• Αναζήτηση

Η υποστελέχωση των Νοσοκομείων τονίστηκε σε Tηλεδιάσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με υγειονομικούς φορείς της Μεσσηνίας

Τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και με σκοπό την αποτύπωση της υγειονομικής εικόνας στο νομό και τον προσδιορισμό των αναγκών της επόμενης ημέρας, πραγματοποίησαν το Σάββατο 16 Μαϊου ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. Ανδρέας Ξανθός και ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, με εκπροσώπους υγειονομικών φορέων του νομού.

Στη συζήτηση οι εκπρόσωποι των φορέων επεσήμαναν πως η συμβολή, η ετοιμότητα και η συνεισφορά συνολικά του υγειονομικού προσωπικού του νομού και των δομών Υγείας απέναντι στην πανδημία κρίνεται αποτελεσματική σε πρώτη φάση.

Ωστόσο, τόνισαν, απαιτείται εγρήγορση και κυρίως στήριξη από την κυβέρνηση για την ανταπόκριση όλο το επόμενο διάστημα, αφού παραμένουν άλυτα σοβαρά ζητήματα, με πρώτο και κύριο την υποστελέχωση.

Είναι αρνητικό το γεγονός πως δεν έχει γίνει έως τώρα καμία νέα πρόσληψη γιατρών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας και στα Κέντρα Υγείας του νομού, ενώ εκκρεμούν εδώ και αρκετό καιρό εγκεκριμένες προσλήψεις 6 γιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, καθώς και οι κρίσεις για πρόσληψη στο Κ.Υ. αστικού τύπου.

Επεσήμαναν πως η τακτική της απόσπασης γιατρών από τα κέντρα υγείας του νομού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στην δυνατότητα των Κ.Υ. να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στην αποστολή τους, αδυνατίζοντας δυσβάσταχτα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Περιφερειακά Ιατρεία Αρφαρών και Οιχαλίας, στα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας γιατρός, ενώ ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Μελιγαλά, Αγίου Νικολάου και Φιλιατρών.

Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργεί στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας η απόσπαση γιατρών σε αυτό της Καλαμάτας. Παράλληλα είναι σοβαρές οι ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Δεν υπάρχει μέριμνα για πρόσληψη αναισθησιολόγου, απαιτούνται τουλάχιστον 4 ακόμη παθολόγοι, όπως και καρδιολόγοι, νεφρολόγοι, παιδίατροι, νεογνολόγος και γυναικολόγοι, ενώ στην καρδιολογική κλινική η απουσία ειδικευόμενων ιατρών «καλύπτεται» με αγροτικούς. Συνεπώς, υπογράμμισαν, είναι αναγκαία σήμερα η δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη του Νομού.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται σε πρώτη φάση γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τις δαπάνες Δημόσιας Υγείας. Ταυτόχρονα, τόνισαν πως η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει πλήρως τους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και πληρωμή όλων των δεδουλευμένων υπερωριών – εφημεριών.

Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη οικονομικής και θεσμικής ενίσχυσης του φαρμακευτικού και του οδοντιατρικού κλάδου και ένταξή τους σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και η ύπαρξη μέριμνας για τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν πως η αποφυγή μιας υγειονομικής τραγωδίας, είναι μια τεράστια κοινωνική και υγειονομική κατάκτηση, που πρέπει πλέον να συνοδευτεί από μια σημαντική επένδυση στο Δημόσιο σύστημα Υγείας.

Είναι αδιαμφισβήτητη πλέον η υπεροχή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που στο παρελθόν είχαν λοιδορηθεί και αμφισβητηθεί από αρκετές πλευρές με προτάσεις υπέρ του ιδιωτικού τομέα και των ασφαλιστικών εταιρειών. Επεσήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ισχυρή οικονομία και κοινωνική ευημερία, χωρίς ένα «θωρακισμένο» και ενισχυμένο ΕΣΥ, με επιπλέον πόρους (προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμός, υπηρεσίες κλπ ). Κρίσιμο για την επόμενη μέρα είναι πρωτίστως η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος με νέα δέσμη κινήτρων.

Η πανδημική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα και για την Υγεία, με επιπλέον πόρους για τη φετινή χρονιά, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (0,5% του ΑΕΠ), οι οποίοι μπορούν να προέλθουν από πόρους του ΕΣΠΑ, εθνικά κονδύλια και πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισαν, είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, η ανάγκη για τοπικά σχέδια Υγείας και η συνολική αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία, καθώς επίσης και η υλοποίηση σημαντικού αριθμού προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών με αναβαθμισμένο μισθολόγιο, ως μέσο αναστροφής του φαινομένου του «brain drain».

Επεσήμαναν ακόμη ότι είναι ευκαιρία σήμερα, που η πανδημία ανέδειξε τις ανεπάρκειες και τις νέες προκλήσεις για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να προχωρήσουμε σε ένα σοβαρό σχεδιασμό ανάπτυξης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Δεν φτάνει να «Μείνουμε ασφαλείς», αλλά και να «μείνουμε Όρθιοι», είπαν χαρακτηριστικά.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Παναγιώτης Κατσαφάδος, Δ/ντής Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, ο Θοδωρής Τέντες, Διοικητικός Δ/ντής Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ο Δημήτρης Τζωρτζίνης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ο Ηλίας Μανδηλάρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας, η Χρύσα Μάλλιου, μέλος ΔΣ Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, η Τζίνα Θεοδωροπούλου, ο Άγγελος Τσορφολιάς και ο Εμμανουήλ Ανσουριάν, Πρόεδρος, Ταμίας και Μέλος ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας αντίστοιχα, ο Παύλος Μπουζιάνης, Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και ο Μιχάλης Μπορνόβας, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επίσης συμμετείχαν η Μαρία Βεργινάδη, συντονίστρια της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και οι Δημήτρης Σωφρονάς και Μανώλης Μάκαρης στελέχη της Επιτροπής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.

Ροή Ειδήσεων