• Αναζήτηση

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο -«Δεν θα χρηματοδοτήσω τον πόλεμο του Πούτιν»

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, γνωστοποίησε την απόφασή του να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται αποδεκτό στις ΗΠΑ» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

 

«Σήμερα, ανακοινώνω πως οι ΗΠΑ στοχεύουν την κεντρική αρτηρία της ρωσικής οικονομίας… Ο αμερικανικός λαός θα προκαλέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε πως το εμπάργκο θα αφορά επίσης τις εισαγωγές αερίου και ενέργειας από τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν είπε πως η απόφαση ελήφθη εν μέσω διαβουλεύσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά δήλωσε επίσης ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους συμμάχους δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα ίδια μέτρα, εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς αναμένεται νέα αύξηση των τιμών του αερίου.

Νωρίτερα, πριν από την ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν, μεταδόθηκε μέσω του Bloomberg πως οι ΗΠΑ επρόκειτο να προχωρήσουν σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αργότερα, τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσαν κι άλλα πρακτορεία, βάσει δικών τους πηγών.

Και η Βρετανία ανακοινώνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια ημέρα, πάντως, αναμένονται ανακοινώσεις και από τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με ένα σχέδιο σταδιακής απομάκρυνσης της χώρας από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Βρετανία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε το Politico επικαλούμενο αξιωματούχους του Γουάιτχολ. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα. Το Politico ανέφερε ότι θα δοθεί περιθώριο πολλών μηνών μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση, ώστε να μπορέσει η παγκόσμια αγορά να προσαρμοστεί και να σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει βενζίνη λόγω πανικού. Δεν θα απαγορευτούν ταυτόχρονα οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά αυτό είναι κάτι που συζητείται ακόμη από τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα χαράξει μια νέα στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη άνοδος των τιμών επιταχύνουν την ανάγκη για νέες πηγές ενέργειας και για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Οι εκκλήσεις Ζελένσκι για αποκλεισμό των ρωσικών προϊόντων

Έχουν προηγηθεί εκκλήσεις από του πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για έναν αποκλεισμό των εισαγωγών ρωσικών προϊόντων, στο πλαίσιο των αυξανόμενων κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία από την ημέρα της εισβολής της σε ουκρανικά εδάφη.

Οι New York Times μετέδωσαν νωρίτερα ρεπορτάζ, επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου, που ανέφερε ότι η κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου έρχεται μετά από έντονες πιέσεις γερουσιαστών και βουλευτών και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ για να αυξηθεί η ισχύς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να διακόψει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση, εάν επιβληθεί απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Παράλληλα, σήμερα, Τρίτη, η Shell δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να σταματήσει όλες τις spot αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός ζήτησε συγγνώμη για την αγορά ενός φορτίου του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλές τιμές, λέγοντας ότι η απόφαση «δεν ήταν η σωστή».

Ροή Ειδήσεων