• Αναζήτηση

Θεοδωρίδου: Όσοι έκαναν τρίτη δόση εμβολίου έχουν 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 έγινε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Αρχικά, η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των πανεπιστημίων με διά ζώσης εκπαίδευση, κάνοντας ειδική αναφορά στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού φοιτητών και καθηγητών και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Καλή αρχή και ακαδημαϊκή χρονιά, με ανοικτά πανεπιστήμια και διά ζώσης εκπαίδευση», τόνισε.

Οσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, είπε ότι ο κύριος λόγος που γίνεται ήταν η συμπλήρωση του κενού που δημιουργείται λόγω ανεπαρκούς ανταπόκρισης στην ανοσία και αυξημένης έκθεσης στον ιό.

Επικαλούμενη μελέτες του Ισραήλ και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σημείωσε πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες από αυτές της δεύτερης δόσης.

«Θα πρέπει να πούμε ότι άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Πρέπει να διευκρινιστεί ότι άτομα με ιστορικό νόσησης συστήνεται να κάνουν μία δόση εμβολίου, ανεξάρτητα των εμβολίων που έχουν κάνει πριν από τη νόσηση. Εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις, δεν χρειάζεται τρίτη δόση», πρόσθεσε.

«Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων παγκοσμίως, ένα παιδί χάνει τον γονιό του»

Η κυρία Θεοδωρίδου μίλησε για μια κρυφή και επώδυνη πανδημία που αναδεικνύεται από μελέτες, με τίτλο «η ορφάνια από την Covid». Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει τον γονιό του. Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και τη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, ανέφερε.

Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα κι άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή του, επισήμανε, για να προσθέσει πως τα στοιχεία αυτά δείχνουν «την ανάγκη πρόληψης, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο long-Covid, με μεγάλη διάρκεια ζωής».

Θεμιστοκλέους: Πλήρως εμβολιασμένο το 69% του ενήλικου πληθυσμού

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι 6,5 εκατ. συμπολίτες μας έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 62,2% του γενικού πληθυσμού και το 71,3% του ενήλικου. Την ίδια ώρα, 6.250.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 59,5% του γενικού πληθυσμού και στο 69% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους θύμισε ότι άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου σε όσους είναι άνω των 50 ετών και το επιθυμούν και για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα κατηγορίας Α και κατηγορίας Β.

Οπως υπενθύμισε, όσοι επιθυμούν να λάβουν την τρίτη δόση, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής τρίτη δόση έχουν λάβει 120.000 συμπολίτες μας και έχουν κλειστεί 50.000 επιπλέον ραντεβού.

Ροή Ειδήσεων