• Αναζήτηση

Ακρόπολη: Χρησιμοποιήθηκε τεχνητός λίθος, το υλικό αφαιρείται εύκολα -Τι αναφέρει η Λίνα Μενδώνη

Χρησιμοποιείται τεχνητός λίθος και όχι τσιμέντο στις εργασίες που πραγματοποιούνται στην Ακρόπολη τόνισε σήμερα η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στα πυρά που δέχεται για τις εργασίες που γίνονται στην Ακρόπολη, απάντησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Η Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο, αλλά τεχνητός λίθος με περιεκτικότητα τσιμέντου μόλις 12%.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη,  με τις εργασίες αυτές, διευκολύνεται η πρόσβαση των ΑμεΕΑ στην Ακρόπολη, προστατεύεται ο Ιερός Βράχος, ενώ το υλικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον και αφαιρείται εύκολα.

Η Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο, αλλά τεχνητός λίθος με περιεκτικότητα τσιμέντου μόλις 12%, φωτογραφία EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η υπουργός Πολιτισμού, τόνισε επίσης, ότι πρόκειται για υλικό διεθνώς αναγνωρισμένο που χρησιμοποιείται στις αναστηλώσεις πλήθους μνημείων παγκοσμίως, ενώ η παρέμβαση γίνεται με βάση τη μελέτη του καθηγητή του Πολυτεχνείου Μανόλη Κορρέ.Παράλληλα μιλώντας στο MEGA η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι οι διάδρομοι με σκυρόδεμα πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960 για τους επισκέπτες. «Υπάρχει επισκευαστική φάση με σκυρόδεμα και τσιμέντο το 1978. Αυτό έγινε για να διευκολυνθεί ο επισκέπτης, όχι τα ΑΜΕΑ, εξαιτίας της ολισθηρότητας του βράχου. Αυτά τα τσιμέντα εφθάρησαν, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή ατυχήματα». «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η αποκατάσταση της οδού των Παναθηναίων. Το έργο είναι σε εξέλιξη. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν είναι εργοταξιακές. Τα μνημεία της Ακρόπολης αναστυλώνονται δεκαετίες τώρα, με ευθύνη όχι απλώς του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης» πρόσθεσε η υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

κορωνοϊός