• Αναζήτηση

Ρωσία: Αυξάνονται οι μεταφορτώσεις diesel με προορισμό τη Σαουδική Αραβία – Ο ρόλος της Καλαμάτας

Εντείνεται το φαινόμενο της μεταφόρτωσης ρωσικού diesel από πλοίο σε πλοίο, σύμφωνα με έκθεση του παρόχου δεδομένων Refinitiv.

Όπως τονίζεται, η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές diesel στη Σαουδική Αραβία χρησιμοποιώντας Ship To Ship μεταφορτώσεις, με πηγές της αγοράς να τονίζουν πως η Μόσχα αλλάζει τα δρομολόγια μετά την επιβολή πλήρους εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα στις 5 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία προχωρά σε πωλήσεις diesel στην Αφρική και την Ασία αντί για τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία ξεκίνησε απευθείας εξαγωγές diesel στη Σαουδική Αραβία, στέλνοντας περίπου 190.000 τόνους στα λιμάνια Ρας Τανούρα και Τζέντα, με έναν έμπορο να επισημαίνει πως η μεταφόρτωση από πλοίο σε πλοίο βοηθά στη συντόμευση των διαδρομών, εξοικονομώντας χρόνο και καύσιμα.

Ναυτιλία: Αυξημένη ζήτηση για το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Η Καλαμάτα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, περίπου 99.000 τόνοι diesel από δύο φορτία που φορτώθηκαν τον Φεβρουάριο σε λιμάνι της Βαλτικής Primorsk, μεταφέρθηκαν από πλοίο σε πλοίο κοντά στο λιμάνι της Καλαμάτας σε δεξαμενόπλοιο, το οποίο κατευθύνεται προς το λιμάνι Ρας Τανούρα.

Άλλοι 30.000 τόνοι πετρελαίου από ένα δεξαμενόπλοιο που φορτώθηκε σε ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας μεταφορτώθηκαν κοντά στο λιμάνι της Καλαμάτας σε άλλα δεξαμενόπλοιο, το οποίο έχει ήδη καταπλεύσει στο Τζιζάν.

Το ρωσικό diesel που αποστέλλεται στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ πιθανό να επεξεργαστεί στη Σαουδική Αραβία και να επανεξαχθεί, ακόμη και στην Ευρώπη, ανέφεραν πηγές της αγοράς.

 

ΠΗΓΉ: https://www.ot.gr/

Ροή Ειδήσεων