• Αναζήτηση

Β. Τζαμουράνης: Τοπικές Κοινότητες και υποψήφιοι πρόεδροι – Συνένοχοι στην αδιαφορία και την απαξίωση;

Άρθρο του Βασίλη Τζαμουράνη

Πολιτικού Μηχανικού –

Υποψήφιου Δημάρχου Καλαμάτας με τον συνδυασμό ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ kalamatameta.gr

Πρόσφατα ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος ανακοίνωσε νυν προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων ως υποψήφιους με τον συνδυασμό του στις εκλογές του Οκτωβρίου. Με αφορμή αυτό το γεγονός μάς γεννήθηκαν αυθόρμητα κάποιες απορίες, που έχουν να κάνουν όχι με το «φαίνεσθαι» ή τις εκλογικές διαδικασίες, αλλά με την ουσία της αυτοδιοίκησης: Με την ουσία της πολιτικής που ασκείται στις Κοινότητες. Με την απτή (και σκληρή) πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι Κοινότητες – και με την αντιμετώπισή τους από τη δημοτική αρχή Βασιλόπουλου.

 

 

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΗ ΚΑΙ «ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ»;

 

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, εντελώς καλόπιστα:

 

  • Οι υποψήφιοι πρόεδροι που κατεβαίνουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου, με όλες τις καλές τους προθέσεις τις οποίες δεν αμφισβητούμε, είναι άραγε ευχαριστημένοι έστω και στοιχειωδώς, με τον τρόπο που αντιμετώπισε η νυν δημοτική αρχή τον τόπο τους στα 4 χρόνια της θητείας της;

 

  • Μπορεί να είναι έστω και ελάχιστα ικανοποιημένοι, όταν για ό,τι χρειαζόταν η Κοινότητά τους έπρεπε οι πρόεδροι να παρακαλούν προσωπικά τον δήμαρχο ή όποιον άλλο αρμόδιο-αναρμόδιο (και όχι μόνο μία φορά!), ώστε να γίνει και η παραμικρή δουλειά;

 

  • Τους αρκεί αυτή η έλλειψη θεσμικής παρουσίας, στήριξης, συμπαράστασης; Τους αρκεί που κανένα αίτημά τους στο πλαίσιο κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος δεν συζητήθηκε ποτέ στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, όπως προβλέπει ο νόμος (άρθ. 86 του Ν.3852/2010);

 

  • Πώς μπορούν οι πρόεδροι αυτοί, που είναι εκ νέου υποψήφιοι, να ανέχονται τον ρόλο που τους επιφύλαξε επί 4 χρόνια η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου; Τον ρόλο των ουραγών, των «φτωχών συγγενών», των «πολιτών δεύτερης κατηγορίας» μέσα στον ενοποιημένο Δήμο Καλαμάτας – γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση παλαιότερα τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μικρής Μαντίνειας;

 

Τα ερωτήματα αυτά μπορεί να μοιάζουν ρητορικά, αλλά δεν είναι. Απαιτούν απαντήσεις στην πράξη.

 

Το ίδιο ισχύει και για κάποια ακόμα πιο σημαντικά ζητήματα, που «καίνε» τις Τοπικές Κοινότητες αλλά και ολόκληρο τον Δήμο Καλαμάτας. (Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η μοίρα του κέντρου και της περιφέρειας είναι κοινή. Οι ζωές μας είναι συνδεδεμένες και αλληλοεπηρεάζονται, σε όποιο σημείο του Δήμου κι αν κατοικεί ο καθένας μας).

 

 

ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ;

 

Μεταξύ της απογραφής του 2011 και του 2021, ο μόνιμος πληθυσμός μειώθηκε στις 28 από τις 38 κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας(ποσοστό 73.6%). Συνολικά και στις 28 κοινότητες ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 2.278 κατοίκους!

 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο μόνιμος πληθυσμός δεν μειώθηκε μόνο σε ορισμένες δυσπρόσιτες ορεινές κοινότητες – αλλά και στην προνομιούχο τουριστικά Βέργα (κατά 127κατοίκους) και στο γειτονικό με την Καλαμάτα Ασπρόχωμα (κατά 246 κατοίκους)…

 

Αυτό αποδεικνύει:

  1. τον υδροκεφαλισμό της Καλαμάτας
  2. την αδυναμία αξιοποίησης του οικιστικού πλούτου των χωριών, τα οποία ερημώνουν, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν προάστια ποιοτικής διαβίωσης και οικονομικότερης στέγασης.

 

Για παράδειγμα, η ύπαρξη τακτικής και αξιόπιστης συγκοινωνίας, η οποία θα διευκόλυνε όλες τις πληθυσμιακές και κοινωνικές ομάδες των δημοτών στο κέντρο και στα χωριά, προσφέροντας λύσεις στο φλέγον πρόβλημα της μετακίνησης και της στάθμευσης, θα μπορούσε να ανακόψει τη δημογραφική συρρίκνωση πολλών κοινοτήτων. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί πολλούς κοινοτάρχες.

 

Πώς μπορεί άραγε να γίνεται κανείς, με τόση προθυμία, συνένοχος σε αυτή την κραυγαλέα και «εγκληματική» αδιαφορία για την κοινότητά του και για τους ανθρώπους της; Φαίνεται να προέχει μόνο η επανεκλογή – ακόμα και σ’ ένα αξίωμα που η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου έδειξε να το υποτιμά και να το απαξιώνει επί 4 ολόκληρα χρόνια.

 

 

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

 

Η παράταξή μας ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ δεν υπόσχεται «θαύματα». Αλλά σε σχέση με αυτό το ηχηρό «τίποτα» που περνιέται για φυσιολογικό, σε σχέση με αυτή την… αποικιοκρατική «πολιτική» για τις Κοινότητες που εξαντλείται σε χαμόγελα, βόλτες των προέδρων στους διαδρόμους του Δημαρχείου, χειραψίες στα καφενεία και καμιά τσιμεντόστρωση ή επίσκεψη του γκρέιντερ, είμαστε 100% βέβαιοι ότι μπορούμε (και θα πράξουμε) πολύ περισσότερα.

 

Μερικά από αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε είναι:

 

  • Θα ορίσουμε Αντιδήμαρχο αρμόδιο αποκλειστικά για τις Τοπικές Κοινότητες, με αυξημένες αρμοδιότητες και ευελιξία στη διεκπεραίωση των ζητημάτων των Κοινοτήτων.

 

  • Σε ΚΑΘΕ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας θα επιλέγεται τουλάχιστον ένα θέμα από αυτά που προτείνουν οι Κοινότητες, για συζήτηση και λήψη απόφασης («Ώρα της Κοινότητας»).

 

  • Σε κάθε τοπική κοινότητα θα γίνονται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ έργα προϋπολογισμού ίσου ή μεγαλύτερου από τα έσοδα που συνεισφέρει αυτή στον δημοτικό προϋπολογισμό.

 

  • Θα εξασφαλίσουμε σε συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους την πυκνότερη παρουσία μηχανημάτων, για τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.

 

  • Με συναίνεση του Δ.Σ., θα θεσπίσουμε να συνεδριάζει το Σώμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και στις έδρες των πρώην Δήμων Αρφαρών – Θουρίας – Άριος.

 

  • Θα φροντίσουμε γενικότερα την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας με έναν πρωτοφανή τρόπο, μέσα από μια σειρά συγκεκριμένα έργα και προτεραιότητες (ασφάλεια – στέγαση – οδικά έργα – συγκοινωνία – τουρισμός – περιβαλλοντική αξιοποίηση/ανάδειξη – τουρισμός – μνημεία – γαστρονομία – ψυχαγωγία κ.ά.). Όλα αυτά περιγράφονται ήδη στο Πρόγραμμά μας, το οποίο αρθρώνεται σε 4 Άξονες Δράσης όπου κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι Κοινότητες.

 

Το μέλλον του Δήμου Καλαμάτας περιλαμβάνει την ισόρροπη, δίκαιη και ολιστική ανάπτυξη ΟΛΩΝ των περιοχών του.

 

Αυτή η ανάπτυξη, για την οποία εμείς στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ θα δουλέψουμε σκληρά και οργανωμένα, περνά μέσα από τη φροντίδα για τις Τοπικές μας Κοινότητες οι οποίες σίγουρα αξίζουν περισσότερα: Περισσότερη εκτίμηση. Περισσότερη συμμετοχή. Περισσότερη ασφάλεια. Περισσότερο ενδιαφέρον. Περισσότερες προοπτικές. Περισσότερες ευκαιρίες. Περισσότερα εισοδήματα. Περισσότερη, και κυρίως ισότιμη, οργανική διασύνδεση των Κοινοτήτων με την πρωτεύουσα του Δήμου Καλαμάτας, προς αμοιβαίο όφελος όλων των δημοτών.

Ροή Ειδήσεων