• Αναζήτηση

Ανοίγει ως την Παρασκευή η πλατφόρμα για τα χάπια κατά του κορωνοϊού

Ανοίγει, μέχρι αύριο, η πλατφόρμα για τη χορήγηση των χαπιών για τον κορωνοϊό, όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η Μίνα Γκάγκα.

Αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τόνισε πως «έχουν όλα δοθεί. Ως αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση των χαπιών, με τα ίδια κριτήρια. Για τα φάρμακα αυτά υπάρχει μια αρχική έγκριση, αλλά όχι γνωμοδότηση. Φαίνεται πως λειτουργούν τα χάπια αυτά. Θα δίνονται από την ίδια Επιτροπή και με τα ίδια κριτήρια και τους ίδιους τρόπους με εκείνα των αντικλωνικών αντισωμάτων. Θα πρέπει να υπογράφουν οι ασθενείς για τη λήψη τους, ενώ οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν για την πορεία του ασθενούς. Όπως γνωμοδότησαν και οι γιατροί, δεν προκρίνεται η προμήθεια και άλλων μονοκλωνικών αντισωμάτων για να χορηγηθούν σε ασθενείς».

Η κα Γκάγκα είπε πως στην επικράτεια παρατηρείται σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

«Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται δύο κρούσματα με Όμικρον, τα πρώτα στην Ελλάδα. Το ένα αφορά μια γυναίκα και το δεύτερο μια ασθενή που διασωληνώθηκε για άλλη αιτία και βρέθηκε θετική στη μετάλλαξη Όμικρον. Δεν ελέγχονται όλα τα περιστατικά για το είδος της μετάλλαξης» σημείωσε η κυρία Γκάγκα, και επισήμανε: «Κάθε χρόνο έχουμε θανάτους και στην Ελλάδα από τη γρίπη. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πως η Όμικρον δεν προκαλεί θάνατο, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Οι τριπλά εμβολιασμένοι έχει αποδειχθεί πως είναι καλά θωρακισμένοι».

Παπαευαγγέλου: Εξαιρετικά υψηλό το ιικό φορτίο, ενεργά κρούσματα γύρω στο 2,5% της χώρας
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση, και διασπορά της Όμικρον εκτός των μεγαλουπόλεων.

Η κυρία Παπαευαγγέλου δήλωσε πως είναι εξαιρετικό υψηλό το ιικό φορτίο, επισημαίνοντας πως «ο ιός κυκλοφορεί παντού». Όπως εξήγησε, ο μέσος όρος είναι 31.000 κρούσματα ανά ημέρα.

Επίσης, τόνισε πως υπάρχει κλίμα σταθεροποίησης, με το ποσοστό θετικότητας να σταθεροποιείται γύρω στο 9%, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο κύρια χαρακτηριστικά του κύματος: ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες και πως η μετάλλαξη Όμικρον διασπείρεται σε Περιφερειακές Ενότητες από τις μεγαλουπόλεις, με σημαντική αύξηση σε νησιά, όπως Κρήτη, αλλά και σε περιοχές όπως Ξάνθη.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν απασχολεί μόνον η μετάλλαξη Όμικρον, γιατί «η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει κρούσματα».

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική, με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

Επίσης, είπε ότι τα νεότερα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις για πιο ήπια νόσο.

Για τα σχολεία, ανέφερε πως λόγω του αυξημένου τέστινγκ είναι αναμενόμενη και η αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι στο 1,4%, χαρακτηρίζοντάς τον «εξαιρετικά χαμηλό».

Μαγιορκίνης: Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 317 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια θάνατοι. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 2,7 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Μάλιστα, επισήμανε ότι χθες, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατ. διαγνώσεις. Επίσης, ενημέρωσε πως ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 11% και καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 21%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 3%. Καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διαγνώσεις και 20.200 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η διασπορά της επιδημίας παραμένει μαζική, αν και ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με 39 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% στη διασπορά παρατηρείται σε 27 χώρες, μέτρια βελτίωση παρατηρήθηκε σε μόλις δύο χώρες.

Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση κατά 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Πάντως, «βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,3». Ακόμη, γνωστοποίησε ότι υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή υποχώρηση στις εισαγωγές και μικρή επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες.

«Δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό»
Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επισήμανε πως μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 70 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 325.000.

«Για τα εργαστηριακά τεστ», σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμα και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών, είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στην μύτη που έχει γίνει λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα».

Πρέπει να καταλάβουμε, προσέθεσε, ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό. Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της επιδημίας, εξήγησε, είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και έτσι να επιβραδυνθεί η διασπορά.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, «τα αντιγονικά τεστ, είτε rapid είτε self, παίζουν καθοριστικό ρόλο, διότι ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανό να γίνει μετάδοση. Οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση παίζει καθοριστικό ρόλο». Συμπληρωματικά, είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα αντιγονικά τεστ πριν πάμε σε κοινωνική συνεύρεση και να χρησιμοποιούμε την μάσκα.

Τέλος, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι, όταν μιλάμε για επαναμόλυνση, «δεν εννοούμε “Όμικρον” και πάλι “Όμικρον”, διότι ο χρόνος κυκλοφορίας της στην Ελλάδα είναι περίπου ένας μήνας και χρειάζεται πάνω από 60 μέρες για να υπάρξουν συμπεράσματα. Δεν έχουμε ενδείξεις επαναμόλυνσης “Όμικρον” από “Όμικρον” προς το παρόν. Έχουμε όμως ενδείξεις ότι κάποιος είχε κολλήσει “Δέλτα” και κόλλησε “Όμικρον”, όπως και “Δέλτα” μετά από “Δέλτα” έχει παρατηρηθεί διότι έχει περάσει αρκετός χρόνος από την εμφάνισή της».

Ροή Ειδήσεων