• Αναζήτηση

Σαρηγιάννης: 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο

Καθόλου θετικές δεν είναι οι προβλέψεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεπεράσουμε τις 6.000 μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο όπλο μας είναι ο εμβολιασμός, αλλά αν δεν ανέβει ο ρυθμός τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα τον Σεπτέμβριο καθώς οι ανεμβολίαστοι θα είναι απροστάτευτοι στη μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, επομένως θα έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων.

«Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων και των αναγκών για ΜΕΘ είναι χαμηλός, αν φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, όσο και αν είναι μικρή η πιθανότητα σοβαρής νόσησης για έναν νέο οργανισμό, κάποιοι θα νοσήσουν. Στατιστικά ισχύει αυτό. Είναι ένα μικρό ποσοστό, αλλά είναι ικανό να γεμίσει τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ αν πάμε σε πολύ υψηλά κρούσματα», σημείωσε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜEGA.

«Πάνω από 6.000 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο»
Ο κ. Σαρηγιάννης κλήθηκε να μεταφράσει σε αριθμούς τις ανησυχίες του για τα νέα κρούσματα. Υποστήριξε ότι αν κάνουμε πολλά τεστ τότε εύκολα μπορούμε να φτάσουμε στα 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Από το πώς θα δράσουμε τώρα θα εξαρτηθεί η πορεία της πανδημίας και μετά το τέλος του Αυγούστου, σημείωσε.

Αναφερόμενος στις φοβίες για μακροχρόνιες παρενέργειες εξαιτίας του εμβολιασμού, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι: «Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί εδώ και 10 χρόνια. Τα μοντέλα που τρέχουμε εμείς, είχαν αναπτυχθεί από μελέτες 10-15 ετών. Ήταν έτοιμα για άλλες εφαρμογές, και το ίδιο έγινε με τα εμβόλια. Έγιναν γρήγορα οι κλινικές μελέτες, καθώς με μεγάλο ρίσκο των εταιριών έγιναν παράλληλα τα τρία στάδια των κλινικών ερευνών, που αν κάτι πήγαινε στραβά θα έχαναν δισεκατομμύρια.

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την καλύτερη κλινική μελέτη που υπάρχει. Χρησιμοποιούμε τα εμβόλια αυτά σε εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού, και έχουμε ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό παρενεργειών, που είναι λογικό να υπάρχουν σε κάθε φάρμακο.

Το σημαντικότερο που θα μπορούσα να πω στα νέα παιδιά είναι ότι τα εμβόλια είναι ο πιο ασφαλής και άμεσος τρόπος για να μπορέσουμε να φιλήσουμε την κοπέλα μας, αλλά και τη γιαγιά μας. Αυτή είναι η ουσία. Για να μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς περιορισμούς», ήταν τα λόγια του.

«Το Χειμώνα θα έχουμε δυσκολίες αν δεν εμβολιαστούμε»
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στον επερχόμενο Χειμώνα και τι μπορεί να φέρει αυτός σε επίπεδο πανδημίας. Υποστήριξε ότι μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες αν ο κόσμος εξακολουθήσει να μην εμβολιάζεται.

«Μπορεί να μας περιμένει κάτι πολύ δύσκολο αν δεν εμβολιαστούμε. Μπορεί να είναι κάτι μέτριο, που επίσης θα είναι δύσκολο, επειδή θα αλλάξει ο καιρός και θα είμαστε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. Το καλοκαίρι μας προστατεύει γιατί δεν επηρεαζόμαστε τόσο από τα σωματίδια στον αέρα. Το χειμώνα αν κάποιος φτερνιστεί σε ένα δωμάτιο και φύγει και μπω εγώ, οι πιθανότητες να κολλήσω είναι πολύ μεγάλες, ενώ δεν είναι κανείς εκεί. Όταν θα είμαστε σε κλειστούς χώρους, οι πιθανότητες να νοσήσουμε είναι πολύ μεγάλες», επισήμανε.

 

Ροή Ειδήσεων