• Αναζήτηση

«Μεγάλη φυγή» ή «μεγάλη σφαγή»; – Σε εσωκομματική δίνη ο ΣΥΡΙΖΑ και με δύο βουλευτές μείον

Αποχώρησαν τα στελέχη που συγκροτούσαν την «Ομπρέλα» – Παραμένει η Αχτσιόγλου με την ομάδα της, παρά τη σκληρή κόντρα του διημέρου

Σε εκρηκτικό κλίμα έπεσε, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου, η “αυλαία” της διήμερης θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κεντρικής Επιτροπής, η οποία σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της πτέρυγας της “Ομπρέλας” του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αφήνουν μάλιστα “παράθυρο” για την ίδρυση νέου κόμματος, αλλά και από τη μετωπική πλέον ρήξη μεταξύ της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου (που σημειωτέον διαθέτει 7 βουλευτές) και του νέου προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη.

Οι χθεσινές εξελίξεις με τις αποχωρήσεις τόσο των στελεχών της “Ομπρέλας” όσο και του Στέφανου Τζουμάκα, που είχε προηγηθεί, ακύρωσε στην πράξη το σχέδιο Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές, αφού τα προς διαγραφή στελέχη αποχώρησαν ουσιαστικά μόνα τους.

Απουσία δεκάδων στελεχών, από τα παρευρισκόμενα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα το κείμενο πολιτικής απόφασης, στο οποίο επισημαίνεται ότι «τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του κόμματος και δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα».

«Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας», διευκρινίζεται πάντως στο κείμενο.

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη δευτερολογία του το απόγευμα, στο κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.

Στον απόηχο της αποχώρησης των 46 μελών της “Ομπρέλας” από το κόμμα, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε οι δύο βουλευτές που συγκαταλέγονται μεταξύ των αποχωρησάντων, δηλαδή οι κ.κ. Τσακαλώτος και Πέρκα, να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα, υπενθυμίζοντάς τους τον Κώδικα Δεοντολογίας, και το ίδιο να πράξει και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

«Όσοι εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες, δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα», διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Δεν πρέπει κανείς εδώ μέσα να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της “Ομπρέλας” από την Κεντρική Επιτροπή. Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα 45 άτομα που υπογράφουν, αλλά διότι πολύς κόσμος που βασίζεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ βάζει και εκείνος τις ελπίδες του σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Άρα, δεν μπορούμε να προσβάλουμε όσους έδωσαν σταυρό σ’ αυτούς τους ανθρώπους με αλαζονεία εδώ μέσα», τόνισε.

Όπως είπε, «πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα», καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαγραφές.

«Το καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε και πάντα θα ισχύει και με εμένα πρώτα απ’ όλους», ξεκαθάρισε.

«Δεν υπάρχει στενός κύκλος για εμένα», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «“Ξεσκονίζω” ό,τι έχει ειπωθεί εδώ μέσα».

«Θέλετε να δουλέψετε; Ελάτε. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Από σήμερα ξεκινά η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, σας καλώ όλους και όλες να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπροστά στην ιστορία αυτού του κόμματος», κατέληξε.

Παρά την «εντολή», από βήματος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, του Στέφανου Κασσελάκη προς τους βουλευτές της “Ομπρέλας” που αποχώρησαν από το κόμμα, η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα της, σημειώνοντας από τη μεριά της πως «έχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Ομοίως, όπως έγινε γνωστό, δεν προτίθεται να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της “Ομπρέλας”, οι δύο βουλευτές δε δεσμεύονται από το καταστατικό του κόμματος, από τη στιγμή που παραιτήθηκαν από την ιδιότητα του μέλους.

Αποχώρησε με έμμεση αναφορά για νέο κόμμα

Με ένα κείμενο- “φωτιά” κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ανακοίνωσαν χθες το μεσημέρι την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. o Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα άλλα μέλη της “Ομπρέλας” (Βίτσας, Βούτσης, Φίλης, Δρίτσας, Πέρκα κ.ά.).

Έτσι, ανεξαρτητοποιούνται πλέον οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, και εκτός ΣΥΡΙΖΑ μένουν 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Με αφορμή την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών του κόμματος, η “Ομπρέλα” κατηγορεί τον πρόεδρο του κόμματος για βοναπαρτισμό και βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

Στο κείμενό της η “Ομπρέλα” τονίζει ότι η ομιλία του κ. Κασσελάκη στην Κ.Ε. ήταν μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. «Ως “αδιαμεσολάβητος” κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα», αναφέρεται.

«Ως απόλυτος “ηγεμόνας” σε ένα κόμμα που απαξιώνεται καθημερινά, εκστόμισε κατηγορίες, που όμοιές τους, ίσως και ποτέ, δεν είχαν διατυπωθεί. Είναι, δυστυχώς, η νέα αυταρχική “κουλτούρα”, που βάζει τη σφραγίδα της σε ένα κόμμα, το οποίο με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετατοπίζεται από την Αριστερά, στο γνωστό, ενδεχομένως και άγνωστο για την ιστορία του τόπου, χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής», τονίζεται.

Σημειώνεται ότι υστερόγραφο του κειμένου εκλαμβάνεται ως έμμεση αναφορά για νέο κόμμα: «Δε θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά», σημειώνεται με νόημα από την “Ομπρέλα”.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της τάσης είχαν αποχωρήσει χθες από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς προκλήθηκε ένταση και διαφωνία με φόντο το προτεινόμενο από τον Στ. Κασσελάκη εσωτερικό δημοψήφισμα για το ζήτημα των διαγραφών τεσσάρων στελεχών.

Αποχώρησε ο Τζουμάκας

Νωρίτερα, κι ενώ είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αποχώρησε με δήλωσή του στη γραμματέα του κόμματος ο Στέφανος Τζουμάκας. Ο ίδιος τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα, ενώ κρίνει ως παντελώς ακατάλληλο τον νέο πρόεδρο.

Στα αξιοσημείωτα των χθεσινών τακταινόμενων εντός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η ηχηρή παρέμβαση, με την κατάθεση τροπολογίας στην οποία προχώρησαν 6 επιφανή στελέχη (Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης), οι οποίοι αναφέρουν ότι δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.

Κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκε και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα, που λέει πως ναι μεν παραμένει στο κόμμα, αλλά «δεν είναι η ώρα για δημοψηφίσματα διαγραφών».

Παραμένει, αλλά με το “δάχτυλο στη σκανδάλη”

Παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα Αχτσιόγλου, αλλά ασκεί έντονη κριτική στον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη. Με κείμενό τους 11 στελέχη της λεγόμενης ομάδας Αχτσιόγλου (Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Αναγνωστοπούλου κ.ά.) μιλούν για βαθιά προσβλητική και διχαστική παρουσία του κ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κανόνες και πολιτικό πρόγραμμα, δεν έχει «ηγέτη».

«Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική. Ο Στ. Κασσελάκης δε δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη “φαρέτρα” της alt right και του εγχώριου “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η Αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο “ηγέτης” είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό κείμενο…

Αγεφύρωτο το χάσμα

Χθες έγινε απολύτως ξεκάθαρο πως το χάσμα μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Έφης Αχτσιόγλου είναι βαθύ και – όπως όλα δείχνουν – δεν πρόκειται να γεφυρωθεί. Είναι ενδεικτικό πως οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ούτε στο εάν έγινε προσπάθεια επικοινωνίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Αχτσιόγλου προχθές Σάββατο, πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και μάλιστα είχαμε έναν “χαρτοπόλεμο” εκατέρωθεν ανακοινώσεων, δηλώσεων και διαψεύσεων.

Ροή Ειδήσεων