• Αναζήτηση

Άγριο μπρα-ντε-φερ στο ΠΑΣΟΚ: Πώς θα αντιδράσει ο Ανδρουλάκης στην αμφισβήτηση κορυφαίων -Τι θα κάνει ο Δούκας

Ένα άγριο μπρα-ντε-φερ διεξάγεται στο ΠΑΣΟΚ μερικά 24ωρα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς κορυφαία στελέχη πιέζουν για αλλαγή ηγεσίας εντός του 2024, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης παραπέμπει στο καταστατικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει εκλογές τον Οκτώβριο του 2025.

Παρότι το ΠΑΣΟΚ ανέβασε τα ποσοστά του, οι αμφισβητίες Ανδρουλάκη υποστηρίζουν αφενός πως τα κέρδη ήταν πολύ μικρά σε σχέση με το 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρων που έχασαν συνολικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους δεν κατάφεραν να προσελκύσουν. Προσθέτουν δε ότι ο αργός ρυθμός επανάκαμψης δεν δίνει προοπτική στην παράταξη.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Απ. Πάνας αλλά και ο ευρωβουλευτής Ν. Παπανδρέου θέτουν ανοικτά θέμα προσφυγής στη βάση και εκλογή νέας ηγεσίας.

Στον αντίποδα, η πλευρά Ανδρουλάκη υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αρχίζει να ανακάμπτει, αλλά «κέρδισε» και το πολιτικό Κέντρο, όπου ήρθε πρώτο, και κατηγορεί τους αμφισβητίες ότι έχουν άλλα κίνητρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται μάλιστα εισηγήσεις για blitzkrieg, ήτοι να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους τους, προτείνοντας ο ίδιος άμεση προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, ο ίδιος τις απορρίπτει, σημειώνοντας ότι έχει ευθύνη ως πρόεδρος του κόμματος. «Ο κόσμος της παράταξης είναι κουρασμένος μετά από 5 εκλογικές αναμετρήσεις. Να πάμε σε εκλογή επειδή το θέλουν κάποιοι και να εξευτελιστεί το ΠΑΣΟΚ με μικρή συμμετοχή; Να χαρίσουμε τον κόσμο του Κέντρου στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη; Τι θέλουν επιτέλους;» λένε συνεργάτες του.

Παράλληλα, ο Ν. Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη συντήρηση του κλίματος «εσωστρέφειας», κάτι που ίσως μεταφραστεί και σε πιο δυναμικές κινήσεις, εφόσον συνεχιστούν οι δημόσιες παρεμβάσεις, έξω από τα όργανα του κόμματος.

Εν αναμονή του Χάρη Δούκα
Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα βγουν δημοσίως να μιλήσουν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ όλοι αναμένουν τη στάση που θα κρατήσει ο Χάρης Δούκας, από την οποία θα κριθούν ενδεχομένως και υποψηφιότητες για την ηγεσία.

Στο παρασκήνιο, στελέχη που πρωταγωνιστούν στη χορεία αμφισβήτησης Ανδρουλάκη προεξοφλούν ότι ο Δούκας «θα είναι ο επόμενος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης». Ωστόσο, συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων είναι πολύ προσεκτικοί, λέγοντας ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προβληματίζεται έντονα και σκέπτεται τις επόμενες κινήσεις του». Τα χαρτιά του αναμένεται να ανοίξει -εν μέρει – δημοσίως σε συνέντευξή του, που θα δώσει αύριο και θα δημοσιευτεί στην Καθημερινή της Κυριακής, αν και δεν αναμένεται να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «σε αυτή τη φάση» τουλάχιστον. Σημειώνεται ότι ο κ. Δούκας ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου δήμαρχος Αθηναίων μετά την αναπάντεχη νίκη του έναντι του Κώστα Μπακογιάννη, στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Τύποις, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του δημάρχου και του προέδρου κόμματος, ενώ οι υποστηρικτές του θυμίζουν το «πέρασμα» που φάνηκε να διαθέτει στους ψηφοφόρους και πέραν του ΠΑΣΟΚ.

Η μάχη των συσχετισμών
Δεν είναι σαφές πού θα καταλήξει το μπρα-ντε-φερ ακόμη, καθώς όλα είναι θέμα συσχετισμών. Τα όργανα του ΠΑΣΟΚ θα συγκληθούν άμεσα, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ορίσει συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 19 Ιουνίου και Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή 30 Ιουνίου. Εκεί θα γίνει η πρώτη «μάχη» μεταξύ προεδρικών και αμφισβητιών του. Όσοι ζητούν επίσπευση της διαδικασίας εκλογής από τη βάση, θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή για έκτακτο Συνέδριο. Η πρόταση θα πρέπει να υποστηριχθεί είτε από υπογραφές του 1/3 των μελών της ΚΕ ή της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών. Εφόσον κερδίσουν αυτή τη μάχη, θα πρέπει το έκτακτο συνέδριο που θα συγκληθεί να συναινέσει για αλλαγή της καταστατικής απόφασης εκλογές προέδρου κάθε 4 χρόνια και να τη φέρει νωρίτερα. Για την ώρα, οι κομματικές ισορροπίες στα όργανα είναι υπέρ Ανδρουλάκη, ωστόσο ουδείς γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό τις επόμενες εβδομάδες.

Το χρονικό της σύγκρουσης
Στη Χ. Τρικούπη τα «τέλια» άρχισαν να χτυπάνε από το βράδυ της Κυριακής, όταν στελέχη όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος άρχισαν να θέτουν θέμα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μεσολάβησε ένα «χαλαρό» 24ωρο που θύμιζε τη νηνεμία πριν τη θύελλα. Το βράδυ της Τρίτης ο Παύλος Γερουλάνος έριξε μια πρώτη τροχιοδεικτική βολή, καθώς αμφισβήτησε την ανάλυση Ανδρουλάκη και Χ. Τρικούπη για την «ασυμμετρία» περιφέρειας και μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Και το πρωί της Τετάρτης η θύελλα ξέσπασε: Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος άνοιξε τον «χορό» αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη με θεσμικό τρόπο, στέλνοντας επιστολή στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητάει από τα όργανα να αποφασίσουν για εκλογή ηγεσίας εντός του 2024.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή Κωνσταντινόπουλου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο αργότερα ο Νίκος Παπανδρέου σε άρθρο του στο protothema επεσήμανε ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, τον λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ».

Ωστόσο, την πρόταση για άμεση εκλογή ηγεσίας απέρριψε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το καταστατικό, παραπέμποντας για τον Οκτώβριο του 2025. Παράλληλα, προειδοποιεί όσους κάνουν ««επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις» ότι δεν θα επιτρέψει «να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια».

Στη χορεία των δημόσιων παρεμβάσεων μπήκαν ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντινόπουλου. Άπαντες θεωρούν βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Το ενδεχόμενο εξετάζει σοβαρά και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Όπως πληροφορείται το iefimerida.gr, συμφωνεί με την πρόταση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, σκέφτεται πολύ σοβαρά να είναι υποψήφιος και θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες τις τελικές του κινήσεις.

Η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής Βόρειου Τομέα και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, παρενέβη στις εξελίξεις υπογραμμίζοντας ότι «η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους», τονίζοντας ότι απαιτείται, τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία θα είναι ο οδηγός «για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».

Ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο iefimerida.gr υπογράμμισε πως «το ζητούμενο είναι να γίνει άμεση και ανοικτή πολιτική συζήτηση για την ανασύνθεση και διεύρυνση της παράταξης που θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι θέμα ανθρωποφαγίας, αν και τα πρόσωπα παίζουν ρόλο».

Ο Παύλος Χρηστίδης ζυγίζει τις κινήσεις του. Το σκέφτεται πολύ σοβαρά για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, αλλά διαμηνύει πως ό,τι έχει να πει θα το πει στα όργανα. «Δεν μπορώ να μπω σε διαδικασία που πληγώνει τον κόσμο της παράταξης και μετατρέπει τη στεναχώρια και απογοήτευση των φίλων του ΠΑΣΟΚ σε οργή» λέει. Εξάλλου, ο ίδιος μιλάει για restart της παράταξης από το 2021 με πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς και προσωπικούς εγωισμούς.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, σε νέες δηλώσεις της (Action24), επανέλαβε ότι πρέπει να συγκληθούν τα όργανα και να κάνουμε την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. «Πρώτα να δούμε τι έγινε λάθος. Τα θέματα της φυσιογνωμίας, των πολιτικών επιλογών και της στρατηγικής. Μέσα σε όλα αυτά, θα το πω ευθαρσώς, τίθεται και το ζήτημα του πρόεδρου. Οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα, τα οποία έχουν ευθύνες. Ο πρόεδρος δεν υπάρχει μόνο για να παίρνει το χειροκρότημα όταν τα πράγματα πάνε καλά. Υπάρχει και για να αναλαμβάνει την ευθύνη όταν δεν πηγαίνουν καλά. Πόσω μάλλον όταν η ευθύνη των πολιτικών επιλογών είναι αποκλειστικά δική του. Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα».

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ήρθε στη δημοσιότητα και ο «καβγάς» που είχαν ο Νίκος Παπανδρέου με τον Νίκο Ανδρουλάκη, για το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον δεύτερο σε σταυρούς Γιάννη Μανιάτη ως επικεφαλής της ευρωομάδας.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων