• Αναζήτηση

Πέθανε ο ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος από τη Μεσσηνία

Σε ηλικία 91 ετών πέθανε σήμερα ο ακαδημαϊκός και καθηγητής φιλοσοφίας Ευάγγελος Μουτσόπουλος, που έχει υπάρξει μεταξύ άλλων Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Αιξ Μασσαλίας και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Ακαδημία Αθηνών, ο εκλιπών γεννήθηκε στην Aθήνα το 1930. Σπούδασε Kλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και Φιλοσοφία στο Παρίσι, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας (1958), και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής και μουσικολογίας. Το 1958 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aιξ Mασσαλίας, το 1965 τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1969 στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, του οποίου διετέλεσε πρύτανης το 1977. Δίδαξε σε ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Οι έρευνές του στους τομείς της Συστηματικής Φιλοσοφίας και της Ιστορίας της Φιλοσοφίας τον οδήγησαν στη θεμελίωση και στη διεθνή καθιέρωση πέντε νέων φιλοσοφικών κλάδων: 1. της Καιρολογίας (ο ίδιος ήταν διεθνώς γνωστός ως «ο φιλόσοφος της καιρικότητος»), 2. της Φιλοσοφίας της Τέχνης (με ανανεωμένη σημασία του όρου), 3. της Φιλοσοφίας του Ελληνικού Πολιτισμού, 4. της Ιστορίας της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, 5. της Φιλοσοφίας του Κοσμοχώρου.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ- http://www.projethomere.com

Ως πρόεδρος του Iδρύματος Eρεύνης και Eκδόσεων Nεοελληνικής Φιλοσοφίας (1975) δημιούργησε το Corpus Philosophorum Graecorum Recentiorum (CPGR). Ίδρυσε και διηύθυνε το φιλοσοφικό περιοδικό «Διοτίμα» και ήταν επόπτης του Kέντρου Eρεύνης της Eλληνικής Φιλοσοφίας της Aκαδημίας Αθηνών. Υπήρξε επίτιμος διδάκτορας πολλών πανεπιστημίων, τιμήθηκε με πολλαπλές διακρίσεις και ήταν επίτιμο, τακτικό ή αντεπιστέλλον μέλος πολλών εθνικών ή διεθνών ακαδημιών του εξωτερικού. Τα έργα του, που καλύπτουν πολλές δεκάδες τόμων, έχουν εκδοθεί κατά το ήμισυ στο εξωτερικό και εξ αυτών πλείστα έχουν μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Υπήρξε διακεκριμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984.

Η Εξόδιος Ακολουθία του Ευάγγελου Μουτσόπουλου θα τελεστεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στα τέλη της εβδομάδος.

Η Ακαδημία Αθηνών αναρτά μεσίστιο τη σημαία του Μεγάρου της επί τρεις ημέρες από σήμερα.

πηγή: protothema.gr

 

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Μεσσήνης

“Απεβίωσε χθες Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021, ο Ακαδημαϊκός, καθηγητής Φιλοσοφίας Ευάγγελος Μουτσόπουλος σε ηλικία 91 ετών. Ο εκλιπών με καταγωγή από τη Μεσσήνη (από την πλευρά του πατρός του), υπήρξε διακεκριμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε πολυετή διδασκαλία σε ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Επιθυμία του αειμνήστου καθηγητή ήταν η αγαπημένη του γενέτειρα, η Μεσσήνη, να καταστεί εστία των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ως πρόεδρος του Ιδρύματος Eρεύνης και Εκδόσεων Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, κατάφερε να εξασφαλίσει στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανέγερση του κτιρίου του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης, σε οικόπεδο που είχε παραχωρήσει γι’ αυτόν τον σκοπό η τότε Δημοτική Αρχή. Στο κτίριο αυτό πραγματοποιήθηκαν πάμπολλα διεθνή και εθνικά συνέδρια και διαλέξεις.

Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος υπήρξε επίτιμος διδάκτορας πολλών πανεπιστημίων, τιμήθηκε με πολλαπλές διακρίσεις και ήταν επίτιμο, τακτικό ή αντεπιστέλλον μέλος πολλών εθνικών ή διεθνών ακαδημιών του εξωτερικού. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο έχει μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος σπουδαίου φιλοσόφου, που έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τη Μεσσήνη. Η απώλεια του θεμελιωτή των πέντε νέων φιλοσοφικών κλάδων αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό εντός και εκτός συνόρων και σκιάζει ολόκληρο τον πνευματικό κόσμο.

Ροή Ειδήσεων