• Αναζήτηση

Debate: Η απίστευτη απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη σε ερώτηση για κατάληψη βραχονησίδας από τους Τούρκους

Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (Mega), στην ενότητα, Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα του debate, τι θα έκανε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν απάντησε ξεκάθαρα.

Αφού είπε πως “η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας”, στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο πώς δεν θα φτάσουν εκεί τα πράγματα, κάνοντας λόγο για “μεγάλη διάσκεψη χωρών για τα θαλάσσια σύνορα”. Χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας στο πώς θα αντιδρούσε η κυβέρνησή του.

Πρότεινε, εξάλλου, να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε -κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996, όπως υποστήριξε- ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο, συμπλήρωσε.

Το μείζον, ωστόσο, συνέχισε, είναι να μη φτάσει η χώρα ως εκεί. “Η αποτροπή είναι το παν”, με άλλα λόγια. Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του πολιτικού σχηματισμού του οποίου ηγείται για περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη, με ένα θέμα τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, αφού απορρίπτει την ιδέα των διμερών επαφών με την Τουρκία.

Και, εάν τελικώς, συνέβαινε εκείνο το απευκταίο ενδεχόμενο (τουρκικής απόβασης) θα έκανε “πολλά τηλεφωνήματα”, θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αφενός, θα έκανε αλλεπάλληλες επαφές με συμμάχους αφετέρου.

Στην πρόσθετη ερώτηση, τέλος, για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε πως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία.

 

Το Twitter σχολίασε αναλόγως τον διάλογο:

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων