• Αναζήτηση

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις της δράσης «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» σε Κυπαρισσία και Μεσσήνη

Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η υλοποίηση της δράσης “Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου”, στην οποία από τη Μεσσηνία έχουν ενταχθεί οι πόλεις της Κυπαρισσίας και της Μεσσήνης, ζητούν να ενημερωθούν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ύστερα από πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση, βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του αναπληρωτή τομεάρχη Γιάννη Σαρακιώτη.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές καλούν τον υπουργό να απαντήσει έαν θα προλάβει να υλοποιηθεί η δράση μέσα στο προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα και υπογραμμίζουν την κοινή πεποίθηση ότι τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου θα τονώσουν την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η δράση «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» (Open Malls), ξεκίνησε το 2018 από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στόχευε στην ενίσχυση και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Η συγκεκριμένη δράση απαιτούσε τη συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων / Επιμελητήριων ώστε κάθε Σχήμα θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχους την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση  της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών. Να σημειωθεί εδώ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είχε εντάξει στο ΕΣΠΑ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση την δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στην Κυπαρισσία και την Μεσσήνη

μετά από εξαιρετική συνεργασία με τους δήμους Τριφυλίας και Μεσσήνης τους εμπορικούς συλλόγους και το επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την παρουσία των Προέδρων της ΚΕΔΕ και της ΕΣΕΕ διαπιστώθηκε η ύπαρξη σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση της πλειονότητας των έργων. Παράλληλα όμως δεν διευκρινίζονται από πλευράς Υπουργείου οι αιτίες των καθυστερήσεων αυτών ούτε αν θα καταφέρει να ολοκληρωθεί η εν λόγω δράση μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επομένου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τους δήμους της χώρας, εφόσον η υλοποίηση της δράσης θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό:

  1. Ποιες είναι οι εκ μέρους και των ανωτέρω φορέων διαπιστούμενες αιτίες των καθυστερήσεων ως προς την υλοποίηση των έργων της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» (Open Malls);
  2. Δεδομένου ότι εκ μέρους του αρμοδίου Υφυπουργού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι: «…όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη συμφωνήσαμε ότι θα δουλέψουμε κατά προτεραιότητα έτσι ώστε αυτή η δράση ΕΣΠΑ να ολοκληρωθεί και να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον και την εμπορική επιχειρηματικότητα στις πόλεις της Ελλάδας» θα καταφέρει να ολοκληρωθεί η εν λόγω δράση μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επομένου έτους;
  3. Προτίθεται να μεριμνήσει το αρμόδιο Υπουργείο για την ύπαρξη ενδεχόμενης παράτασης, καθώς και την ελάφρυνση των όρων ως προς τη συμμετοχή των επιχειρήσεων με ποσοστιαία μείωση των συμμετεχουσών επί του συνόλου των υφισταμένων ανά περιοχή παρέμβασης;

Ροή Ειδήσεων