• Αναζήτηση

Πρ. Παυλόπουλος: Αναβιώνει η πρώτη εφημερίδα της Καλαμάτας

Την αναβίωση της «Σάλπιγγος της Ελλάδος» -της πρώτης εφημερίδας της ελεύθερης Ελλάδας από την πόλη της Καλαμάτας, προανήγγειλε τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ειδικότερα, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα «Τα Συνταγματικά Ιδρύματα του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους», αναφέρθηκε στα σημεία του σημερινού Συντάγματος της σύγχρονης Ελλάδας, όπως η ελευθερία του Τύπου, άρθρο το οποίο παραμένει αναλλοίωτο από τα πρώτα κιόλας Συντάγματα που συντάχθηκαν στη νεοσύστατη Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά στην Καλαμάτα –τόπο όπου έλκει την καταγωγή του, και συγκεκριμένα στο πρώτο τυπογραφείο της τότε ελεύθερης Ελλάδας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Παίρνουμε μια πρωτοβουλία φέτος στην Καλαμάτα, για να μπορέσουμε να αναβιώσουμε την πρώτη έκδοση της πρώτης εφημερίδας. Η Καλαμάτα, ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε με τη σύσταση της Μεσσηνιακής Γερουσίας. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν τότε, ήταν ότι έπρεπε να υπάρξει Τυπογραφείο το οποίο να εκδίδει τα στοιχειώδη έγγραφα της Γερουσίας, αλλά και να είναι η πρώτη εφημερίδα. Τότε, ο Δημήτριος Υψηλάντης έφερε με δική του περιουσία το τυπογραφείο. Μαζί με τον μεγάλο διανοητή του Ελληνικού Διαφωτισμού, τον Θεόκλητο Φαρμακίδη, την 1ηΑυγούστου 1821, εκδίδουν την «Σάλπιγγα την Ελληνική». Ύστερα από αυτό, εκδόθηκαν κάποια φύλλα, από τα οποία σώζονται μόλις 3 στη βιβλιοθήκη της Βουλής».

Ροή Ειδήσεων