• Αναζήτηση

Καύσωνας Κλέων: Εφιαλτικό Σαββατοκύριακο με 45άρια – Νέα έξαρση από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας

Σε συνθήκες καύσωνα διαρκείας έχει μπει η χώρα, ο οποίος όπως  δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά καιρού ίσως καταφέρει να σπάσει σε διάρκεια το ρεκόρ του «ιστορικού και φονικού καύσωνα του 1987». Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο σήμερα να σκαρφαλώνει στους 44 βαθμούς και αύριο στους 45.

Το τρίτο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα από την Τρίτη, σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, ενώ η πρόβλεψη του Forecast Weather Greece, εντείνει την ανησυχία καθώς εκτιμά ότι η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ακόμα και στους 48 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, περιγράφοντας ένα εφιαλτικό μέλλον όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν ο κανόνας.

«Αυξημένο το ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα ο υδράργυρος να φτάσει τους 47 με 48 βαθμούς»

Η ΕΜΥ, αναμένει ότι σήμερα ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κατά τόπους στους 44 βαθμούς Κελσίου, με την κορύφωση να έρχεται την Κυριακή, τη θερμότερη μέρα της πενταετίας, όταν και θα πιάσει τους 45. Τη Δευτέρα αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Η τρίτη θερμική έξαρση αναμένεται από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται ως και την Παρασκευή.

Ωστόσο η ερασιτεχνική ομάδα του Forecastweather.gr, έδωσε μια ακόμα πιο ακραία εκτίμηση για το τρίτο κύμα του καύσωνα, αναφέροντας ότι τα δεδομένα των μαθηματικών μοντέλων παγκόσμιας ανάλυσης καιρού για την χώρα μας, «συνεχίζουν να επιμένουν ότι μετά την πρόσκαιρη υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα, θα έχουμε ένα νέο ακόμα πιο ισχυρό κύμα καύσωνα στην χώρα μας, το οποίο ενδέχεται να ανεβάσει τον υδράργυρο ακόμα και στους 48 βαθμούς κελσίου, θέτοντας και η Ελλάδα υποψηφιότητα να σπάσει τα ρεκόρ των θερμοκρασιών που είχαν καταγραφεί τον Ιούλιο του 1977 και του 1987». 

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι «η επιμονή των ιδιαίτερα θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της Βορείου Αφρικής σε ολόκληρη την λεκάνη της Μεσογείου που έχουν εξίσου επηρεάσει και την θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας τις τελευταίες ημέρες με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε κάποιες περιοχές και τους 30 βαθμούς Κελσίου, δεν φαίνεται να υποχωρεί εύκολα τις επόμενες ημέρες, αλλά αντιθέτως φαίνεται να εντείνεται ακόμα περισσότερο ανεβάζοντας την θερμοκρασία ιδιαίτερα πάνω από τα φυσιολογικά πλαίσια για την εποχή. Αν λοιπόν δεν έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις στην διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τα επόμενα 24ωρα, τότε οι ευάλωτες περιοχές της χώρας όπως για παράδειγμα η Λάρισα, το Άργος και η Αττική κι όχι μόνο, να δουν τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα και τους 48 βαθμούς Κελσίου στις 25 και 26 Ιουλίου».

Εφιαλτικό Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Σάββατο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

  • στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
  • στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός ανά περιοχή

Πιο αναλυτικά για σήμερα Σάββατο προβλέπεται:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 41 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 και στα ηπειρωτικά έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου. 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Οι πιο θερμές χρονιές στην Ελλάδα – Ο φονικός καύσωνας του 1987

Καύσωνες με μεγάλη διάρκεια είχαμε ξανά στη χώρα τα περασμένα χρόνια. Το 2007 το θερμόμετρο «χτύπησε» δύο φορές 46άρια, ενώ το 1987, η Ελλάδα, θρήνησε 1.300 νεκρούς λόγω καύσωνα.

Το 2021, εξάλλου, είχαμε 2 μεγάλους καύσωνες  που είχαν διάρκεια 11 ημερών.

Δείτε τον πίνακα του meteo 

«Ακόμη πιο ακραία φαινόμενα του χρόνου»

Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο MEGA, για τον φετινό καύσωνα, ανέφερε πως οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι κάτι πρωτόγνωρο, τονίζοντας οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ήρθαν πολλά χρόνια νωρίτερα από ότι αναμενόταν και «μπαίνουμε σε μία περίοδο με αχαρτογράφητα νερά».

«Η επιστημονική κοινότητα μας δίνει εκτιμήσεις πως τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Αλλά δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε και να πούμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια. Μπορούμε να πούμε για του χρόνου, που θα είναι και πάλι μία πολύ ζεστή χρονιά. Ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο ακραίος σε καιρικά φαινόμενα» ανέφερε ο κ. Συνολάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Συνολάκης, η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη το 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. «Μετά από τον επόμενο χρόνο θα πέσουν οι μέσες θερμοκρασίες» πρόσθεσε, προειδοποιώντας πως μέχρι το 2050, το απρόσμενο θα είναι καθημερινό φαινόμενο, λόγω της κλιματικής κρίσης.

«Αν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας έως το 2050, ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί το κλίμα. Μέχρι τότε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως το απρόσμενο θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πόση θα είναι η ένταση ή η διάρκεια», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ροή Ειδήσεων