• Αναζήτηση

Φιλιατρά: Γιόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο και αναβίωσαν τα «Λελώνεια»

Την Δευτέρα του Πάσχα στα Φιλιατρά τίμησαν τη μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Γεωργίου και, παράλληλα, αναβίωσαν για άλλη μία χρονιά τα «Λελώνεια»!

Πρόκειται για ιππική παρουσίαση που είναι αφιερωμένη στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήραν την ονομασία τους οι εκδηλώσεις και οι αγώνες που τελούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Το έθιμο σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και μετά 47 χρόνια, το 2007, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Μητροπολιτικού  Ναού του Αγίου Ιωάννη αποφάσισε να το αναβιώσει. Φέτος την ιππική παρουσίαση, τις εορταστικές εκδηλώσεις και θρησκευτικές τελετές, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τριφυλίας, η Κοινότητα Φιλιατρών και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών, ενώ έλαβαν μέρος και ιππείς από την περιοχή της Τριφυλίας.

Την Κυραική το απόγευμα στο ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε Εσπερινός με αρτοκλασία παρουσία, ενώ σήμερα νωρίς το πρωί, τελέστηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Πανάγου Λελώνη και ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, φόρος τιμής στους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης.

Έπειτα ιππείς, με τη σημαία και την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ξεκίνησαν από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και αφού διέσχισαν κεντρικές οδούς της πόλης των Φιλιατρών επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησης στην εκκλησία.

Στο χρόνο αναμονής της άφιξης των ιππέων εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό – φιλόλογο και αντιδήμαρχο Πολιτισμού Τριφυλίας, Δήμητρα Ανδρινοπούλου.

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών μεταλλίων στους ιππείς.

Παρόντες στις τελετές και εκδηλώσεις ήταν, μεταξύ άλλων, ο εορτάζων δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Λελώνης» Γιάννης Σάκουλας και ο Υποδιοικητής ΑΤ Τριφυλίας Αθανάσιος Δήμας.

 

smart

 

Ροή Ειδήσεων