• Αναζήτηση

Μεσσηνία: Μειωμένη στο 50% η παραγωγή στο ελαιόλαδο στην Τριφυλία

Μπορεί η κουβέντα να έχει επικεντρωθεί στις υψηλές φετινές τιμές στο ελαιόλαδο όμως σύμφωνα με τους παραγωγούς το σημαντικότερο θέμα είναι η πολύ χαμηλή φετινή παραγωγή.

 

Τα πρώτα στοιχεία – σύμφωνα με την ΕΡΤ -με το ξεκίνημα της ελαιοσυγκομιδής της Τριφυλίαςστη Μεσσηνία, δείχνουν μείωση της παραγωγής πάνω από 50%, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η ακαρπία, λόγω των κλιματικών συνθηκών αλλά και οι ζημίες που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις, είναι οι βασικές αιτίες. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες δαπάνες καλλιέργειας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το τελικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Ασημάκη Ντεμερούκα,Πρόεδρο Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, την ώρα που η τιμή του ελαιόλαδου καλπάζει με αύξηση της τιμής του κατά 30%, στην περιοχή του η παραγωγή μειώθηκε κατά 50%, γεγονός που οφείλεται στο ότι, από τη μία, πέρυσι η παραγωγή ήταν μεγάλη, από την άλλη, στις καιρικές συνθήκες που δεν βοήθησαν στην καρπόδεση και τέλος, στο ότι ένα μέρος της παραγωγής χάθηκε από το χαλάζι. Όσον αφορά τους εργάτες, επειδή φέτος είναι μικρή η παραγωγή δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με την εξεύρεση εργατών, άλλωστε ήρθαν εργάτες από τα Βαλκάνια, είπε ο κ. Ντεμερούκας.

 

Στην κορωνέικη, η παραγωγή είναι επίσης μειωμένη τουλάχιστον κατά 50%. Κρίσιμος μήνας για την ελιά είναι ο Φεβρουάριος που χρειάζεται να είναι υγρός και κρύος, αντιθέτως, ο περασμένος Φεβρουάριος ήταν ζεστός και άνυδρος, με αποτέλεσμα να υπάρχει κακή ανθοφορία και παραγωγή. Βέβαια, στην συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της μορφολογίας της, υπάρχουν και πολλά μικροκλίματα γι’ αυτό και παρατηρούνται διακυμάνσεις στην παραγωγή.

 

Επίσης, ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι το ιστορικό λίπανσης, καθώς, λόγω του υψηλού κόστους στα λιπάσματα, πολλά χωράφια υστέρησαν σε αυτό το κομμάτι, με αποτέλεσμα να μην έχουν την αναμενόμενη παραγωγή. Κάποια χωράφια που έχουν καλύτερες λιπάνσεις έχουν και καλύτερες παραγωγές. Ενώ ούτε και οι αποδόσεις στις μαυροελιές ήταν οι αναμενόμενες.

 

Η περιοχή της Βάλτας που χτυπήθηκε από το χαλάζι, δύο φορές μάλιστα, έζησε φέτος την πιο άσχημη χρονιά από πλευράς παραγωγής, η οποία μειώθηκε σε ποσοστό 70%, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην μπορέσουν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους.

 

Ροή Ειδήσεων