• Αναζήτηση

Ενιαία ενίσχυση: Αγώνας δρόμου για τις επιδοτήσεις – Από 21 Δεκεμβρίου μπαίνουν στις «τσέπες» των αγροτών

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινούν οι πιστώσεις, ούτως ώστε πριν τα Χριστούγεννα να έχουν πληρωθεί όλοι οι παραγωγοί – Η Κρήτη από τη δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης 2022 θα “ζεσταθεί” με 150 εκατομμύρια ευρώ

Από την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα προσπαθήσει η κυβέρνηση με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να πιστώσει τους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, με το υπόλοιπο ποσό των αγροτικών επιδοτήσεων, δηλαδή το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης μαζί με το “πρασίνισμα” και το πριμ των νεοεισερχόμενων αγροτών.

Την είδηση αυτή αποκάλυψε στο neakriti.gr, χθες Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, ξεκαθαρίζοντας πως στις κυβερνητικές προθέσεις είναι μέχρι την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου να έχουν πιστωθεί όλοι οι λογαριασμοί των αγροτοκτηνοτρόφων. Σε διαφορετική περίπτωση, μόνο οι δικαιούχοι της Τράπεζας Πειραιώς θα προλάβουν να λάβουν τα χρήματά τους πριν από τα Χριστούγεννα, που “πέφτουν” Κυριακή!

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, αξιοποιώντας τις δικές του πηγές και πληροφορίες σε κεντρικό επίπεδο, είχε ξεκαθαρίσει ήδη από τις 29 Νοεμβρίου, μιλώντας στο neakriti.gr, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι έως το μεσημέρι της Παρασκευής 23 του μήνα να έχει κάνει τις πληρωμές. Και τώρα επανέρχεται για να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο και αν δεν μπουν τα χρήματα μέχρι τότε σε όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο στους δικαιούχους της Τράπεζας Πειραιώς, τότε οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα περάσουν Χριστούγεννα χωρίς φράγκο στην τσέπη.

Εκτός και αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε πολιτική απόφαση, βάσει της οποίας δε θα υπήρχε στις άλλες τράπεζες το περίφημο “βαλέρ”, που μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς δεν ισχύσει. Και συνεπώς δε θα χρειαζόταν να μείνουν τα χρήματα δεσμευμένα για μία μέρα πριν καταλήξουν στην τσέπη των δικαιούχων παραγωγών, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη χρονιά για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, αμέσως μετά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, θα ακολουθήσει εκείνη της εξισωτικής με διαφορά μίας ή περισσότερων ημερών, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πληρωμές

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, το συνολικό ποσό πληρωμής για τους 533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ανέρχεται στα 657,348.067,63 ευρώ, έναντι 633.434.763,44 ευρώ το 2021.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθεί το υπόλοιπο ποσό των αγροτικών επιδοτήσεων, για την εξόφληση του Δεκεμβρίου.

Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε νωρίτερα από κάθε χρονιά, αμέσως με την έναρξη του οικονομικού έτους πληρωμών ενισχύσεων 2023 και σε αυτή την προκαταβολή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και 26.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2022.

Η πληρωμή, συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Αυτό συμβαίνει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και για πρώτη φορά μέσω πλατφόρμας του gov.gr, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, σε αναλυτική τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες της καταβολής της προκαταβολής και διευκρίνισε ότι αποτελεί την απαρχή μιας διαδικασίας από ψηφιακά έργα και εφαρμογές που θα ενεργοποιηθούν το διάστημα 2023-2027.

Ροή Ειδήσεων