Η μεταξύ τους αντιπαράθεση μπορεί να εξελίσσεται μέχρι στιγμής σε σχετικά ήπιους τόνους, ωστόσο δεν λείπει η ανταλλαγή αιχμών και τα δημόσια υπονοούμενα που για τους καλά γνωρίζοντες παραπέμπουν σε κόντρες και ίντριγκες του εσωκομματικού παρασκηνίου. Το κλίμα ενότητας και συναίνεσης στην επετειακή εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη δίνει σταδιακά τη θέση του στα πρώτα ιδιότυπα debates: οι υποψήφιοι αρχηγοί προβάλλοντας το καλό τους προφίλ, επιχειρούν να δείξουν την αχίλλειο πτέρνα των βασικών τους αντιπάλων, ενώ τα επιτελεία τους στρώνουν το έδαφος για την τελική σύγκρουση την ώρα που θα το επιλέξουν.
Τα debates
Για τα τηλεοπτικά debates δεν έχει βγει ακόμη λευκός καπνός, παρότι το σύνολο των υποψηφίων δηλώνει σύμφωνο με τη διεξαγωγή όχι μιας, αλλά και περισσότερων τηλεμαχιών. Η αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας στήνει επί του παρόντος κάλπες (για τους δύο γύρους των εκλογών), αλλά το θέμα του ασυμβίβαστου για την υποψηφιότητα Δούκα πηγαινοέρχεται στην ΕΔΕΚΑΠ, με ενδιάμεσες στάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη και τα επιτελεία των άλλων υποψήφιων αρχηγών.
Η αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας περιμένει να υποδεχτεί την προσεχή Κυριακή τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων, αλλά ενδέχεται να φιλοξενήσει τελικά το ευρύτερο σώμα του Διαρκούς Συνεδρίου, εφόσον δεν απαντηθεί νωρίτερα το ζήτημα με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων. Θέτουν κάποιοι -και, αν ναι, ποιοι- θέμα για την υποψηφιότητα Δούκα;
Είναι καλοδεχούμενη η υποψηφιότητα του κ. Χάρη Δούκα, όπως αρχικά είχε δηλώσει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να βάλω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα Δούκα- όταν ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή, την ΕΔΕΚΑΠ, είπα ότι πρέπει να ξεπεραστεί με θεσμικό τρόπο και να πάμε γρήγορα στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά»; Τι σημαίνει επ’ αυτού η θέση του κ. Παύλου Γερουλάνου ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι συντεταγμένο κόμμα» και ότι «πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι το πώς λειτουργούμε ως κόμμα σήμερα δείχνει πώς θα λειτουργούμε αύριο ως κυβέρνηση»;
Τα ασυμβίβαστα έχουν κάνει… καριέρα στο ΠΑΣΟΚ με την ανάσυρσή τους από το καταστατικό κάθε φορά στις προεκλογικές εσωκομματικές περιόδους. Ο κ. Χρήστος Παπουτσής, για παράδειγμα, αποκλείστηκε το 2012 από την κούρσα διότι δεν είχε συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών κι έτσι μοναδικός υποψήφιος αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αλλο ασυμβίβαστο -αυτό για τη θέση του γραμματέα- άρθηκε, όπως λένε στελέχη, στο Συνέδριο του 2022 επί κ. Ανδρουλάκη για να μπορέσει ο κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος να θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή. Στην παρούσα φάση είναι το άρθρο 36 του καταστατικού που δείχνει ασυμβίβαστο προς την πλευρά Δούκα. «Οσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα», αναφέρει το καταστατικό ανάβοντας φωτιές στο εσωτερικό σκηνικό του ΠΑΣΟΚ.
Το συγκεκριμένο άρθρο επικαλέστηκε και ο Γρηγόρης Φελώνης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της πλευράς Ανδρουλάκη, στέλνοντας επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ και ζητώντας να πράξει τα δέοντα. «Περιμένουμε από την ΕΔΕΚΑΠ να αποφανθεί αν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα καταστατικού. Αυτό επιτάσσει η θεσμική και καταστατική σοβαρότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων προχθές, Παρασκευή, ο κ. Γερουλάνος προσθέτοντας ότι «υπάρχουν όργανα που πρέπει να λειτουργούν». Από το επιτελείο Ανδρουλάκη επισημαίνουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έβαλε θέμα κι ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει γρήγορα η πολιτική συζήτηση.
Το καταστατικό
Η αλήθεια όμως είναι ότι στελέχη της σκληρής γραμμής πιέζουν τόσο το επιτελείο Ανδρουλάκη όσο και το επιτελείο Γερουλάνου να τηρηθεί το καταστατικό, «τα άρθρα του οποίου όφειλαν να γνωρίζουν οι συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων προτού αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία».
Ο κ. Δούκας υποστήριζε σε προηγούμενη φάση: «Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Εως τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου έβαζαν η Ν.Δ. μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης.
Ο υποψήφιος αρχηγός έχει εν τω μεταξύ επαναλάβει ουκ ολίγες φορές -απαντώντας και στα περί ασυμβιβάστου εκ των προτέρων- ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων και στην περίπτωση που εκλεγεί. Ετσι προφανώς επιχειρεί να κλείσει -προ των καθοριστικών συνεδριάσεων της ΕΔΕΚΑΠ– ενδεχόμενη συζήτηση για το αν επιλέξει την αποχώρησή του από τον δήμο για να συνεχίσει στην κούρσα στην οποία μπήκε, όπως δείχνουν τα πρώτα φθινοπωρινά γκάλοπ, με δυναμική δεύτερου γύρου.
Οι κύριοι Δούκας και Ανδρουλάκης εμφανίζονται ως το δίδυμο που θα περάσει πιθανότατα στον δεύτερο γύρο, παρότι είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις και τις τάσεις που θα καταγράψουν στη συνέχεια οι υποψηφιότητες της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου και του κ. Γερουλάνου που ακολουθούν.
Eμπειρα στελέχη θεωρούν βέβαιη εξέλιξη προσεχώς το «σκληρό ροκ» μεταξύ των επιτελείων των τεσσάρων που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Σημειώνουν όμως ότι η κυρία Διαμαντοπούλου διατηρεί την προγραμματική ατζέντα στη βιτρίνα της προεκλογικής της καμπάνιας, αποφεύγει να πυροδοτήσει ένταση και, όπως φάνηκε σχετικά με το ασυμβίβαστο Δούκα, έδειξε ότι δεν θέλει να ανεβάσει το θέμα, καθώς συνεργάτες της έλεγαν ότι «δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα – αναμένουμε».
Αυτό που ενώνει, άλλωστε, τα επιτελεία όλων των υποψηφίων είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο να κερδίσει αν οι ίδιοι κοιτάξουν τη μεγάλη εικόνα, αν σταθούν στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και αν καταφέρουν με τον προγραμματικό τους λόγο να εξασφαλίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους για την επόμενη μέρα. Ο κ. Ανδρουλάκης προσέχει σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του να μην απουσιάζουν οι προγραμματικές αναφορές. Ακόμη κι αν θέλει να εκτοξεύσει πυρά εναντίον των αντιπάλων του, του τύπου «να δεσμευτούν όλοι ότι θα μείνουν και την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ γιατί το 2017 έμειναν η Γεννηματά, εγώ και ο Γιάννης Μανιάτης», ο ίδιος κάνει επιτόπιες στροφές για να επανέλθει γρήγορα στις προγραμματικές δεσμεύσεις.
Τα προγράμματα
Ο κ. Δούκας δίνει έμφαση στα κοινωνικά θέματα. Σε όλες τις ομιλίες του κάνει ειδικές αναφορές στα προβλήματα στον χώρο της Υγείας ενώ βάλλει κατά της λογικής των επιδομάτων υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έτσι μικραίνει τον ορίζοντα της πραγματικής προοπτικής ανάπτυξης των πολιτών.
Η κυρία Διαμαντοπούλου σε κάθε πόλη που επισκέπτεται παρουσιάζει και μια δέσμη προτάσεων για μια θεματική ενότητα. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου η ΔΕΘ κάθε χρόνο σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας οικονομικής και πολιτικής περιόδου για τη χώρα, παρουσίασε προχθές 11 προτάσεις για την Κοινωνική Κατοικία και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Τάχθηκε υπέρ της ανάγκης μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας και διευκρίνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η συγκρότηση συγκεκριμένων πολιτικών.
Ο κ. Γερουλάνος, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι μέχρις στιγμής ο μόνος υποψήφιος που παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο και οδικό χάρτη για το «ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας». Αύριο συνεχίζει το οδοιπορικό για το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα αναλύσει το σχέδιό του «για την αναγέννηση της Ελλάδας μέσα από ριζικές μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας», προβάλλοντας το πολιτικό τρίπτυχο «δίκαιη κοινωνία – πατριωτική οικονομία – ισχυρή Ελλάδα». Θα επιδιώξει δηλαδή να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη προοδευτική πρόταση για τη χώρα απέναντι σε όσα θα ακουστούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν από το βήμα της ΔΕΘ.
Στο στόχαστρο των υποψηφίων παραμένουν φυσικά τα επίδικα της συγκυρίας όσον αφορά την αντιπαράθεσή τους τόσο με την κυβερνητική παράταξη όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέλημά τους όμως είναι ταυτόχρονα να μη θυμώσουν με τα λεγόμενά τους τούς ψηφοφόρους από τον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο. Το κάλεσμά τους είναι διαρκές και απλώνεται αναλόγως των κοινών που προσεγγίζουν με τις ομιλίες τους κάθε φορά. Είναι κοινό μυστικό, για παράδειγμα, ότι η κυρία Διαμαντοπούλου επενδύει στο κεντρώο κοινό και στις εκσυγχρονιστικές ρίζες, ενώ ο κ. Δούκας άρχισε από νωρίς να αξιοποιεί το πέρασμα που έχει στο κεντροαριστερό κοινό και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα του κ. Κώστα Σημίτη ότι «δεν υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες» λειτουργεί και ως έναυσμα δυναμικού αγώνα για την κινητοποίηση κάθε τάσης ψηφοφόρων, ενεργών ή του καναπέ.
Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, που περιοδεύει ανά την Ελλάδα, δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της ιστορίας του και η απόφαση που θα πάρουν τα μέλη του στις 6 Οκτωβρίου δεν περιορίζεται στην εκλογή νέου προέδρου, καθώς έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για το μέλλον. Για τη μεγάλη ευκαιρία κάνει λόγο και η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, με τον ισχυρισμό ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να δείξει ότι υπάρχει άλλος δρόμος, το μόνο κόμμα που μπορεί να φέρει ξανά την ελπίδα στους πολίτες είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ. «Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση με την οποία πρέπει να αναμετρηθούμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για να αλλάξουμε για μία ακόμη φορά τον πολιτικό χάρτη, να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ και πάλι την εναλλακτική κυβερνητική επιλογή», ανέφερε η ίδια κατά την περιοδεία της στην Αρκαδία. Επίσης, πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα ενισχυθεί μέσα από την εκλογική διαδικασία – αρκεί, όπως υπογραμμίζουν όλοι οι υποψήφιοι, να κερδίσουν το στοίχημα της μεγάλης συμμετοχής στις κάλπες.
Κάλπες
Η οργάνωση της διαδικασίας με το στήσιμο καλπών σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της χώρας γίνεται ένας διακηρυγμένος στόχος των επιτελείων των υποψηφίων. Το θέμα το χειρίζεται η ΕΔΕΚΑΠ, απ’ όπου τρία μέλη της Επιτροπής (Παντελής Καμάς, Γιώργος Αναγνώστου και Ειρήνη Σενετάκη) με επιστολή τους άφησαν αιχμές κατά της διαχείρισης της διαδικασίας από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη. «Πρέπει να αποτρέψουμε οι οργανωτικοί όροι διεξαγωγής των εκλογών να αποτελέσουν ένα πάρε-δώσε μεταξύ υποψήφιων προέδρων και ανοίκειων οργανωτικών συμφωνιών», ανέφεραν χαρακτηριστικά ζητώντας η αύξηση των εκλογικών τμημάτων να γίνει με κανόνες διαφάνειας. Τα τρία αυτά στελέχη που δεν είναι από το ανδρουλακικό μπλοκ ζήτησαν εν τω μεταξύ περισσότερα εκλογικά τμήματα σε περιοχές όπου την προηγούμενη φορά είχαν σημειωθεί ουρές ψηφοφόρων – δηλαδή στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας.
Ντιμπέιτ;
Σε εκκρεμότητα παραμένει, παρά τη θετική αντίδραση των υποψηφίων, η οργάνωση μιας ή και περισσότερων τηλεμαχιών προς τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Δούκας και η κυρία Διαμαντοπούλου έχουν στείλει επιστολές με τις προτάσεις τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει «ναι» και οι συνεργάτες του υπερθεματίζουν ότι χρειάζεται τηλεαναμέτρηση και προς τον δεύτερο γύρο. Κανείς και καμία δεν έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε τηλεμαχία, εντούτοις τα debates έχουν παγώσει μέχρι νεωτέρας. Μάλιστα, στελέχη της Επιτροπής επικαλούνται ως επιχείρημα και ότι δεν έχουν ακόμη ανακηρυχθεί οι υποψήφιοι για τους οποίους σήμερα Δευτέρα, λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των απαιτούμενων υπογραφών.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI