• Αναζήτηση

Κορωνοϊός τέλος: Έληξε ο παγκόσμιος συναγερμός, μετά από τρία χρόνια

 

Τέλος ο παγκόσμιος συναγερμός για τον Covid-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ, που ανακοίνωσε την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει για τον κορωνοϊό.

«Για πάνω από έναν χρόνο, η πανδημία βρίσκεται σε καθοδική τάση», είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκαμπρεγέσους.

«Με μεγάλη ελπίδα δηλώνω ότι η Covid-19 δεν συνιστά πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, εκτιμώντας ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια» θανάτους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό του Οργανισμού.

«Αυτή η τάση επέτρεψε στις περισσότερες χώρες να επιστρέψουν στην ζωή όπως την ξέραμε πριν τον Covid-19», σημείωσε. «Χθες, η επιτροπή συναγερμού συναντήθηκε για 15η φορά και μου συνέστησε να κηρύξω το τέλος στον συναγερμό παγκόσμιας υγείας για τον Covid-19, κάτι που αποδέχθηκα», είπε συγκεκριμένα.

Αυτό πλέον σημαίνει πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί για την πανδημία του κορωνοϊού πριν από τρία χρόνια παύει να υφίσταται, με τον ΠΟΥ να υποστηρίζει πλέον ότι η Covid τελεί πλέον υπό επαρκή έλεγχο. Η σχετική απόφαση για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκηςυπενθυμίζεται πως είχε ληφθεί τον Ιανουάριο του 2020, 6 εβδομάδες πριν χαρακτηριστεί ο Covid-19 ως πανδημία.

Η άρση του μέτρου είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος στην καταπολέμηση του ιού, αλλά ο ΠΟΥ έχει πει ότι η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κορωνοϊός: 7.000.000 ο επίσημος απολογισμός των νεκρών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, υπάρχουν πάνω από 765 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 από την αρχή της πανδημίας. Περί τα 7.000.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω της ασθένειας. Η Ευρώπη είχε τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι.

Η κορύφωση στα κρούσματα σημειώθηκε με την έλευση του στελέχους «Όμικρον» τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά τα δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που είχαν ήδη παρασχεθεί συγκράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τους θανάτους, ειδικά σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, όπως αναφέρει το CNN.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ θα κηρύξουν το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό στις 11 Μαΐου.

Κυριακίδου: Μετά από 38 μήνες μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε

Μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ για το τέλος της έκτακτης ανάγκης, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σε νάρτησή της στο twitter ανέφερε πως ««Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά η COVID-19 δεν έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία. Συνεχίζουμε με την επιτήρηση, τον εμβολιασμό των ευάλωτων και την αυξημένη ετοιμότητα για το μέλλον» τόνισε η Ελληνίδα επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Ροή Ειδήσεων