• Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Πανικός στην Ιταλία, αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ – «Ο κόσμος ψωνίζει σαν να είμαστε σε πόλεμο»

Πανικός επικρατεί στους κατοίκους του Μιλάνου μετά τους θανάτους που έχουν σημειωθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα, με τα ράφια των σούπερ μάρκετ να αδειάζουν.

Ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό ιό στην Ιταλία έχει φτάσει τους 4, ενώ πάνω από 200 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων, θέτοντας σε καραντίνα χωριά της Βόρειας Ιταλίας, όπου και εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ έχει ακυρωθεί και το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας. Η Αυστρία έκλεισε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία και την ίδια ώρα κλειστά παραμένουν και τα σχολεία όπως επίσης και τα μουσεία.

Τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ άδειασαν από αγαθά στην Ιταλία λόγω του κορωνοϊού/φωτογραφία: Twitter/ @tvttoedheart
Εξαντλήθηκαν μάσκες, χαρτομάντιλα, απολυμαντικά τζελ

Πανικός, όμως, επικρατεί στους κατοίκους του Μιλάνο που έσπευσαν να εφοδιαστούν με βασικά υλικά, με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν άδεια ράφια και ουρές πελατών να περιμένουν στα ταμεία. Χαρτομάντιλα, γάντια και απορρυπαντικά είναι τα είδη που έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Μιλάνο και την επαρχία, με τους κατοίκους να φοβούνται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό που αριθμεί ήδη 4 νεκρούς.

Πανομοιότυπες σκηνές καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σε πολλά σημεία πώλησης μεταξύ του Μιλάνου και των γειτονικών δήμων, με τους πελάτες φορτωμένους με δύο ή και τρία καρότσια και με μεγάλες ουρές στα ταμεία.

«Πήρα όσα μπορούσα, ποτέ δεν ξέρεις, είμαστε τέσσερα άτομα στο σπίτι», λέει ένας πατέρας την ώρα που ψωνίζει από σούπερ μάρκετ. «Υπάρχει πάντα κόσμος τις Κυριακές στα σούπερ μάρκετ, αλλά σήμερα είναι πολύ περισσότερος», παραδέχθηκε ένας υπάλληλος.

«Ο κόσμος ψωνίζει λες και είμαστε σε πόλεμο. Ψωνίζω συχνά τις Κυριακές, αλλά σήμερα παρατήρησα πάρα πολύ κόσμο. Οι κονσέρβες και τα αποξηραμένα τρόφιμα έχουν σχεδόν τελειώσει. Τα γάντια εξαντλήθηκαν, όπως και το απολυμαντικό τζελ», λέει η 30χρονη Μαρτίνα.

Άλλοι πάλι προτίμησαν να κάνουν ηλεκτρονικά τις αγορές τους. «Παρήγγειλα τα πράγματα που ήθελα για το σπίτι σήμερα», λέει μια γυναίκα. «Αλλά θα έρθουν στο σπίτι την Τρίτη».

Σε καραντίνα 50.000 άνθρωποι
Σε 11 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, οι 10 στην περιοχή της Λομβαρδίας και η μία στο γειτονικό Βενέτο, 50.000 άνθρωποι είναι σε καραντίνα από την Παρασκευή το βράδυ, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους και πρόστιμα να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από τους πολίτες να μην καταληφθούν από πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες των κέντρων.

Ροή Ειδήσεων