• Αναζήτηση

Θερμοπληξία vs θερμική εξάντληση: Πώς να τα ξεχωρίσετε και να παραμείνετε ασφαλείς το καλοκαίρι

Μετά από έναν φαινομενικά ατελείωτο χειμώνα, οι πρώτες υπόνοιες καλοκαιριού μας κάνουν δικαιολογημένα να χαρούμε -ίσως περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Ίσως οι συνεχόμενες βροχές και τα κύματα κακοκαιρίας συνέβαλαν στο να ξεχάσουμε πόσο εξαντλητικά μπορούν να γίνουν τα ακραία θερινά φαινόμενα, όπως οι θερμοκρασίες που χτυπούν «κόκκινο» και τα κύματα καύσωνα που συνοδεύουν ένα τυπικό ελληνικό καλοκαίρι.

 

Ωστόσο, εμείς είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όταν ο υδράργυρος αρχίσει να εκτοξεύεται στα ύψη με ορισμένους ανθρώπους να κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη. Συνεπώς, είναι αυτονόητο πως χρειάζεται να απολαμβάνετε τον ήλιο με ασφάλεια και η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση είναι δύο δυνητικά σοβαρές καταστάσεις αυτή την εποχή του χρόνου.

Παρότι η θερμοπληξία είναι ένας όρος γνώριμος στους περισσότερους, συχνά συγχέεται με την θερμική εξάντληση. Ωστόσο οι δύο καταστάσεις διαφέρουν μεταξύ τους, για αυτό στο παρόν άρθρο αναλύουμε τα σημάδια και τα συμπτώματα της κάθε μίας καθώς και τι πρέπει να προσέξουμε για να παραμείνουμε ασφαλείς αυτό το καλοκαίρι.

Τι είναι η θερμική εξάντληση;
Όταν το σώμα μας ζεσταίνεται, η αρτηριακή μας πίεση πέφτει καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε δροσεροί. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά μας αρχίζει να εργάζεται σκληρότερα για να συνεχίσει να αντλεί αίμα μέσω του σώματος.

Αυτή η πτώση της αρτηριακής πίεσης, όταν συνδυάζεται με απώλεια υγρών και αλατιού λόγω αυξημένης εφίδρωσης, μπορεί να αρχίσει να προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως φαγούρα στο δέρμα και πρήξιμο στα πόδια ή ταχύτερο σφυγμό και μπορεί να εξελιχθεί σε θερμική εξάντληση – η οποία είναι πρόδρομος της θερμοπληξίας.

Η θερμική εξάντληση οφείλεται κυρίως στην αφυδάτωση μέσω της εφίδρωσης και στην αδυναμία αναπλήρωσης των σωματικών υγρών. Μερικά συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε περιλαμβάνουν:

Ζάλη
Ναυτία
Αίσθημα λιποθυμίας
Κούραση
Πονοκέφαλος
Απώλεια όρεξης
Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι το σώμα σας δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη ζέστη και ότι κινδυνεύετε να αφυδατωθείτε.

Τι είναι η θερμοπληξία;
Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί εάν η θερμική εξάντληση αφεθεί χωρίς θεραπεία. Αποτελεί μία επείγουσα και επικίνδυνη κατάσταση της υγείας και προκύπτει όταν οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί που διατηρούν το σώμα δροσερό έχουν καταρρεύσει.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Δυνατός πονοκέφαλος
Εμετός
Γρήγοροι παλμοί
Γρήγορη αναπνοή
Ζάλη
Σύγχυση
Ερυθρό δέρμα
Απουσία εφίδρωσης
Επιληπτικές κρίσεις
Κατάρρευση
Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει θερμοπληξία, καλέστε άμεσα βοήθεια.

Πώς μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο με ασφάλεια;
Όλα τα παραπάνω ακούγονται λίγο τρομακτικά. Αλλά μην ανησυχείτε καθώς η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία μπορούν να προληφθούν πλήρως. Ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε – και μερικά που πρέπει να αποφύγετε – για να παραμείνετε ασφαλείς φέτος το καλοκαίρι.

Τι να κάνετε
Πιείτε πολύ νερό. Είναι πολύ σημαντικό να αναπληρώσετε τα υγρά που χάνετε λόγω της εφίδρωσης πίνοντας περισσότερο νερό από ό,τι συνήθως.
Φορέστε φαρδιά ρούχα που αναπνέουν. Υφάσματα που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι και το λινό που θα σας κρατήσουν δροσερούς στις βόλτες σας σε εξωτερικούς χώρους.
Φοράτε πάντα καπέλο. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό για ψεκασμό, καθώς το νερό εξατμίζεται από το δέρμα σας και σας βοηθά παραμείνετε δροσεροί.
Τρώτε γρανίτες και πιείτε ροφήματα με πάγο. Όλα αυτά βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός σας χαμηλότερη. Καταναλώστε ενυδατικά φρούτα και λαχανικά, όπως καρπούζι, αγγούρι και φράουλες, για να διατηρήσετε τα επίπεδα υγρών σας.
Τι να αποφύγετε
Άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Θα χρειαστεί να προσέχετε ιδιαίτερα όταν ασκείστε στη ζέστη, αλλά δεν χρειάζεται να σταματήσετε εντελώς την άσκηση. Απλώς τροποποιήστε τη συνηθισμένη σας ρουτίνα και αποφύγετε τους εξωτερικούς χώρους τις ώρες που κάνει την περισσότερη ζέστη.
Αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι κάνει το σώμα να χάνει υγρά – αυτό ακριβώς που προσπαθούμε να αποφύγουμε στη ζέστη. Το ίδιο ισχύει και για τα καφεϊνούχα ποτά, οπότε (δυστυχώς) καλό είναι να τα περιορίσετε.

Ροή Ειδήσεων