• Αναζήτηση

Κορωνοϊός -Πάσχα: Πώς θα φτάσει φέτος το Αγιο Φως στην Ελλάδα -Βήμα προς βήμα η διαδρομή

Το φετινό Πάσχα θα βρει την Ελλάδα -όπως και πλήθος ακόμη χωρών- σε κατάσταση καραντίνας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χθες, ανακοινώθηκε μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει το πώς θα λειτουργούν οι ναοί της χώρας κατά το Πάσχα. Με την ΚΥΑ επισφραγίζεται ότι οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί και πώς θα επιτρέπονται μόνο κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες, με αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται εντός των εκκλησιών.

Παρά ταύτα, όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσσης, το Μεγάλο Σάββατο, το Αγιο Φως θα φτάσει κανονικά στην Ελλάδα. Η διαδικασία, ωστόσο, που θα ακολουθηθεί θα είναι διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά.

Κορωνοϊός: Πώς θα φτάσει στην Ελλάδα το Αγιο Φως

«Το Αγιο Φως θα έρθει κανονικά στην Ελλάδα. Οπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν δυνατόν να μη γίνει αυτό» υποστήριξε, αρχικά, ο κ. Βλάσσης, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6», της ΕΡΤ. «Είναι σαφείς οι εντολές του πρωθυπουργού. Η άφιξη του Αγίου Φωτός δεν θα γίνει με την επισημότητα του παρελθόντος. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα είναι η δημόσια υγείας» προσέθεσε ο υφ. Εξωτερικών.

Ο κ. Βλάσσης τόνισε ότι έγιναν συνεννοήσεις για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός με την κυβέρνηση του Ισραήλ και με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Τελικά αποφασίστηκε να μεταβεί στο Ισραήλ αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας στο οποίο θα επιβαίνουν μόνο ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου, αρχιμανδρίτης Δαμιανός και ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την άφιξή τους στο Ισραήλ θα παραμείνουν στο αεροσκάφος και το Αγιο Φως θα τους παραδοθεί στις σκάλες, από εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου θα γίνει μια λιτή τελετή υποδοχής, όπου θα είναι παρών ο υφ. Εξωτερικών Κώστας Βλάσσης.

Θα μοιραστεί στους ναούς της χώρας το Αγιο Φως;
Ο κ. Βλάσσης εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε το Αγιο Φως να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη στην Ελλάδα. «Δεν θα είναι όμως, όπως τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν θα υπάρχουν ειδικές πτήσεις. Θα αξιοποιηθούν οι ήδη προγραμματισμένες πτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν αυτή η απόφαση για να μεταφερθεί το Αγιο Φως σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να θεωρηθεί ως «κάλεσμα» προς τους πιστούς ώστε να πάνε στους ναούς, ο υφ. Εξωτερικών είπε:

«Είναι γνωστό ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές και πως οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη, όπως τηλεοπτικά θα καλυφθεί και η άφιξη του Αγίου Φωτός. Οι εντολές του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι σαφείς. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι παραμείνουμε στα σπίτια μας»

Ροή Ειδήσεων