• Αναζήτηση

Γνωρίζετε γιατί όταν μπαίνουμε στην Εθνική Οδό οι πινακίδες είναι πράσινες;

Το ελληνικό οδικό δίκτυο βρίθει από πινακίδες οδικής σήμανσης, οι οποίες προσφέρουν χείρα βοηθείας στους οδηγούς, μιας και τους προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους, και τους καθοδηγούν να εκτελούν συγκεκριμένες ενέργειες.

Ανάμεσα στις πινακίδες που απαντώνται στο οδικό δίκτυο είναι και οι πληροφοριακές πινακίδες. Το μήνυμα που μεταφέρουν δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά είναι εξαιρετικά υποβοηθητικές για τους οδηγούς που κινούνται σε δρόμο που δεν γνωρίζουν.

Τις εν λόγω πινακίδες συναντάμε – μεταξύ άλλων- και πάνω από τους αυτοκινητοδρόμους, έχοντας ως στόχο να καθοδηγήσουν τους οδηγούς προς τις επιθυμητές από αυτούς κατευθύνσεις, να επιβεβαιώσουν την ορθότητα της πορείας τους και να τους πληροφορούν για τις αποστάσεις προς κάποιο προορισμό (π.χ. μιας πόλης).

Οι πινακίδες που τοποθετούνται στους αυτοκινητοδρόμους έχουν λευκά γράμματα, αλλά και κίτρινα για την ομίχλη, ενώ το χρώμα τους είναι πράσινο. Για ποιο λόγο, ωστόσο, έχει επιλεχθεί το τελευταίο;

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι το πράσινο χρώμα μπορεί και είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο από μεγάλη απόσταση, ενώ αποτρέπει τη σύγχυση με το φυσικό περιβάλλον που θα προκαλούταν εφόσον επιλεγόταν το μπλε χρώμα (τέτοιες πινακίδες τοποθετούνται στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας προ των διασταυρώσεων).

Ειδικότερα, το μπλε αντεδείκνυται μιας και συγχέεται με το γαλάζιο του ουρανού, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που οι πινακίδες είναι τοποθετημένες σε μεγάλο ύψος και τα οχήματα στους αυτοκινητοδρόμους αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες.

Πολλοί σε αυτό το σημείο εύλογα θα αναρωτηθούν για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιείται το κόκκινο χρώμα, εφόσον ο στόχος είναι να «προσελκύσουν» εγκαίρως την προσοχή των οδηγών.

Πράγματι, το κόκκινο χρώμα έχει την ικανότητα να τραβάει την προσοχή των οδηγών αλλά χρησιμοποιείται για τις πινακίδες που υποδηλώνουν κίνδυνο και απαγόρευση (π.χ. πινακίδα STOP ή απαγόρευση εισόδου σε έναν δρόμο).

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η σήμανση πάνω από την οδό με πληροφοριακές πινακίδες είναι πολύ κοινή σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά μέχρι πρόσφατα απαντώνταν σε μικρό βαθμο στην Ελλάδα, κάτι το οποίο τελευταία έχει αλλάξει λόγω της κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων.

Πηγή: carandmotor.gr

Ροή Ειδήσεων