• Αναζήτηση

ΣΥΡΙΖΑ: Η «πύρρειος νίκη» του Κασσελάκη και η ήττα του Αλέξη Τσίπρα

Μπορεί το μήνυμα που προσπαθούν να εκπέμψουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο να είναι «ενότητα ενόψει των ευρωεκλογών», πλην όμως όλοι γνωρίζουν ότι η ειρήνη στο κόμμα είναι επίπλαστη. Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να επέφυγε τη βάσανο της επανεκλογής του, γνωρίζει όμως ότι ο δρόμος προς το καλοκαίρι δεν είναι στρωμένος με ρόδα.

Αυτό που συνέβη για πρώτη φορά στο κόμμα ήταν ότι αμφισβητήθηκε η «αυθεντία» Τσίπρας μέσω της απόρριψης της πρότασης του για νέες εκλογές εντός κόμματος, μια στάση των συνέδρων με μεγάλη συμβολική σημασία, αφού ο πρώην πρωθυπουργός ήταν το πρόσωπο που είχε τη γενική αποδοχή και ήταν το σημείο αναφοράς όλων. Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε αιχμές, στήριξε επί της ουσίας την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη, μια υποψηφιότητα που έμεινε ενεργή μόνο για ένα 24ωρο. Κάποιοι του χρεώνουν και λάθος τακτική αφού επέλεξε να παρέμβει μέσω μία ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μέσω της παρουσίας του στο συνέδριο. Προς το παρόν είναι άγνωστο ποια στάση θα κρατήσει, αλλά είναι γενικώμς παραδεκτό ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με το ρόλο του και την επιρροή που έχει εντός του κομματικού μηχανισμού.

Η πλευρά Κασσελάκη βλέπει «νίκη»

Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ισχυρίζονται πως το συνέδριο ομόφωνα κι ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της βάσης στον πρόεδρο και στις σαρωτικές αλλαγές στις οποίες θέλει να προχωρήσει. Όσον αφορά την απόσυρση του αιτήματος για προεδρικές εκλογές, θεωρούν πως ήταν αυτονόητη αφού ερμηνεύουν το «πήγαινε μόνος σου αν στηθούν κάλπες στις 10 Μαρτίου» της Όλγας Γεροβασίλη ως απόσυρση της υποψηφιότητάς της.

«Το συνέδριο κέρδισε αυτός που δεν αμφισβητήθηκε κι αυτός ήταν ο κ. Κασσελάκης. Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογές, η κυρία Γεροβασίλη εκδήλωσε ενδιαφέρον, ωστόσο το συνέδριο επανεβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον Στέφανο», μας λένε στελέχη τα οποία στηρίζουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες πηγές, επίσης, σημειώνουν πως στην ουσία ο κ. Κασσελάκης ποτέ δεν θέλησε νέες εσωκομματικές εκλογές, ήθελε όμως να καταγραφεί η δυσφορία του για τα όσα γίνονται στο κόμμα και με το που «έπεσαν οι μάσκες» θεωρεί πως δικαιώθηκε.

 

«Θα κριθεί “θέλει δεν θέλει”»

Αλλιώς, ωστόσο, ερμηνεύουν το συνέδριο συνεργάτες της αντιπρόεδρου της Βουλής οι οποίοι ισχυρίζονται πως ουδέποτε απόσυρε την υποψηφιότητά της, πως ο κ. Κασσελάκης θα κριθεί, «θέλει δεν θέλει», στις ευρωεκλογές και πως από εδώ και πέρα οφείλει να λειτουργήσει πιο συλλογικά και συντροφικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίζονται στο CNN Greece πως το ποτήρι δεν ξεχείλισε με την ανάρτηση του ερωτηματολογίου, αλλά με τη στάση του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όταν βρισκόταν στις Βρυξέλλες και είχε επιτεθεί με σκαιό τρόπο στα μέλη της που δεν διαφωνούσαν με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για συνέδρους και νέα όργανα αλλά ήθελαν περισσότερες διευκρινίσεις.

Άτυπο διευθυντήριο

Την ίδια ώρα, πολλοί ουδέτεροι εκτιμούν πως νικητές ήταν Σωκράτης Φάμελλος- Νίκος Παππάς- Γιώργος Τσίπρας, αλλά κι ο Παύλος Πολάκης, οι οποίοι με το ψήφισμά τους για αναβολή των εκλογών, το οποίο μάλιστα συμπεριλήφθηκε στο κείμενο της πολιτικής απόφασης, εγκόλπωσαν το κοινό αίσθημα στο συνέδριο, ενώ ουσιαστικώς επέβαλαν ένα άτυπο διευθυντήριο στον κ. Κασσελάκη.

Αυτό, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία που έγινε διά ανάτασης καρτελών, η οποία ναι μεν δεν καταγράφηκε επισήμως από τη στιγμή που ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να αποσύρει την πρόταση για εκλογές ωστόσο φάνηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία δεν ήθελε κάλπες.

Φάμελλος- Παππάς- Τσίπρας έχουν, επίσης, σοβαρές πιθανότητες να είναι μέλη του νέου Εκτελεστικού Γραφείου, όπως επίσης και η κυρία Γεροβασίλη.

Στο μεταξύ, ο Διονύσης Τεμπονέρας προτίμησε το ρόλο του θεατή, επενδύοντας κι εκείνος στην επόμενη ημέρα.

Από την άλλη, τις εντυπώσεις κέρδισε ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος ήταν από τα λίγα στελέχη που προτίμησαν να μιλήσουν προγραμματικά και να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση κι όχι στην αντιπολίτευση. «Μόνο με ενότητα και ισχυρή συνεκτική φωνή σε ένα μεγάλο κι εξωστρεφές κόμμα μπορούμε να αναδιατάξουμε τις πολιτικές προτεραιότητες και δυνάμεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Αυτό κάναμε στο παρελθόν, το ίδιο μπορούμε να ξανακάνουμε και τώρα», υπογράμμισε ο σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

https://www.cnn.gr/

Ροή Ειδήσεων