• Αναζήτηση

Φουντώνει πάλι η συζήτηση για ανασχηματισμό -Πότε και πως θα γίνει

Το εμφατικό «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Νομαρχιακών οργανώσεων της ΝΔ, άνοιξε εκ νέου την συζήτηση για ανασχηματισμό.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές», κάτι που έχει ξεκαθαρίσει εγκαίρως και στους συνεργάτες του που έχουν κάνει σχετικές εισηγήσεις. Ωστόσο, ανοιχτή είναι η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για διορθωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Η κουβέντα είχε «φουντώσει» πριν ένα μήνα όταν δημοσιεύματα προδίκαζαν μια άμεση κίνηση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο με μια κατηγορηματική δήλωση, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης».

Ωστόσο, δυσλειτουργίες έχουν εντοπιστεί σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, ενώ και θέματα όπως η παραδοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού, Κωνσταντίνου Λούλη, για το πτυχίο του, έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μπορεί αυτή τη στιγμή να δηλώνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του, αλλά, ένας ανασχηματισμός θα διόρθωνε αυτά τα προβλήματα, χωρίς να σύρεται ο κ. Μητσοτάκης από την επικαιρότητα ή τις φωνές της αντιπολίτευσης.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων σε εσωτερικό της κυβέρνησης αποκλείουν το σενάριο ενός ανασχηματισμού πριν την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης. Η όποια κίνηση από την πλευρά του Πρωθυπουργού δεν αναμένεται πριν τις 7 Ιουλίου, όπως έχει γράψει εγκαίρως το iefimerida.gr.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πιθανότερος χρόνος για διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα είναι είτε τα μέσα Ιουλίου είτε ο Σεπτέμβριος, πριν ο κ. Μητσοτάκης επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση. Είναι δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του και μια από τις αποφάσεις που μένει να πάρει είναι αν θα προχωρήσει σε έναν δομικό ανασχηματισμό που θα αγγίξει και προβεβλημένους υπουργούς, με την μετακίνηση τους σε άλλο χαρτοφυλάκιο, ή θα περιοριστεί σε μικρής εμβέλειας παρεμβάσεις σε υπουργούς και σαρωτικές αλλαγές μόνο σε επίπεδο υφυπουργών.

Ροή Ειδήσεων