• Αναζήτηση

Σε κλίμα ανασχηματισμού συνεδριάζει το υπουργικό -Αλλαγές στην ηγεσία Αρείου Πάγου και ΣτΕ

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολλά θέματα στην ατζέντα, ενώ κυριαρχεί στους κόλπους της κυβέρνησης ο επικείμενος ανασχηματισμός ή, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, οι διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Τη Δευτέρα εξάλλου, για ακόμα μία φορά μέσα στον Ιούνιο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως από την 1η Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον ανασχηματισμό, ανέφερε ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού», αφού, ως γνωστόν, ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μίνι ανασχηματισμό και πλέον αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος. Μάλιστα λέγεται πως είναι θέμα ημερών, ενώ αρκετά ονόματα φαίνεται να έχουν κλειδώσει. Σημειώνεται πως το προσεχές διάστημα υπάρχουν δύο σημαντικές ημερομηνίες για την κυβέρνηση. Στις 7 Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος διακυβέρνησης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στις 17-18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής και αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα φέρει στην Ελλάδα κεφάλαια 32 δισ. ευρώ.

Δύο γυναίκες στην ηγεσία Αρείου Πάγου και ΣτΕ
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ξεχωρίσει η εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων: α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) πέντε αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, αλλά και την πλήρωση μιας θέσης αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων θα βρεθούν δύο γυναίκες. Η Μαίρη Σαρπ, αντιπρόεδρος για χρόνια στο ΣτΕ, θα γίνει πρόεδρος, ενώ για τον Αρειο Πάγο ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει για πρόεδρο την Αγγελική Αλειφεροπούλου.«Βροχή» τα νομοσχέδια στο υπουργικό συμβούλιο
Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών υπουργείου Οικονομικών: Ενσωμάτωση φορολογικών οδηγιών και άλλες διατάξεις.
Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση των από 23.6.2020 επιμέρους συμβάσεων δωρεάς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του κοινωφελούς ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.
Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον .
Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
Παρουσίαση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.
Παρουσίαση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αθλητικού νομοσχεδίου
Εισήγηση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου ‘Ακη Σκέρτσο, σχετικά με την αναθεώρηση των ετήσιων σχεδίων δράσης και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου 2020-2021.
Παρουσίαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων: α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) πέντε Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου
Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση μιας θέσης Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εισήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την επιλογή προέδρου και μελών του συμβουλίου διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Εισήγηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ροή Ειδήσεων