• Αναζήτηση

«Kλείδωσε» ο νέος εκλογικός νόμος στους ΟΤΑ: Δήμαρχος με 40%-43% από την πρώτη Κυριακή

Την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ, προκειμένου να λάβει έγκριση και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά θα εισαχθεί για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι θα ο νέος εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος του μηνός. Το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η απλή αναλογική είναι έτοιμο όσον αφορά τις διατάξεις του και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «κλειδώσουν» τα συγκεκριμένα ποσοστά που αφορούν την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, καθώς και το ελάχιστο ποσοστό για την είσοδο μίας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», ο πήχης για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή θα κυμαίνεται στην περιοχή του 40% έως 43%, ενώ το πλαφόν για την είσοδο συνδυασμών-παρατάξεων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα ορίζεται στο 5% (και σίγουρα όχι κάτω από το 3%).

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η σπουδή της κυβέρνησης να έρθει εντός του επόμενου μήνα και να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, έχει τριπλό στόχο: πρώτον, ως σήμα πολιτικής κυριαρχίας με παρεμβάσεις της επόμενης μέρας, δεύτερον, ως σινιάλο συνέπειας στις προεκλογικές δεσμεύσεις μέσα από γρήγορη προώθηση κάθε ώριμου νομοσχεδίου και τρίτον για να μπει στο δημόσιο τερέν «άλλη μία αποτυχία» –κατά τα κυβερνητικά στελέχη– «της εποχής ΣΥΡΙΖΑ» που καθιέρωσε την απλή αναλογική. Προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφει τακτικά την τοπική αυτοδιοίκηση ως κεντρικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και για την κοινωνική συνοχή, ενώ είναι βέβαιο ότι τα αποκαλυπτήρια της ερχόμενης Πέμπτης, δηλαδή η έγκριση του εκλογικού νόμου για περιφέρειες και δήμους από το υπουργικό συμβούλιο, θα ανοίξουν ξεχωριστό πεδίο έντασης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οπως προαναφέρθηκε, οι βασικές «γραμμές» έχουν κλειδώσει, ωστόσο το νέο υπουργικό δίδυμο του Μάκη Βορίδη και Στέλιου Πέτσα στο Εσωτερικών προτίθεται να καταγράψει τον επίσημο παλμό της Αυτοδιοίκησης κατά την τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στην πρωθυπουργική προαναγγελία έγινε λόγος για «ευθυγράμμιση» με καλύτερο τρόπο «της βούλησης των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια». Για μήνες η κυβέρνηση έβαζε επί τάπητος διαφορετικά μοντέλα ώστε να αποτυπώσει το νέο σύστημα, με το σκεπτικό να υπάρχουν «καθαρές, απλές λύσεις» για δημάρχους και περιφερειάρχες, «και όχι αλαζονείες, προσκόμματα, παράλογες συνθήκες και τελικά ακυβερνησία», όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός έχει ήδη τεθεί το σενάριο εκλογής από τον πρώτο γύρο με ποσοστό κάτω του 40% με προϋπόθεση να υπάρχει απόσταση, τουλάχιστον πέντε μονάδων, από τον δεύτερο υποψήφιο. Αυτή η επιλογή να μην καθοριστεί διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου ενισχύει κατακόρυφα τον σχεδιασμό για νίκη από την πρώτη κάλπη σε όποιον κινείται λίγο υψηλότερα: στη ζώνη του 42%, συν-πλην μία μονάδα, με άλλα λόγια. Προ μηνών στελέχη του αρμόδιου υπουργείου μιλούσαν για επαναφορά πλειοψηφικού συστήματος, που «μπορεί να μη δίνει στον πρώτο συνδυασμό την πλειοψηφία των 3/5 επί των εδρών», με τα λόγια του τότε υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, αλλά «σίγουρα θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα».

Στην ίδια κατεύθυνση είναι ειλημμένη η απόφαση για πλαφόν που θα αφορά την είσοδο συνδυασμών-παρατάξεων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Το όριο δεν θα ξεπερνά το 5%, όπως είναι η επικρατέστερη εκδοχή που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία δεν θα αφήσει στους αυτοδιοικητικούς περιθώριο για κανένα «παζάρι» κάτω από το 3%. Και εδώ η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη ώστε να καταγραφεί η οπτική των ενώσεων δημάρχων και περιφερειαρχών. Το βέβαιο είναι ότι ο νέος νόμος θα καταργήσει την λεγόμενη «4η κάλπη», που με βάση τον «Κλεισθένη», αφορά στις κοινότητες.

Η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της τριπλό βαθμό διοίκησης (κεντρικό κράτος, περιφέρειες και δήμους) που σημαίνει ότι οι κοινότητες θα παραμείνουν αλλά οι υποψήφιοι για τοπικά συμβούλια θα ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια. Ακόμη μία ανατροπή αφορά στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, όπου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το «μαχαίρι» έως και στο 30%, ιδίως σε μεγάλους δήμους. Για μείωση «λελογισμένη» αλλά «σίγουρα όχι διακοσμητική» μιλούν με νόημα πηγές με γνώση των διεργασιών, τις οποίες επικαλούνται «Τα ΝΕΑ».

Σε άρθρο του που φιλοξενείται στην ίδια εφημερίδα ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εξηγεί γιατί αλλάζει ο εκλογικός νόμος των ΟΤΑ: Η κυβέρνηση απέδειξε ότι παρά τις κρίσεις, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λοιπόν, συνεχίζουμε τις τομές για να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη. Οραμά μας είναι μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Ωστε με σχέση εμπιστοσύνης και πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από τη γόνιμη διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, προχωρούμε άμεσα στη διαμόρφωση ενός νέου εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τους εξής άξονες:

– Κατάργηση της απλής αναλογικής του νόμου Σκουρλέτη, που απέτυχε παταγωδώς.

– Εκλογή από τον πρώτο γύρο του συνδυασμού που θα συγκεντρώνει ποσοστό το οποίο σίγουρα θα είναι πάνω από 40%. Το ποσοστό αυτό θα αποφασιστεί ύστερα από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ.

– Θέσπιση ορίου εισόδου. Για το ελάχιστο εκλογικό όριο εκπροσώπησης στα Συμβούλια συζητούμε ένα ποσοστό από 3% έως 5%. Είναι κάτι που τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από τους θεσμικούς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και στις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησα την προηγούμενη εβδομάδα σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

– Μείωση του αριθμού των συμβούλων που εκλέγονται, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή λειτουργία των Συμβουλίων για να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης. Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα οικοδομηθεί ο νέος εκλογικός νόμος που ενισχύει την κυβερνησιμότητα έτσι ώστε να βελτιωθούν η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των πολιτών. Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα και υλοποιεί άλλη μια προεκλογική μας δέσμευση. Με έναν και μόνο στόχο: Να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Πηγή: Protagon.gr

Ροή Ειδήσεων