• Αναζήτηση

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις απάτες – Ενημερωτική δράση της Αστυνομίας στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης (video)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Απάτες σε βάρος των πολιτών – Τεχνάσματα – Πρόληψη & Προστασία» από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

 

Οι απάτες είναι ένα ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ τόσο τους πολίτες όσο και την αστυνομία ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι τρόποι που μπορεί να εξαπατηθεί κανείς είναι μέσω email, μέσω sms και μέσω τηλεφωνικής κλήσης είτε στο κινητό είτε στο σταθερό τηλέφωνο.

Ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Πελοποννήσου Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Πούπουζας απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να θεωρούμε αφελείς ή άπληστους αυτούς που πέφτουν θύματα απατών. Η αλήθεια είναι ότι οι απατεώνες εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία, τις νέες  συνθήκες τηςαγοράς και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας καταφέρνουν να εξαπατήσουν.

Το 2019 στην περιοχή μας ο αριθμός των απατών ανερχόταν στις 20 ενώ μόλις το πρώτο δεκάμηνο του 2022 έχει αυξηθεί στις 40.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Ανδρικόπουλος Βασίλης, Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, Αστυνόμος Α’, ο οποίος μίλησε εκτενώς για τις μορφές που μπορεί να έχει μια απάτη καθώς και συμβουλές για το πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε.

Για τον κ. Ανδρικόπουλο είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να καταφέρνουν να αποφύγουν τις απάτες, καθώς αν γίνει η απάτη είναι πολύ δύσκολο να επιστραφεί το χρηματικό ποσό που αποσπάστηκε.

Σε απάτες με μορφή email, που είναι και ο πιο συνήθης τρόπος απάτης – περίπου το 90% των απατών –  ο κ. Ανδρικόπουλος τόνισε ότι παρόλο που μπορεί το περιβάλλον του email  να μοιάζει με αυτό της τράπεζάς μας σίγουρα θα υπάρχει ορθογραφικό λάθος.

Αυτό πρέπει να μας βάλει κατευθείαν σε υποψίες.

Για να αποφύγουμε τις απάτες μέσω email είναι πολύ σημαντικό να μην ανοίγουμε τα ανεπιθύμητα email, τα λεγόμενα spam, να χρησιμοποιούμε διαφορετικό email για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλο για την επικοινωνία μας με εταιρείες ενώ το πιο σημαντικό είναι να αφιερώσουμε χρόνο στο να το διαβάσουμε προσεκτικά.

Παρά το σημαντικό αυτό ζήτημα που αφορά τόσο πολίτες όσο και επιχειρήσεις, ο κόσμος που βρέθηκε στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου ήταν ελάχιστος. Κάτι που έθιξε στο χαιρετισμό του απογοητευμένος ο δήμαρχος Τρίπολης Κ. Τζιούμης.

 

Ροή Ειδήσεων