• Αναζήτηση

Καύσωνας Κλέων: Στο μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας έξι πόλεις – Και νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Εννέα με 11 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα είναι οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σήμερα σε όλη τη χώρα ενώ έξι περιοχές της Ελλάδας αναμένεται να βρεθούν στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η κορύφωση της δεύτερης φάσης του καύσωνα ξεκίνησε το Σάββατο με περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.

Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή τιμές της σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας το Σάββατο 22/07.

Το ύψος των 1,500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών. Όπως βλέπουμε οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 9-11 βαθμούς θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council η μονάδα του meteo εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3). Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, το Σάββατο 22/07 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 2 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα και Λάρισα. 

Πότε θα πέσει η θερμοκρασία

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένονται θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου.

Σε ανάρτησή στο facebook ο Σάκης Αρναούτογλου επισημαίνει ότι ο παρατεταμένος καύσωνας θα βρίσκεται σε αποδρομή από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Μάλιστα στο σχετικό διάγραμμα παραθέτει τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν έως και τα τέλη της εβδομάδας.

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.
Όπως αναφέρει:

 • Το Σάββατο 22-7-2023 και την Κυριακή 23-7-2023 νέα θερμική έξαρση αισθητή σε όλη τη χώρα.
 • Τη Δευτέρα 24-7-2023 πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
 • Την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 τρίτη θερμική έξαρση.
 • Την Πέμπτη 27-7-2023 αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Καμίνι η χώρα το Σαββατοκύριακο, τρίτο κύμα Τρίτη και Τετάρτη, πτώση θερμοκρασίας Πέμπτη

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ:

 •  Το Σάββατο 22-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
  α. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου
  β. στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου
  γ. στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου
 • Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
  α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
  β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
 • Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:
  α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
  β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
 • Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, όμως, την Πέμπτη 27-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει αισθητή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Ροή Ειδήσεων