• Αναζήτηση

ΚΙΝΑΛ – Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε καθαρή εντολή, αλλά τον περιμένει ανηφόρα…

Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σαρωτική, και είναι η καθαρή εντολή που και ο ίδιος ζήτησε το πρωί, όταν και πήγε να ψηφίσει.

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός με ένα εντυπωσιακό ποσοστό και μάλιστα με αντίπαλο έναν πρώην πρωθυπουργό, έναν πρώην πρόεδρο του κόμματος, ένα από τα πιο προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα της χώρας και το γιο του ιδρυτή, Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην περίπτωση των εσωκομματικών εκλογών, που έλαβαν τέλος με τη νίκη του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, τίποτε δεν τελειώνει εδώ. Το αντίθετο μάλιστα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει ένα κόμμα με όνομα βαρύ σαν ιστορία αλλά και με πολλά βαρίδια του παρελθόντος.

Και μπορεί ο ίδιος (αν και κομματικός όλα αυτά τα χρόνια) και οι συνεργάτες του να μην είναι δέσμιοι των «αμαρτιών» του παρελθόντος, αυτό που καλούνται να διαχειριστούν είναι η «κάθαρση» αυτού του ονόματος.

Ιστορικό brand name

Το ΠΑΣΟΚ (ή το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, όπως ακούγεται ότι θα είναι η πρόταση Ανδρουλάκη για το όνομα) είναι ένα ιστορικό brand name στο μεταπολιτευτικό σκηνικό της χώρας. Με εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και έργο, αλλά και με ιστορικές «αμαρτίες» που κλόνισαν την εμπιστοσύνη σε ένα πολυπληθές λαϊκό κίνημα που μετατράπηκε σε κόμμα εξουσίας με όλες τις παθογένειες που έχουν τέτοια κόμματα.

Αλλά μιλάμε και για ένα ΠΑΣΟΚ που πλήρωσε περισσότερο από τις ευθύνες που του αναλογούσαν, που έγινε ο σάκος του μποξ στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, αν και δεν ήταν μόνο αυτό το κόμμα που οδήγησε την Ελλάδα σε χρεοκοπία, οικονομική, κοινωνική, αξιακή.

Πλέον αυτοί που αναλαμβάνουν τις τύχες του ιστορικού αυτού κόμματος που κυβέρνησε επί δεκαετίες αλλά τώρα βολοδέρνει σε επίπεδα κάτω από 10%, χρεοκοπημένο, αδύναμο και χωρίς να μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο κυβερνητικό αλλά και αντιπολιτευτικό, έχουν μπροστά τους τα εξής μεγάλα στοιχήματα:

1.     Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ένα μεγάλο στόχο άμεσα. Να έχει διακριτούς ρόλους με τα άλλα κόμματα, κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς οφείλει να κάνει όλες τις κινήσεις ώστε να αποβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών στην οποία εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι κάτι που πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο χώρο των σοσιαλιστών περιμένουν. Να είναι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που θα έχει παρουσία στη σοσιαλιστική ομάδα. Όμως, μια τέτοια «εχθρική» κίνηση έναντι του Αλέξη Τσίπρα δεν θα πρέπει να αποτελέσει το «κλείσιμο του ματιού» προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ανδρουλάκης πρέπει να αποδείξει ότι είναι καλός ακροβάτης, ισορροπιστής που δεν θα δείξει ότι μοιάζει με «εκκρεμές» το οποίο πότε θα είναι κοντά στη ΝΔ και πότε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ένας διακριτός πολιτικός φορέας, ένας τρίτος δρόμος, και μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

2.     Αμεσο στοίχημα είναι για το νέο αρχηγό είναι ορίσει το νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο οποίος θα μπορεί να εκπροσωπεί τον Ανδρουλάκη στη Βουλή. Η επιλογή είναι δύσκολη και μπορεί να διαταράξει κάποιες ισορροπίες και να δημιουργήσει έριδες, ωστόσο, η απόφαση θα κρίνει και το ύφος και τη δύναμη που έχει ο νέος αρχηγός στο κόμμα.

Αλλαγή γενιάς, αλλαγή νοοτροπίας

3.     Το επόμενο μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, για τη νέα ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι να αποκαταστήσει το όνομα «ΠΑΣΟΚ», δείχνοντας ότι η αλλαγή γενιάς σημαίνει και αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή ιδεολογιών και τρόπου άσκησης εξουσίας. Να αποτινάξει εν ολίγοις τη «ρετσινιά» που κόλλησε στο ΠΑΣΟΚ από τις πρακτικές στελεχών αλλά και από την άσκηση της εξουσίας. Από τις μίζες, την κλοπή ή κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, τη «νομιμοποίηση» του ρουσφετιού και του «γρηγορόσημου» μέχρι τη διάψευση των προσδοκιών των κεντροαριστερών ψηφοφόρων του κόμματος. Η νέα ηγεσία καλείται να αναδείξει το νέο, ότι δεν έχει καμιά σχέση με παλαιοκομματικές νοοτροπίες και τη μεταπολιτευτική «σαπίλα» που διαχύθηκε σε όλους τους αρμούς της εξουσίας και με την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ.

4.     Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να πείσει τον κόσμο να ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ, όχι απλά ως ένα κόμμα με μικρή δύναμη και χωρίς πολιτική παρέμβαση, αλλά ως κόμμα εξουσίας. Καλείται να ξανακερδίσει, να «γοητεύσει» τους ψηφοφόρους που έφυγαν από το κόμμα και πήγαν κατά κύριο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ. Καλείται να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ηγηθεί ξανά του κεντρώου χώρου, καλείται να γίνει η εναλλακτική λύση έναντι του αριστερού αλλά και δεξιού λαϊκισμού. Αν θα το καταφέρει, θα έχει κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και θα μπορεί να γίνει ξανά ένα κόμμα με κυβερνητική προοπτική, παρακάμπτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

5.     Από την επόμενη ημέρα μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοποίηση νέων προσώπων που οδήγησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εκατοντάδες παιδιά, 25άρηδες αλλά και 35άρηδες, χωρίς κομματικά βαρίδια, αυτοδημιούργητα, χωρίς τη φθορά της εξουσίας, καλούνται να μπουν μπροστά για να κάνουν ξανά το κόμμα μεγάλο. Η ορθή αξιοποίησή τους είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το νέο αρχηγό διότι μυαλό, όρεξη και το αίσθημα της προσφοράς υπάρχει, αλλά εύκολα χάνεται αν η ηγεσία δεν μπορέσει να αξιοποιήσει όλα αυτά τα στοιχεία. Το ίδιο έπαθε άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ορμή των πρώτων χρόνων έχει χαθεί και η Κουμουνδούρου αδυνατεί να ανανεωθεί σε πρόσωπα και ιδέες.

6.     Το επόμενο στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να αξιοποιήσει και άλλα, παλαιά στελέχη και να τα ενώσει με τη δική του γενιά. Πολλοί βουλευτές της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ δεν ήταν με τον ευρωβουλευτή στις εκλογές, άλλοι απείχαν από τις διαδικασίες, άλλοι εμφανίστηκαν μόλις αναδείχθηκε το μεγάλο φαβορί για την ηγεσία. Τώρα ο Ανδρουλάκης οφείλει να «χτίσει» με τα νέα υλικά αλλά και με την εμπειρία παλαιών στελεχών που μπορούν να προσφέρουν. Και κυρίως καλείται να αποφασίσει αν θα ξαναβάλει στην πρώτη γραμμή στελέχη όπως ο αντίπαλός του, Γ. Παπανδρέου αλλά και ο Β. Βενιζέλος. Βεβαίως, για προβεβλημένα στελέχη που εγκατέλειψαν και πρόδωσαν την παράταξη στις δύσκολες στιγμές, ο ίδιος λέει ότι δεν έχουν καμιά θέση στο νέο κόμμα που ετοιμάζει. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης έχει μιλήσει για ενότητα. Όμως, ενότητα με παλιούς και νέους είναι δύσκολο έργο…

Χρεοκοπημένο κόμμα

7.     Η οργανωτική αλλά και η οικονομική ανασυγκρότηση της Χαριλάου Τρικούπη είναι επίσης μεγάλο στοίχημα για το νέο αρχηγό. Χρειάζεται να λάβει δύσκολες αποφάσεις, να πετύχει δύσκολες συμφωνίες και να οδηγήσει το κόμμα του σε μια ουσιαστική ανανέωση που ταυτόχρονα θα έχει μια υγιή οικονομική βάση. Ένα χρεοκοπημένο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ οφείλει αφενός να πληρώσει τα χρέη του και αφετέρου να δείξει ότι άφησε πίσω πρακτικές που οδήγησαν στις τεράστιες οφειλές. Ταυτόχρονα, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ομάδα του πρέπει να ανασυγκροτήσουν από την αρχή το κόμμα, τόσο στη Χ. Τρικούπη όσο και στις οργανώσεις ανά την Ελλάδα. Ο ευρωβουλευτής έχει πυρήνες σε όλη τη χώρα και μπορεί να φέρει σε πέρας μια οργανωτική ανασυγκρότηση η οποία θα μπορεί να οδηγήσει και νέο κόσμο στην παράταξη αλλά και να δουλέψουν όλοι μαζί για να φτιάξουν ένα κόμμα εξουσίας.

8.     Τέλος, και με βάση όσα έχει πει στην προεκλογική του εκστρατεία ο Νίκος Ανδρουλάκης, οφείλει να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως τον φορέα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ανεβαίνουν στην Ευρώπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μια χρυσή ευκαιρία να φτιάξει ένα κόμμα που θα δώσει μια νέα πολιτική πρόταση, και μια διέξοδο στα ελληνικά νοικοκυριά. Αλλωστε, γι’ αυτό ψηφίστηκε από 7 στους 10 ψηφοφόρους.

Πλέον, ο μεγάλος νικητής των εσωκομματικών εκλογών μπορεί να πανηγυρίζει. Αλλά για μερικές ώρες ακόμη. Η ανηφόρα που έχει μπροστά του, ο Γολγοθάς που θα κληθεί να βαδίσει είναι βαρύς. Η ώρα ΠΑΣΟΚ σήμανε, η ώρα Ανδρουλάκη ανέτειλε, όμως, ο ουρανός δεν είναι καθόλου ανέφελος και ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ μπορεί εύκολα να δύσει, προτού καν ανατείλει…

 

πηγή : in.gr

Ροή Ειδήσεων