• Αναζήτηση

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για τις επιχειρήσεις -Πληροφορίες για παράταση

Απόψε τα μεσάνυχτα εκπνέει η προθεσμία για τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, εντείνεται η φημολογία περί νέας παράτασης που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα κρατικά χαμηλότοκα δάνεια από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποβάλονται μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport.
Μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα διαμοιραστεί περί το 1,4 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με έως 1.000 εργαζόμενους ακόμα και σε ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά έχουν ταμειακή μηχανή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 80.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αντίστοιχα, στον πρώτο κύκλο συμμετείχαν 52.494 επιχειρήσεις, λαμβάνοντας χαμηλότοκα δάνεια ύψους 602 εκατ. ευρώ (πάνω από 11.000 ευρώ έκαστη).
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στο 2ο κύκλο

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής βασικά σημεία για τον 2ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής:

1. Δικαίωμα ένταξης έχουν ανεξαρτήτως ΚΑΔ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού (πτώση τζίρου).
2. Εντάσσονται και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, αλλά διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή. Δηλαδή αποκλείονται οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διέθεταν ταμειακές μηχανές. Στον πρώτο γύρο εντάσσονται οι ατομικές επιχειρήσεις, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι απασχολούσαν έστω και έναν εργαζόμενο.
3. Εντάσσονται και οι μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν 501-1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020. Στον πρώτο γύρο του μέτρου, εντάσσονταν οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, που απασχολούσαν από 1 έως 500 εργαζόμενους και έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Τώρα εντάσσονται και οι επιχειρήσεις με αριθμό απασχολούμενων από 501 – έως και 1.000.
4. Εντάσσονται και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι οποίες είχαν αποκλειστεί από τον α΄ γύρο.
5. Για την επιλογή των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής Νο2, λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος των μηνών από Ιανουάριο έως και Μάιο 2020, ενώ για τον α’ γύρο ελήφθη υπόψη ο τζίρος του πρώτο τριμήνου του 2020, ο οποίο συγκρίθηκε με τον τζίρο του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.
6. Οι επιχειρήσεις που υπάγονται στον ΦΠΑ αναγράφουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ, χωριστά για κάθε μήνα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο. Τα συγκεκριμένα στοιχεία φυσικά θα συγκριθούν από το Taxisnet, με τα δηλωθέντα για τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
7. Οι επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στον ΦΠΑ, αναγράφουν  τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,  καθώς επίσης και το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του έτους 2019, όπως και το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
8. Κατά την υποβολή των δηλώσεων στην ειδική πλατφόρμα, οι επιχειρηματίες θα διαπιστώνουν ότι ορισμένα στοιχεία είναι ήδη προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ (με βάση τα δεδομένα που διαθέτει).
9 Η ΑΑΔΕ γνωστοποιεί ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται και αναγράφονται στους κωδικούς της αίτησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν μπορούν να τροποποιηθούν από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους.
10. Για τους μήνες από Ιούνιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, από την τρίτη μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα. Δηλαδή τον τζίρο του Ιουνίου, θα τον δηλώσουν στο διάστημα από 3 μέχρι και 10 Ιουλίου.
11. Όλα τα στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, διασταυρώνονται και επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις.

Ροή Ειδήσεων