• Αναζήτηση

Κιβωτός: Νέες αποκαλύψεις -Ο πατέρας Αντώνιος κυκλοφορούσε με σωματοφύλακες, η πρεσβυτέρα τα ήξερε όλα

Ατελειώτο μοιάζει το κουφάρι της φρίκης και των αποκαλύψεων για το τι πραγματικά συνέβαινε πίσω από τις πόρτες των δομών της Κιβωτού του Κόσμου και των συνηθειών του πατέρα Αντώνιου.

Καθώς στη δημοσιότητα συνεχίζουν και βγαίνουν σοκαριστικές καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και περιστατικά ασέλγειας παιδιών σε δομές της ΜΚΟ, για ταξίδια στο εξωτερικό, για νυχτερινά μπάνια κ.ο.κ η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου ανακοίνωσε ότι αντικαθίσταται άμεσα η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι το νέο ΔΣ θα γίνει «το ταχύτερο δυνατό με ανθρώπους υψηλού κύρους που θα διακρίνονται για την κοινωνική τους προσφορά» αλλά παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ως βασική έγνοια «να μην καταρρεύσει η δομή και υπάρξει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς αυτή και άλλες δομές, καθώς αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες για τα παιδιά που διαμένουν σε αυτές. Μας ενδιαφέρει οι δομές να μείνουν όρθιες».

Την ίδια ώρα, η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Από αύριο, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις μαρτύρων που κλήθηκαν από την Εισαγγελία.

Ο πατέρας Αντώνιος κυκλοφορούσε με «σωματοφύλακες»
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, ο πατέρας Αντώνιος κυκλοφορούσε με κάποιου είδους «σωματοφύλακες» από παιδιά που ήταν πρώην τρόφιμοι των δομών και μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες συμπεριφέρονταν πολύ άσχημα στα παιδιά. «Ήθελε να εξουσιάζει, να έχει την κουστωδία γύρω του, ήθελε να τον αποκαλούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο».

 

Χήρα Καρέλια: Η περίεργη συμπεριφορά Αντώνιου και πρεσβυτέρας όταν δωρίσαμε το ακίνητο
Εξάλλου, μιλώντας αποκλειστικά στο iefimerida.gr η χήρα του βιομήχανου Καρέλια Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια περιέγραψε την περίεργη συμπεριφορά του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας όταν η ίδια και η και η κόρη της Ιωάννα τους δώρισαν το 2018 ένα ακίνητο ένα οικόπεδο 32 στρεμμάτων με δύο ακίνητα στην Καλαμάτα, στη μνήμη του συζύγου και πατέρα τους, του καπνοβομήχανου Κωνσταντίνου Καρέλια για να στεγαστεί εκεί η δομή.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη δωρεά στην Κιβωτό  και ξεκινήσαμε να ανακατασκευάζουμε το πρώτο σπίτι ώστε να είναι κατάλληλο για τα παιδιά. Φτιάξαμε γραφεία παιδαγωγών, γραφείο με computer, μεγάλη τραπεζαρία , playroom , επαγγελματική κουζίνα, πυρόσβεση κτλ.» λέει η κυρία Σπυροπούλου – Καρέλια  στο iefimerida.gr επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο π. Αντώνιος και η σύζυγός του αδιαφορούσαν για την πρόοδο των εργασιών.

«Δεν μπορούσα ούτε να τους βρω στο τηλέφωνο να συνεννοηθούμε για τα τεχνικά θέματα του σπιτιού. Μέχρι που μια μέρα με πήρε τηλέφωνο η πρεσβυτέρα, γιατί αυτή έκανε κουμάντο και μου ζήτησε στο ακίνητο να φτιάξουμε και αρχαίο θέατρο. Της εξήγησα ότι εμείς φτιάχνουμε χώρο για τα παιδιά και ότι υπάρχει πνευματικό κέντρο στην πόλη όπως και το κάστρο αν θέλουν να τα πηγαίνουν. Τότε μου έκλεισε το τηλέφωνο. Εγώ νόμισα ότι κόπηκε η γραμμή και ξαναπήρα αλλά απάντησε ο οδηγός τους – γιατί είχαν οδηγούς παιδιά που είχαν μεγαλώσει  στις δομές- και μου είπε ότι δεν μπορεί να μου μιλήσει γιατί ήταν απασχολημένη. Επειδή δεν μου άρεσε καθόλου αυτή  η συμπεριφορά  μίλησα με τον δικηγόρο μου και ζητήσαμε το ακίνητο πίσω. Αυτοί βέβαια δεν το έδωσαν γιατί δεν είχαμε σκεφτεί να έχουμε τέτοιο όρο στη δωρεά . Τότε -πριν ακόμα πάρουν τις άδειες- έφεραν τα πρώτα παιδιά στην Καλαμάτα για να μην χάσουν το σπίτι».

 

Ζητούσαν παπούτσια για τα παιδιά νούμερο 45
Τα  περασμένα Χριστούγεννα αποφάσισε να προσφέρει ρούχα και παπούτσια στα παιδιά αξίας 10.000 ευρώ αλλά ήρθε αντιμέτωπη με μια έκπληξη. «Τους έστειλα τα χρήματα για τα ρούχα και τα παπούτσια αφού πρώτα είχα ζητήσει να μάθω πόσα παιδιά ήταν εκεί και τα μεγέθη των ρούχων και των παπουτσιών. Από το ποσό αυτό ξόδεψαν μόνο 3.800 ευρώ . Όταν το έμαθα ζήτησα να επιστραφούν τα υπόλοιπα χρήματα όπως και έγινε. Στα νούμερα παπουτσιών μου είχαν ζητήσει  και νούμερο 45 και τους λέω ποιο παιδί φοράει 45; Αφού μας είχαν πει ότι θα φιλοξενούν παιδιά από 5 έως 15 ετών κορίτσια και αγόρια, αλλά έφεραν μόνο αγόρια. Τότε μου είπαν ότι έχουν και μεγαλύτερα παιδιά».

Να έχει την εποπτεία το κράτος
Οι αποκαλύψεις για την κιβωτό έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και απέραντη λύπη για τα παιδιά στην κυρία Σπυροπούλου – Καρέλια . Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι θέλει το σπίτι της να παραμείνει στη δομή με κρατική εποπτεία. «Επιθυμία μας ήταν να γεμίσουν τα σπίτια με  παιδιά και να υπάρχουν υπεύθυνα άτομα για την διαπαιδαγώγησή τους και να περιβάλλονται από αγάπη που τόσο τους είχε λείψει. Ας φροντίσει το κράτος να έχει την εποπτεία και να συνεχίσουν να φιλοξενούνται παιδιά. Να φροντίσει να μην πάνε χαμένες οι δωρεές οι οποίες εδώθησαν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά και όχι για τις ορέξεις κάποιων, αν βέβαια αυτό αποδειχθεί», σημειώνει η Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια.

Κιβωτός του Κόσμου: «Έβαζαν τιμωρίες μέχρι και τρεις μήνες τα παιδιά»
Σύμφωνα με μαρτυρία 19χρονης που μένει στην Κιβωτό, υπήρχαν κακοποιήσεις παιδιών με τιμωρίες που κρατούσαν πάνω από ένα έως και τρεις μήνες (!) ενώ χώριζαν αδέλφια μεταξύ τους, γεγονότα που τα γνώριζε ο πατέρας Αντώνιος, όπως είπε.

 

Η καταγγελία-σοκ μητέρας για το κλουβί της τιμωρίας στον Βόλο
Μάλιστα, σε κάποιες καταγγελίες παιδιών και γονιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας γίνονται αναφορές για την ύπαρξη κλουβιών στα οποία υπεύθυνοι κλείδωναν τα παιδιά για τιμωρία.

Μητέρα παιδιών που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου είπε στον ΑΝΤ1: «Δυστυχώς, ήταν και τα δικά μου παιδιά στην Κιβωτό, φοβάμαι κιόλας να πω το οτιδήποτε… Δυστυχώς, έχει κακοποιηθεί και το δικό μου παιδί το μεγάλο, ο γιος μου που είναι 15 χρονών. Πριν από κάποιους μήνες, γιατί βασικά εγώ τα παιδιά τα πήρα τώρα. Γνωρίζανε, φυσικά, ότι τα παιδιά κακοποιούνται και είχαν γίνει διαφορά περιστατικά και ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν ενήμερος», ανέφερε η μητέρα αρχικά. Και πρόσθεσε: «O γιος μου ο μικρός τώρα είναι εννιά, όταν ήταν στον Βόλο, απ’ ό,τι μου είπε το παιδί και έχω δώσει και φωτογραφίες στον Συνήγορο του Πολίτη, τους έχω στείλει δηλαδή και υλικό. Κλείδωναν το παιδί μέσα και όχι μόνο το δικό μου το παιδί, απλώς δυστυχώς ήταν και το δικό μου παιδί μέσα σε όλο αυτό. Κλείδωναν τα παιδιά μέσα σε κλουβί χωρίς φαγητό, χωρίς νερό όλη την ημέρα και το άφηναν εκεί για τιμωρία. Για παραδειγματισμό. Δηλαδή ζούμε σε συνθήκες μεσαίωνα. Κι όμως υπάρχουν φωτογραφίες από το κλουβί αυτό, διότι εγώ πήγα στον Βόλο. Αν μάθουν ότι εγώ μίλησα…».

Οι φωτό και τα βίντεο με το κλουβί της τιμωρίας στη δομή της Κιβωτού στο Βόλο
Λίγο αργότερα στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα «Το Πρωινό» εμφανίστηκε η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Ταχυδρόμος Βόλου», που είχε ασχοληθεί με τις καταγγελίες που υπήρχαν για τη συγκεκριμένη δομή από το καλοκαίρι, όταν πρώην υπάλληλος κατήγγειλε πρωτόγνωρα πράγματα. Στην εκπομπή «Το Πρωινό» παρουσιάστηκε φωτογραφία με το εν λόγω κλουβί τιμωρίας στον κήπο της δομής, με τον Γιώργο Λιάγκα να ρωτά τη δημοσιογράφο εάν γνωρίζει αν υπάρχει ακόμη εκεί το εν λόγω κλουβί, και την ίδια να απαντά ότι βλέποντας από τις φωτογραφίες που είναι αναρτημένες στη σελίδα της Κιβωτού το κλουβί υπάρχει ακόμη.

Σύμφωνα με συγγενή του19χρονου φιλοξενούμενου στην Κιβωτό του Κόσμου, που μίλησε στην εκπομπή Live News του MEGA η πρεσβυτέρα γνώριζε το όσα συνέβαιναν. «Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα 2-3 φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει «αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό. Και τις επόμενες φορές την κλείδωνε την πόρτα. Ο μικρός όταν του επέτρεπε να πάει στην μητέρα του, το πρωί 8 η ώρα έπρεπε να είναι εκεί με πρωινό από ντελίβερι και μπαίνει μία μέρα η πρεσβυτέρα και λέει: «Τι κάνεις εσύ εδώ πρωί πρωί;» και αυτός αισθάνθηκε πολύ άσχημα και της απάντησε «πρεσβυτέρα μου ο πάτερ μου ζήτησε να έρχομαι πρωί πρωί». Δηλαδή αυτή αντί να προστατεύσει το παιδί μάλωνε το παιδί γιατί ήρθε 8 η ώρα» δήλωσε.

Η ίδια η πρεσβυτέρα η οποία είναι πρόεδρος της Κιβωτού, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ μαζί με τον πατέρα Αντώνιο, εμφανίζονταν αγανακτισμένη. «Ήθελα να σας πω κι εγώ κάτι, θα ήθελα σαν πρόεδρος της Κιβωτού να εκφράσω την αγανάκτηση και τη λύπη του συμβουλίου μας. Αυτό το θέμα πήρε τόσο φοβερές διαστάσεις, χωρίς εμείς να γνωρίζουμε κάτι. Την καταγγελία τη μάθαμε χθες το μεσημέρι από τα κανάλια. Φυσικά και υπάρχουν συμφέροντα. Θεωρούμε ότι τα παιδιά αυτά που πήγαν και έκαναν τις καταγγελίες, πιθανότατα είναι υποκινούμενα από κάπου. Μπορεί όντως κάποια παιδιά να έχουν πει αρνητικά πράγματα για την Κιβωτό, τα οποία είναι σίγουρα ψέματα και κανένας δεν μπορεί να τα αποδεχθεί. Όλος αυτός ο διασυρμός στην Κιβωτό, είναι απαράδεκτος. Είμαστε δύο άνθρωποι που δώσαμε τη ζωή μας, δουλεύουμε 25 χρόνια με παιδιά και κανείς δεν βρέθηκε να πει κάτι για εμάς. Οι δομές μας έχουν υποστεί ελέγχους από παντού. Είμαι αγανακτισμένη».

Κιβωτός του Κόσμου: Τουλάχιστον 10 καταγγελίες ερευνώνται από τις Αρχές, 4 άτομα στο μικροσκόπιο
Με τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία Ανήλικων, φαίνεται πως υπό διερεύνηση έχει θέσει τέσσερα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων προβεβλημένο στέλεχος της Κιβωτού και τρεις εργαζόμενοι στον ΜΚΟ.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει τουλάχιστον 10 καταγγελίες και η έρευνα εστιάζεται σε τέσσερα πρόσωπα σε αυτό το σημείο: σε υψηλόβαθμο στέλεχος (στον πατέρα Αντώνιο) της δομής και σε τρεις εργαζομένους σε δομές της Κιβωτού.

 

Στη δικογραφία περιέχονται και μελετώνται τουλάχιστον 10 καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Εισαγγελία. Οι καταγγελίες-αναφορές του Συνηγόρου αφορούν στην πλειονότητά τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο.

Τα υπό διερεύνηση αδικήματα που αφορούν στην υπόθεση είναι, ως τώρα, δύο:

Κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα)
Σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων (πλημμέλημα)
Πάντως, από την Εισαγγελία δεν αποκλείεται να διευρυνθεί τόσο ο κύκλος των ερευνώμενων προσώπων όσο και των τυχόν διαπραχθέντων αδικημάτων.

 

Ποιοι θα καταθέσουν πρώτα για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου
Ήδη, από αύριο, Τρίτη, ξεκινούν οι καταθέσεις στους δύο εισαγγελείς ανηλίκων που χειρίζονται την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα θα καταθέσουν παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου και εργαζόμενοι σε αυτές.

Οι πρώτοι μάρτυρες που κλήθηκαν εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά την έρευνα των δύο εισαγγελέων και ότι με στοιχεία θα μπορέσουν να ισχυροποιήσουν τα δεδομένα και να αποσαφηνίσουν ποινικά αρκετά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να καταθέσουν βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να καταθέσει στην Εισαγγελία σοβαρά στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση.

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Εισαγγελία να ζητήσει να της διαβιβαστούν οι δικογραφίες από άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού και να συνενωθούν με αυτήν που βρίσκεται στην Εισαγγελία Ανηλίκων της Αθήνας.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων