• Αναζήτηση

Προαναγγελία Μητσοτάκη για δεύτερες κάλπες το ταχύτερο – «Πολιτικός σεισμός ο σημερινός»

Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές, προαναγγέλλοντας δεύτερες εκλογές το ταχύτερο δυνατό.

Κάνοντας λόγο για «πολιτικό σεισμό», ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο».

Δεσμεύθηκε να ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και εξαπέλυσε πυρά για το σύστημα της απλής αναλογικής, επιμένοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση «που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως σήμερα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος, τονίζοντας πως η ΝΔ θα τον διανύσει μαζί με τον λαό, «με οδηγό την αλήθεια και την ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική, χωρίς αλαζονεία και έπαρση, που προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχτώ», όπως διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ευχαριστώ από καρδιάς τα εκατομμύρια Ελληνίδων και Ελλήνων που ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία τον μεγάλο και αδιαμφισβήτητο νικητή.

Με την ψήφο τους έδειξαν πως αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα προόδου που η χώρα μας έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Αποδεικνύουν ότι η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν άλλωστε σήμερα οι ψηφοφόροι και το ζήτησαν με τρόπο εμφατικό, θα έλεγα με τρόπο απόλυτο.

Αλλά μας ζήτησαν και κάτι ακόμα. Να τρέξουμε πιο γρήγορα στο δρόμο της προόδου. Στο δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων για καλύτερους μισθούς, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για μια καλύτερη δημόσια υγεία, για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.

Η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία και η ενότητα τον διχασμό.

Είμαι περήφανος και συγκινημένος, καθώς αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη με ένα τόσο εντυπωσιακό ποσοστό. Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ ακόμα πιο σκληρά για να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας.

Η δυναμική τού αποτελέσματος είναι παραπάνω από σαφής. Οι πολίτες θέλουν μία ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Με πιο τολμηρές αλλαγές, ώστε να καλύψουμε γρήγορα το χαμένο έδαφος που μας χωρίζει ακόμη από την Ευρώπη.

Πρώτος εγώ ξέρω πόσο πολλή δουλειά έχουμε τώρα μπροστά μας. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που πραγματικά να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να μπορεί να τις υλοποιήσει. Κι αυτή βεβαίως δεν μπορεί να προκύψει ούτε από εύθραυστους αριθμούς, ούτε από αβέβαιους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Συνεπής στις δεσμεύσεις μου από αύριο θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας, διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα.

Χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα, μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει στο συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της.

Αυτό άλλωστε δήλωσαν και οι πολίτες εγκρίνοντας τη βασική μας επιλογή, την επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης ΝΔ. Αλλά και την προγραμματική μας θέση ότι αυτός τελικά είναι ο μόνος δρόμος για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος. Θα τον διανύσουμε και πάλι μαζί, με οδηγούς τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει. Την ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική και την προσπάθεια για διαρκή, για συνεχή βελτίωση.

Χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση, που προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθώ.

Με κινητήρια δύναμή μας το σχέδιο για την Ελλάδα του 2027 και με πίστη στις δυνατότητες του λαού μας να διεκδικεί και τελικά να κατακτά ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας.

Απευθύνομαι επίσης ενωτικά σε όσους δίστασαν να κάνουν το βήμα, γιατί τις μεγάλες αλλαγές τις φέρνουν τελικά οι μεγάλες πλειοψηφίες και τις πραγματοποιούν μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις.

Συνεχίζουμε λοιπόν, προχωράμε σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά. Σας ευχαριστώ.

«Η σημερινή νίκη ανήκει σε όλους σας»

Περίπου μισή ώρα μετά τις δηλώσεις που έκανε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε έξω και αποθεώθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος που τον καταχειροκρότησε και φώναζε συνθήματα.

Εμφανώς συγκινημένος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, αλλά και την οικογένειά του για τη στήριξη που του παρείχε:

«Η σημερινή νίκη ανήκει σε όλους εσάς. Στην κυριολεξία όλη η Ελλάδα είναι μπλε σήμερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι δουλεψαν τόσο σκληρά για να πετύχουμε αυτή τη μεγάλη νίκη, που ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες.

»Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους στενούς μου συνεργηάτες. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια και έχουμε βάλει τα θέμέλια για μία καλύτερη πατρίδα. Ευχαριστώ όλα τα στελέχη της κομματικής μας οργάνωσης.

»Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην οικογένειά μου, στην Δάφνη, τον Κωνσταντίνο, την Σοφία και την Μαρέβα, για όλη τη στήριη που μου παρείχε αυτή τη δύσκολη τετραετία.

»Το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώμους μου θα με κάνει να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά. Πάντα πίστευα ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τους πολίτες και εκείνοι μας ανταπέδωσαν την εμπιστοσύνη.

»Θα δώσουμε μαζί τον αγώνα ώστε στις επόμενες εκλογές η αυτοδύναμη ΝΔ να επιβεβαιωθεί και μαθηματικά στην κάλπη.

»Ας επιτρέψουμε σήμερα στους εαυτούς μας να χαλαρώσουμε λίγο και να γιορτάσουμε, όπως αξίζει αυτή η μεγάλη νίκη που είναι νίκη της προόδου απέναντι στην καθυστέρηση και της φωτεινής Ελλάδας απέναντι στην γκρίζα, που κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάζουν.

»Αλλά από αύριο μας περιμένει πολλή δουλειά. Θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά και μπροστά για να είμαστε οι οριστικοί νικητές. Το χαμόγελο και η συγκίνησή σας, με γεμίζει συναισθήματα. Είμαι υπερήφανος που είμαι πρόεδρος αυτής της παράταξης».

Ροή Ειδήσεων