• Αναζήτηση

Τσίπρας στη Βουλή: Ο εμβολιασμός πρέπει να ανοίξει στον ενεργό πληθυσμό

Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες δόσεις ώστε να ανοίξει ο εμβολιασμός στον ενεργό πληθυσμό, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για την πανδημία

«Θα μπορέσουμε να έχουμε ένα άνοιγμα της οικονομίας αν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι κούριερ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δυνατόν να μην είναι εμβολιασμένοι; Πως μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και για ζώνη ανοσίας αν δεν είναι εμβολιασμένοι αυτοί;» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δείχνει να μην κατανοεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία και να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ενώ υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός τα ίδια έλεγε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, όταν ήταν επιτυχημένη η διαχείριση, τα ίδια λέει και τώρα που η χώρα μετρά σχεδόν 8 χιλιάδες νεκρούς.

Ο κ. Τσίπρας έκανε, επίσης, λόγο για απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση. «Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν κύριε Μητσοτάκη όταν παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας; Ποια εμπιστοσύνη όταν σας βλέπουν να μοιράζετε χαμόγελα και διαβεβαιώσεις ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν την εκτόξευση; Ότι με ένα μαγικό τρόπο θα μας μεταφέρετε σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, από την Ελλάδα των χιλιάδων θανάτων στην Ελλάδα του 2.0;» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

 

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης Τσίπρα
Διακρίνω μεγάλη δυσανεξία, από τα έδρανα της κυβέρνησης, στην κριτική. Δεν χρειάζεται αυτή η δυσανεξία Ζούμε μια έκτακτη συνθήκη. Μια δραματική συνθήκη. Και σε μια συνθήκη όπως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης.
Παρεμβάσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με σκληρή κριτική αλλά πάντα με προτάσεις. Χρειαζόμαστε μία ψύχραιμη αναζήτηση λύσεων σε δυο κατευθύνσεις. Η πρώτη, πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Η δεύτερη: ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο, αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας.
Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο. Ναι, η κοινωνία, η Ελλάδα, χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια νέα αισιοδοξία. Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό. Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας. Να σας πω κάτι; Τα βαρέθηκε ο πολίτης όλα αυτά. Τον εξοργίζουν όλα αυτά. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να παίζουμε παιγνίδια επικοινωνίας μ’ αυτή και με τα νεύρα και τις αντοχές της κοινωνίας.
Είναι λυπηρό, στις συνθήκες αυτού του δράματος, να εμφανίζονται εκείνοι που έχουν επωμιστεί τη μεγαλύτερη ευθύνη, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να μην καταλαβαίνουν, να μην σέβονται την αλήθεια και τους ανθρώπους που υποφέρουν, και να μην είναι σε θέση να δράσουν με το συντονισμό, την αποτελεσματικότητα, το σχέδιο, και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι συνθήκες.
Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό: Από τη μια μεριά η κοινωνία, οι φορείς των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Ο πραγματικός κόσμος που αγωνιά και αναζητά λύσεις. Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Όπου όλα έχουν καλώς. Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται σαν φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας. Ή, ακόμα χειρότερα, με μια αλχημεία μακάβρια μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής εμφανίζονται σχεδόν ειδυλλιακά.
Ετσι, η κυβέρνηση καταστρέφει το κεφάλαιο ζωής που είναι απαραίτητο για να υπερβεί η χώρα μια τόσο δραματική κρίση. Την εμπιστοσύνη του πολίτη.
Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν κύριε Μητσοτάκη όταν παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας; Ποια εμπιστοσύνη όταν σας βλέπουν να μοιράζετε χαμόγελα και διαβεβαιώσεις ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν την εκτόξευση; Ότι με ένα μαγικό τρόπο θα μας μεταφέρετε σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, από την Ελλάδα των χιλιάδων θανάτων στην Ελλάδα του 2.0;
Tην τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ποσοστό αύξησης θανάτων 5,6%, αλλά και αύξησης κρουσμάτων 7% και μας ακολουθούν η Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο;
Και τέλος ποια εμπιστοσύνη όταν σε μια στιγμή που απαιτείται ένα μίνιμουμ έστω επίπεδο συνεννόησης, όταν απαιτείται η ενότητα της κοινωνίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, η κυβέρνηση προκρίνει το διχασμό, την ενοχοποίηση του πολίτη, τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων και την αστυνομική καταστολή; Μεταλλάσσοντας με επικίνδυνη αφροσύνη την απόγνωση σε οργή;
Τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ. 1200 κλίνες ΜΕΘ μας λέγατε ότι δημιουργήσατε, από τα 600 γεμάτα κρεβάτια είχαμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, να περιμένουν στη λίστα και να πεθαίνουν. Και αντί να κάνετε κάτι, μας είπατε ότι το 20% που πεθαίνει εκτός ΜΕΘ είναι φυσιολογικό ποσοστό.
Το ίδιο και με τα εμβόλια. 18 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι θα εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα. 15 Ιανουαρίου, κ. Μητσοτάκη εσείς μας είπατε τελικά 2 εκατομμύρια μέχρι το Μάρτιο. Τελείωσε ο Μάρτης και αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι μόλις 600.000. Και σας λέει η κ. Γεννηματά ότι είμαστε 25οι στην Ευρώπη και εσείς φωνάζετε εδώ μαζί με την αδερφή σας. Ή λέτε ψέματα ή δεν σας ενημερώνουν καλά.
Τα ίδια και χειρότερα με τα περιοριστικά μέτρα. Πρώτα, μας φέρατε έξυπνα μέτρα. Μετά είπατε επιτρέπεται αν πας με τα πόδια σε διπλανό δήμο, αν πας με αμάξι έχει πρόστιμο. Ποιος να σας πάρει στα σοβαρά με μια τέτοια διαχείριση; Και πώς να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις Νέας Σμύρνης όταν προσπαθείτε να επιβάλλετε την ανικανότητα με την αστυνομική βία; Πώς και ποιον θα πείσετε όταν: Στην αρχή -θυμάστε;- λέγατε ότι ο ιός δεν κολλάει στα σχολεία. Αργότερα κολλούσε και τα κλείσατε. Δεν κολλάει στα ΜΜΜ. Ύστερα κολλούσε και πήρατε εκτάκτως ιονιστές. Τώρα ο κ. Καραμανλής, που ακύρωσε τον δικό μας διαγωνισμό για νέα λεωφορεία, πάλι δεν κολλάει.
Τα ίδια ακριβώς κάνετε και με την οικονομία. Στην αρχή η προκαταβολή ήταν στο σύνολο της επιστρεπτέα. Μετά έγινε κατά το ήμισυ μη επιστρεπτέα. Τώρα μπορεί να γίνει στο σύνολο της μη επιστρεπτέα. Απλά, είστε τόσο χύμα που καταλήγετε ακόμα και κάποια αυτονόητα μέτρα να τα παίρνετε με μεγάλη καθυστέρηση. Πολύ λίγα, πολύ αργά.
Ειλικρινά, αδυνατεί κανείς να κατανοήσει τι ακριβώς κάνετε. Η απλή αλήθεια είναι ότι Δεν ξέρετε που πατάτε και πού βρίσκεστε. Και γι’ αυτό δεν εμπνέετε καμία εμπιστοσύνη στον πολίτη.
Θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη οι ελλείψεις στα εμβόλια. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, που στην πιο κρίσιμη στιγμή από την ίδρυση της, βάσισε όλη της τη στρατηγική στο business plan λίγων φαρμακοβιομηχανιών. Η δική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι φερθήκατε σαν ανέμελος παρατηρητής.
Όταν αρχές Γενάρη, επισκέφτηκα την ΠτΔ, διατύπωσα την πρόταση που και ο διακεκριμένος καθηγητής ο κ. Μόσιαλος είχε αναφέρει, σχετικά με τις πατέντες και την απελευθέρωση της παραγωγής εμβολίων. Σας ζήτησα να λάβετε πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και αν δεν ευοδωθούν να αναζητήσετε και εναλλακτικές αγορές εμβολίων. Αντί για σύσκεψη πολιτικών Αρχηγών που είχα ζητήσει τότε, επιλέξατε αντιπαράθεση στη Βουλή. Και ήρθατε εδώ να χλευάσετε τις προτάσεις μου. Σήμερα, που όχι μόνο η Ευρώπη αλλά ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τρόπους να αυξηθεί η πρόσβαση των κρατών σε εμβόλια, τι ακριβώς λέτε; Έχετε μήπως κάτι να διδαχτείτε από γειτονικές χώρες όπως η Σερβία, που πλέον υποδέχεται και πολίτες από άλλες χώρες για να εμβολιαστούν; Ή από το Ισραήλ που έχει εμβολιάσει πλήρως σχεδόν το 60% του πληθυσμού του;
Πόσοι θα είχαν σωθεί από αυτούς που χάσαμε από την αρχή του έτους αν η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει εμβόλια και από άλλες πηγές; Τι λύσεις αναζητήσατε; Τι προτάσεις καταθέσατε για να έχουν οι συμπολίτες μας ασφαλή και επαρκή πρόσβαση στον εμβολιασμό; Η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Γερμανία είναι καλύτερα από εμάς.
Αυτή τη στιγμή όμως το ερώτημα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ένα: Μπορεί να γίνει κάτι έστω στο και πέντε; Ναι, λέμε εμείς. Μπορεί. Το πρώτο είναι να εξασφαλιστούν άμεσα και με όλους τους δυνατούς τρόπους οι αναγκαίες δόσεις των εμβολίων και να εκπονηθεί ένα πλάνο για τον εμβολιασμό αυτών που ονομάζονται διεθνώς essential workers. Ο εμβολιασμός πρέπει δηλαδή να ανοίξει στον ενεργό πληθυσμό. Θα μπορέσουμε να έχουμε ένα άνοιγμα της οικονομίας αν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι κούριερ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δυνατόν να μην είναι εμβολιασμένοι ; Πως μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και για ζώνη ανοσίας αν δεν είναι εμβολιασμένοι αυτοί;
Το ίδιο και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνια νοσήματα, όπως είναι οι καρκινοπαθείς οι διαβητικοί, καρδιοπαθείς, κ.α. Ανοίξατε την πλατφόρμα για κάποιους από αυτούς, αλλά δεν καλύπτονται όλοι. Το έλεγε έγκαιρα το ΚΙΝΑΛ και εσείς με μεγάλη αργοπορία προχωρήσατε. Εδώ δεν πρέπει να πάμε με ηλικιακά κριτήρια. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η προστασία των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, αλλά πρέπει να υπάρξει η μέριμνα και πέρα από αυτούς, άμεσα. Με σχέδιο και κατά προτεραιότητα, όχι από τα αδιάθετα εμβόλια, όχι παρεμπιπτόντως και κατ’ εξαίρεση. Όπως συνήθως μαζί με αυτούς εμβολιάζονται και τοπικά στελέχη της ΝΔ σε κάθε νομό.
Το δεύτερο είναι ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και αξιόπιστα δεδομένα. Ο τρόπος είναι ένας: Μαζικά μοριακά τεστ, με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε μεγάλη κλίμακα. Δευτέρα και Παρασκευή έλεγχος σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες που συρρέουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι. Το ίδιο και στα σχολεία.
Η στρατηγική του self testing από μόνη της είναι αδιέξοδη και δυνητικά μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη. Σε πρόσφατη έκθεση του(17/3/21) το Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) διατυπώνει τον έντονο σκεπτικισμό του ως προς τη δυνατότητα αυτών των τεστ να αποτελέσουν βασική επιλογή εργαστηριακού ελέγχου για τον COVID. Το τρίτο είναι ότι πρέπει να σταματήσετε επιτέλους τα κόλπα με τις ιδιωτικές κλινικές. Και τέταρτο, ενισχύστε επιτέλους το ΕΣΥ. Προσλάβετε τους επιλαχόντες των διαγωνισμών. Σταματήστε να παίζετε με τα νούμερα και μην σκέφτεστε μόνο πώς θα τους ξεφορτωθείτε.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και αξιόπιστα δεδομένα. «Ο τρόπος είναι ένας: Μαζικά μοριακά τεστ, με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε μεγάλη κλίμακα. Δευτέρα και Παρασκευή έλεγχος σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες που συρρέουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι. Το ίδιο και στα σχολεία»
Τέλος, τόνισε ότι πρέπει άμεσα να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές αλλά και να ενισχυθεί το ΕΣΥ με προσλήψεις των επιλαχόντων των διαγωνισμών. «Σταματήστε να παίζετε με τα νούμερα και μην σκέφτεστε μόνο πώς θα τους ξεφορτωθείτε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/boyli-tsipra-syzitisi-pandimia-oikonomia

Ροή Ειδήσεων