• Αναζήτηση

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αντιπαράθεση στη Βουλή -Υπέρ της τροπολογίας ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Η υπουργική τροπολογία για την υποχρέωση των εργαζομένων να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στους εργοδότες τους αλλά και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας αποτέλεσαν το επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ψηφιστεί αργά το απόγευμα με ισχυρή πλειοψηφία, που συγκροτείται από τη θετική στάση της ΝΔ αλλά και του Κινήματος Αλλαγής.

Από τη συζήτηση στην Ολομέλεια -στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Ελεγκτικό Συνέδριο- διεφάνη διακομματική σύγκλιση ως προς την ανάγκη των εμβολιασμών στο σύνολο του πληθυσμού (με εξαίρεση την Ελληνική Λύση), εμφανίστηκαν ωστόσο σοβαρές διαφωνίες αναφορικά με τον τρόπο που αυτός θα πραγματοποιηθεί. Εκεί που η πλειοψηφία αλλά και το ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισαν πως η υποχρεωτικότητα συνεπάγεται κυρώσεις, τα υπόλοιπα κόμματα -και εδώ με εξαίρεση την Ελληνική Λύση- διαφώνησαν με τον τρόπο που αυτή προωθείται, επικαλούμενα είτε την ανάγκη προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων είτε την εξάντληση των περιθωρίων της πειθούς. Ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις που ως έναν σημαντικό βαθμό φάνηκε αν αφορούν περισσότερο στα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά, κανένα κόμμα -μέχρι τουλάχιστον το μεσημέρι- δεν ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τις διατάξεις.

ΝΔ: Δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς, δεν υπάρχει περιθώριο για αμφιταλαντεύσεις
Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας αναφερόμενος στην τροπολογία είπε πως «είναι αυτονόητο ότι ήρθε η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεία αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας, της εκστρατείας «Ελευθερία», για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας κατά της πανδημίας του covid. Το καράβι έχει άξιο καπετάνιο, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες, της φουρτούνας. Φτάσαμε, όμως, λίγο έξω από το λιμάνι. Πλησιάζουμε. Υπάρχει μια τελική καταιγίδα. Σ’ αυτήν, λοιπόν, δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς, δεν υπάρχει περιθώριο για αμφιταλαντεύσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για «ναι μεν, αλλά», δεν υπάρχει περιθώριο για πίσω-μπρος. Προχωρούμε όλοι μαζί μπροστά ενωμένοι» και σημείωσε πως «οι μονάδες υγείας και φροντίδας πρέπει να είναι ασφαλείς» και η τροπολογία αυτή «για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αφορά πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων συμπολιτών μας στους οποίους ο καθένας και η καθεμία από εμάς εμπιστευόμαστε τη δική μας υγεία, αλλά και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων».

«Είναι θέμα ηθικής τάξης», είπε από την πλευρά του ο Σπ. Πνευματικός εξηγώντας πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να μεταδώσει τον ιό, ειδικά όταν βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινωνίας. «Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να συμπληρώσει τις εξωπραγματικές θέσεις Πολάκη. Επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα ήταν τυχερή που τα ηνία της χώρα ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την αναγκαιότητα των εμβολιασμών φέρνει η τροπολογία και η αναστολή στο δημόσιο δεν σημαίνει απόλυση για κανέναν υγειονομικό! Αυτά υπάρχουν στο μυαλό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας από την πλειοψηφία.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιλογή που δείχνει ότι δεν έχετε στρατηγική
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης ανέφερε ότι δεν θα εισέλθω στην ουσία των ρυθμίσεων της τροπολογίας καθώς αυτό θα το κάνουν σε λίγο αναλυτικά οι τομεάρχες της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά τόνισε πως «με ενοχλεί που τόσο σοβαρά ζητήματα τα φέρνετε με τροπολογία στερώντας», όπως είπε, «την δυνατότητα να υπάρχει κοινοβουλευτική επεξεργασία, διάλογος, να ακούσουμε φορείς, όπως την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Αυτά είπε «είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που μπορεί να σημαδέψουν τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες γιατί είναι παγκόσμια ζητήματα». Ο εισηγητής της μειοψηφίας ανέφερε πως «θεωρώ λανθασμένη την επιλογή σας και η οποία δείχνει ότι δεν έχετε ούτε στρατηγική αλλά και μια περίεργη αντίληψη για τον κοινωνικό και κοινοβουλευτικό διάλογο. Ελπίζω, επειδή με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει, στα επόμενα βήματά σας να είστε πιο σκεπτικοί και σοβαροί».

Από την πλευρά του, ο Α. Ξανθός- ο Π. Πολάκης επέλεξε να μην τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο- χαρακτήρισε λάθος την εκβιαστική όπως είπε κίνηση της κυβέρνησης προειδοποιώντας πως θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα. « Θα καλλιεργήσει πόλωση και διχασμό! Η κυβέρνηση προσπαθεί να παίξει με την ιερή αγανάκτηση εμβολιασμένων και επωάζεται κοινωνική αγριότητα που δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη μεθόδευση. Εννοείται ότι στηρίζουμε τον καθολικό εμβολιασμό και τον εμβολιασμό ως δικαίωμα», είπε, με τον Θ. Ξανθόπουλο να προσθέτει: «ναι στον στόχο όχι στον τρόπο. Μία χαραμάδα μείωσης των εργασιακών δικαιωμάτων αν ανοίξετε θα γίνει χάσμα από τη πίεση κοινωνικών φορέων που θα έχουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν».

Υπέρ της τροπολογίας το ΚΙΝΑΛ -«Θέλουμε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην κοινωνία»
Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου ανέφερε πως εμείς ως υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη είμαστε υπέρ της τροπολογίας γιατί θέλουμε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην κοινωνία. Εμείς είπε «ως ΚΙΝΑΛ είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων. Είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός τους και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή και την υγεία αυτών που δουλειά τους είναι να υπηρετούν τους πολίτες». Τόνισε πως «και βέβαια η υποχρεωτικότητα, για να είμαστε σοβαροί σε αυτά που λέμε, θα σημαίνει και κάποιες επιπτώσεις για όσους δεν εφαρμόζουν τους κανόνες». Είναι αδιανόητο λοιπόν, πρόσθεσε η βουλευτής, «να υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε δομές υγείας και ας αφήσουν πολλοί τα κηρύγματα περί δικαιωμάτων με τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να τα τεκμηριώσουν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να είναι “φορέας θανάτου” ή “ξενοδόχος θανάτου”, όπως είπε ο ακαδημαϊκός Τάσιος.» Ζήτησε από όλα τα κόμματα «να βγουν και να πουν καθαρά τη θέση τους. Στάση υπέρ του εμβολιασμού και ταυτόχρονα να λένε κάποιοι ότι οι επιπτώσεις συνιστούν δήθεν αιτίες διχασμού, είναι θολή θέση. Είναι α-πολίτικη θέση, κανείς δεν μπορεί να θέλει να πατάει σε δύο βάρκες». Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ καταλόγισε καθυστερήσεις στην κυβερνητική πολιτική ακόμα και στο να φέρει αυτή την τροπολογία λέγοντας ότι στην Ιταλία η υποχρεωτικότητα για το σύνολο των υγειονομικών έγινε τον Απρίλιο και σήμερα το 99% είναι εμβολιασμένοι. Επίσης, καταλόγισε αναποτελεσματικότητα στην καμπάνια ενημέρωσης της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό και στην αντιμετώπιση των εκατοντάδων, χιλιάδων Fake News τα οποία αναπαράγονται ανεύθυνα και ειδικά στο διαδίκτυο. Θα χρειαζόταν, είπε, μια πολύ πιο συντονισμένη καμπάνια ενημέρωσης από όλες τις δυνάμεις και τους χώρους» και «εμείς ως ΚΙΝΑΛ όπως ανακοινώσαμε ξεκινάμε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».

«Είμαστε υπέρ της υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένους χώρους που η παρέμβαση είναι ανάγκη! Ασχεδίαστη ωστόσο πολιτική που αντιμετωπίζει την υστέρησής στα προβλήματα. Πολυγλωσσία και θέατρο παραλόγου η κυβέρνηση», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: « δεν πείθει μια τέτοια εικόνα για πολιτική εμβολιασμού που θα συνεπάρει και διεκδικήσει τον κόσμο! Δεν υπάρχει συγκροτημένη παρέμβαση ανάμεσα σε σκεπτικιστές και ψεκασμένους».

Αρνητικό με την τροπολογία το ΚΚΕ
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι το κόμμα της είναι αρνητικό με την τροπολογία.
«Είναι απαράδεκτο το μέτρο αναστολής εργασίας που στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να σημαίνει απόλυση», είπε ο Γ. Λαμπρούλης του ΚΚΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν προχώρησε έγκαιρα στον εμβολιασμό των λαϊκών οικογενειών.

Ελληνική Λύση: «Απόλυτα αντισυνταγματικός νόμος»
Για έναν «απόλυτα αντισυνταγματικό νόμο» μίλησε σε υψηλούς τόνους ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας λέγοντας πως ως κυβέρνηση θα είναι και ο πρώτος νόμος που θα καταργήσουμε. Η τροπολογία αυτή είπε «παραβιάζει κάθε δικαίωμα ανθρώπινου δικαιώματος και επιβάλει όπως είχαμε προαναγγείλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Εμείς είπε, μεταξύ άλλων, «ως Ελληνική Λύση σήμερα λέμε σε αυτή την τροπολογία ένα μεγάλο, εκκωφαντικό ΟΧΙ». Η τροπολογία αυτή, είπε «συνιστά συμπεριφορά καθεστώτος και όχι δημοκρατικής κυβέρνησης. Η πολιτική σας είναι ένα εκρηκτικό, δυστυχώς, σκοτεινό κοκτέιλ, με πολύ ισχυρή δόση από νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ». Εμείς είπε «είμαστε εδώ για να φωνάζουμε ελευθερία, αυτό πρεσβεύουμε, ελευθερία της απόφασης του καθενός στο εάν θα εμβολιαστεί ή όχι».

Κατά και το ΜέΡΑ25
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπάρκα αντιτάχθηκε με την τροπολογία λέγοντας πως «ως ΜέΡΑ 25 είμαστε υπέρ του εμβολιασμού και φυσικά ενός δημόσιου δικτύου δωρεάν μαζικών τεστ, αλλά είμαστε κατά της διχόνοιας που καλλιεργεί και γιγαντώνει η κυβέρνηση και φυσικά κατά του πιστοποιητικού υγειονομικών φρονημάτων». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι και με αυτή την τροπολογία «διχάζετε και κουνάτε το δάκτυλο στους πολίτες, όταν θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγάλη καμπάνια για τον εμβολιασμό με γνώμονα την ενημέρωση τους ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες τους». Χαρακτήρισε σπασμωδική την τροπολογία και υπενθύμισε ότι «ως ΜέΡΑ 25 από την αρχή της πανδημίας μιλήσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε για την τεράστια ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, για την θέσπιση ενός δικτύου δωρεάν μαζικών τεστ». Εσείς, είπε, «επιλέγετε να εργαλειοποιείται την πανδημία για να καλύψετε την στρατηγική σας επιλογή του να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ και του να λειτουργείτε με βασικό σας γνώμονα την επικοινωνία».

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/ypohreotikos-emboliasmos-antiparathesi-tropologia-boyli

Ροή Ειδήσεων