• Αναζήτηση

Κατασκευές: Ραγδαία άνοδος στις τιμές των υλικών-Υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για νέες κατοικίες στην Τρίπολη (video)

Δραματικά έχουν αλλάξει οι τιμές το δίμηνο – τρίμηνο στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τις κατασκευές ακινήτων.

Με την άνοδο του πετρελαίου και όλων των καυσίμων και φυσικά της ενέργειας έχουν εκτοξευτεί οι τιμές πάνω από 40%, ανέφερε ο κ. Καραλής Θεόδωρος ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας.

 

Σήμερα το κόστος του μπετόν έχει φτάσει στα 110 ευρώ το κυβικό, όταν την ίδια εποχή πέρυσι, η τιμή του ήταν στα 80 ευρώ. Το μπετόν έχει συμπαρασύρει και άλλα υλικά, τόνισε.

Πέρυσι το σίδερο είχε το κιλό 0,80 ευρώ ενώ σήμερα η τιμή του έχει σκαρφαλώσει στο 1,25 ευρώ

Από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα έχει αυξηθεί 28%

Μέσα σε ένα εξάμηνο μεγάλη είναι η άνοδος στην τιμή των αλουμινίων, αφού η τιμή τους ήταν στα 5,00 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα στοιχίζει 10 ευρώ το κιλό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα τζάμια, είχε 32,00 ευρώ το μέτρο και σήμερα έχει 57,00 ευρώ. Αυξήσεις που φτάνουν και το 100%.

Το τελευταίο εξάμηνο το κόστος κατασκευής έχει ξεπεράσει τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό, αν σε αυτό προσθέσουμε και το κόστος αγοράς οικοπέδου, στα 1,200 ευρώ το τετραγωνικό, βλέπουμε ότι υπάρχει μία αύξηση της τάξης των 500 ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Οι παραπάνω αυξήσεις δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους στους κατασκευαστές, αποθαρρύνοντάς τους από το να προχωρήσουν στο έργο. Βέβαια η ζήτηση έχει αυξηθεί, αφού στην περιοχή μας και δη στην Τρίπολη, δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα διαμερίσματα για αγορά.

Έτσι ίσως οι επενδύσεις ξεκινήσουν να εξελίσσονται και να ξαναδούμε τις πολυκατοικίες να «ξανασηκώνονται» στην Τρίπολη.

Η αγορά έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, το αυξημένο κόστος κατασκευής όμως φαίνεται να «κόβει» τα πόδια σε αυτούς που θέλουν να προχωρήσουν σε μία τόσο μεγάλη και σημαντική αγορά

Οι τιμές φαίνεται να μην υποχωρούν αντιθέτως φαίνεται ότι έχουν αυξητική τάση, όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ο πόλεμος και η πανδημία έχει βάλει προς το παρόν «φρένο» στους κατασκευαστές οι οποίοι έχουν την διάθεση να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση.

Ροή Ειδήσεων