• Αναζήτηση

Φτωχή η χρονιά για τα προϊόντα της Αρκαδίας – Μειωμένη 50% η παραγωγή μήλων Πιλαφά (video)

Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής των μήλων Ντελίσιους Πιλαφά (ΠΟΠ) ολοκληρώνεται η παραγωγή προϊόντων για την Αρκαδία, αφήνοντας την θέση μόνο σε λίγα κηπευτικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

 

 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας κ. Αθανάσιος Τσιοτίνας σε συνέντευξή του στο Mesogeiostv έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς αλλά και προβλέψεις για την επόμενη χρονιά.

 

Ήταν μία από την πλέον φτωχές χρονιές για την γη της Αρκαδίας, αφού η χρονιά ξεκίνησε με απώλειες στα κεράσια και τα βύσσινα, τα αχλάδια, τα κόκκινα μήλα, τα κάστανα με την παραγωγή να ήταν είτε μηδενική είτε μειωμένη κατά 70%.

 

«Ο Συνεταιρισμός καλείτε να εμπορευτεί πλέον μειωμένες ποσότητες προϊόντων , με τους παραγωγούς να αγωνιούν για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις, που πρέπει να δοθούν για να καλύψουν τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα»

 

Η παραγωγή των αγαπημένων, αρωματικών , αναγνωρισμένων μήλων Πιλάφα θα είναι μειωμένη κατά 50% αυτή την χρονιά.

 

«Έχουν αγοραστεί ακριβά από τους παραγωγούς λόγω των μειωμένων ποσοτήτων και η τιμής τους φέτος στην χοντρική φτάνει τα 0,85 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι φαίνονταν έως 0,55 ευρώ το κιλό.

 

Ο χειμώνας που θα έρθει θα δείξει την πορεία και την τύχη των προϊόντων, αφού οι παραγωγοί βρίσκονται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  ο κ. Τσιοτίνας τα πηγάδια και οι γεωτρήσεις έχουν αδειάσει και δεν μπορούν να στηρίξουν τις καλλιέργειες των παραγωγών.

 

«Η χρονιά που έρχεται είναι τυφλή, το μόνο σίγουρο είναι, ότι άμα δεν βρέξει θα υπάρχουν ελάχιστες καλλιέργειες»

 

Τέλος ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμούς μίλησε για τις επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς των παραγωγών τονίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένα αλαλλούμ.

 

«Ο αγρότης αντέχει, ότι και να του κάνουν αντέχει, πρέπει να κάνουμε υπομονή, περιμένουμε τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και συνεχίζουμε»

Ροή Ειδήσεων