, βελτίωση κρίσιμων δεικτών ποιότητας, στρατηγικός σχεδιασμός, σοβαρός ακαδημαϊκός χάρτης, κατοχύρωση πραγματικού αυτοδιοίκητου και ισόρροπη στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας.
Υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «τσουβαλιάζει νομοτεχνικές τροποποιήσεις σε προβληματικά άρθρα του νόμου Κεραμέως και μεταφέρει τμήματα από το ΔΙΠΑΕ στο ΔΠΘ» ενώ «αντί ουσιαστικών δεσμεύσεων για αύξηση της χρηματοδότησης παραθέτει κατάλογο ήδη υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων».
Όσον αφορά το σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, ανεξαρτήτως χαρακτήρα, δημοσίου ή μη κρατικού, οφείλει να είναι κοινό και ενιαίο.
Για την γεωγραφική κατανομή, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τα μη κερδοσποπικά πανεπιστήμια πρέπει να ενταχθούν στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χάρτη με κριτήρια γεωγραφικά, οικονομικά και κατανομής επιστημονικών πεδίων.
Θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι να προβλέπεται συγκεκριμένη ρήτρα διασφάλισης της μακροπρόθεσμης εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού σχεδίου, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα εγκαταλείψουν το πλάνο παροχής ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και θα αφήσουν ξαφνικά τους φοιτητές τους μετέωρους.
Σχετικά με τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και τις συνθήκες εργασίας θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η προστασία των δικαιωμάτων των πανεπιστημιακών και η διασφάλιση ότι οι συνθήκες εργασίας τους θα είναι σύμφωνες με τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας και ακαδημαϊκής ελευθερίας που ισχύουν για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων