• Αναζήτηση

Πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας για να «ξεμπλοκάρει» ο διαγωνισμός για την πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής της ανατολικής παραλίας (video)

Να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και την αδυναμία της επιτροπής διαγωνισμού (τα μέλη της οποίας είναι εκτός Μεσσηνίας) να εκδώσει αποτέλεσμα, σχετικά με το διαγωνισμό για την πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής της ανατολικής παραλίας, καλείται ο Δήμος Καλαμάτας. Το θέμα αυτό θα τεθεί σε προσεχή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής προκειμένου να αποφασίσει σχετικά, κατά τις αρμοδιότητες που της δίνει η κείμενη νομοθεσία, ως αναθέτουσα Αρχή.

Αυτό προέκυψε ως είδηση από τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, χθες Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ειδική συνεδρίαση της 3ης Λογοδοσίας του Δ.Σ. Καλαμάτας, μετά από ερώτημα που κατέθεσε ο σύμβουλος της μειζ. μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης, σχετικά με τη διάνοιξη της οδού Κρήτης που περνά μέσα από την πολεοδόμηση της ανατολικής παραλίας.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι το θέμα της διάνοιξης της οδού Κρήτης αποτελεί ένα θέμα ουσίας, το οποίο άλλωστε η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της δρομολόγησε. Ακολουθήθηκαν μάλιστα τα όσα η αρμόδια Υπηρεσία εισηγήθηκε με το Δήμο να εκκινεί τις διαδικασίες που θα οδηγούσαν στην πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής της ανατολικής παραλίας, μέσα από την οποία θα προέκυπτε η διάνοιξη της οδού Κρήτης χωρίς κόστος για το Δήμο.  Η εν λόγω απόφαση από το τότε Δ.Σ. ήταν ομόφωνη.

Νωρίτερα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Βασίλης Κουτραφούρης, σε απάντησή του αναφέρθηκε και στο ερώτημα για το αν υπάρχει εκτίμηση σχετικά με πιθανή επιλογή ο Δήμος να προχωρούσε σε απαλλοτριώσεις προκειμένου να γινόταν η διάνοιξη της οδού Κρήτης. «Εκτιμάται ότι η επέκταση της οδού Κρήτης έως και τη σύνδεσή της με την οδό Λακωνικής θα καταλάβει έκταση 21.000 τ.μ. Με την πολεοδόμηση και αντίστοιχη πράξη εφαρμογής η πράξη αυτή θα αποκτηθεί από εισφορές σε γη, δηλαδή χωρίς κόστος για το Δήμο. Στην περίπτωση της απαλλοτρίωσης ο Δήμος θα πρέπει να αποζημιώσει 21 στρέμματα σε μία περιοχή όπου οι αξίες γης είναι πάνω από τις υψηλότερες των εκτός σχεδίου στα όρια του Δήμου», σημείωσε ο κ. Κουτραφούρης, ενημερώνοντας ότι σύμφωνα με την εκτίμηση που έχει υπάρξει από την Υπηρεσία για το κόστος, η λύση αυτή είναι ανέφικτη. Τέλος, ο κ. Κουτραφούρης, ανέφερε ότι η φύση των πολεοδομικών θεμάτων, ακόμα και αν είχε επιλεγεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση, είναι μια διαδικασία -επίσης- χρονοβόρα.

 

Ροή Ειδήσεων