• Αναζήτηση

Η άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale – Η ομιλία Μητσοτάκη

Στην Ελλάδα έφτασαν τα έξι κανούρια Rafale, με την τελετή υποδοχής τους να πραγματοποιείται με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Την ιστορική ημέρα στο νέο κεφάλαιο της Πολεμικής Αεροπορίας συμπλήρωσε η διέλευση τους το μεσημέρι πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και η πρώτη προσγείωση του σχηματισμού των «ριπών ανέμου» στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Συγκεκριμένα, στις 11:50 τα έξι Rafale «έσπασαν» FIR Αθηνών και πήραν πορεία νοτιανατολικά, για να κατευθυνθούν προς Αττικοβοιωτία και να φτάσουν στον προορισμό τους, που είναι η 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας.

Την «υποδοχή» έκαναν τέσσερα, επίσης, γαλλικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δείτε live εικόνα:

Tελετή παραλαβής των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale

 

Η έδρα της επιχειρησιακής μοίρας των νέων δελταπτέρυγων της ΠΑ, η 332ΜΠΚ, έγινε και ο αναμεταδότης του μηνύματος που έκπεμψαν οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι των Rafale με τα γαλάζια διακριτικά στα φτερά τους.

«Γεράκι Red καλοσωρίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», ανέφερε ο πύργος ελέγχου από την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προς το σμήνος.

«Ελλάδα θα φανούμε αντάξια των προσδοκιών σας. Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον», είπε ο πιλότος ενός από τα Rafale στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Δείτε τις πρώτες εικόνες:

Στη συνέχεια, θα κάνει δήλωση και ο πρωθυπουργός.

Παναγιώτοπουλος: Ξεχωριστή στιγμή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας

Ξεχωριστή στιγμή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας χαρακτήρισε τη σημερινή άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος μιλώντας στο Politico.

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα χαρακτηριστικά των Rafale

Η έλευση των Rafale δίνει στην Πολεμική Αεροπορία ένα εργαλείο υπεροχής με καταγεγραμμένη, μάλιστα, παρουσία στο πεδίο.

Στηρίζει την λειτουργία του σε τεχνολογία αιχμής σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά συστήματα και το ισχυρό οπλοστάσιο που συνοδεύει την αγορά του. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που εκπαιδεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο στην Γαλλία, το Rafale έχει δυνατότητες κατόπτευσης σε βάθος 200 χιλιομέτρων. Διαθέτει επίσης εξελιγμένο σύστημα αυτοπροστασίας που αποτελεί, ως φαίνεται, τον άσσο στο μανίκι των Ελλήνων πιλότων.

Ισχυρότερη γκάμα επιλογών αποκτούν οι χειριστές των Rafale και στην κρίσιμη συλλογή πληροφοριών αλλά και στη διαλειτουργικότητα με πληροφορίες και δεδομένα με άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράγοντες – κλειδιά στην ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων, θεωρούνται τα στρατηγικά και υποστρατηγικά όπλα που διαθέτουν, στον ομολογουμένως ενισχυμένο οπλικό φόρτο. Κρίσιμης σημασίας θεωρείται η ύπαρξη των πυραύλων METEOR με εμβέλεια που ξεπερνά τα 100 χλμ. εμβέλεια.

Ακόμη ο υποστρατηγικού χαρακτήρα, πύραυλος, SCALP, με ακτίνα 500 χλμ, τον οποίο μέχρι σήμερα «φορούν» τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας με ακτίνα 500 χλμ.

Σε μεγαλύτερο επίπεδο ανεβάζουν την αεροπορική ισχύ, οι πύραυλοι EXOCET μεγάλου βεληνεκούς κατά πλοίων επιφανείας.

Το Rafale έχει διανα έχει 14 όπλα ικανά να αποτρέψουν οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια.

Ροή Ειδήσεων