• Αναζήτηση

Λαμπρός ο εορτασμός της επετείου Απελευθέρωσης της Καλαμάτας (video)

Πλήθος κόσμου από την Καλαμάτα κι άλλες περιοχές, παρακολούθησαν το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2023, το λαμπρό εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821. Με τη συμμετοχή του λαού και των επισήμων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικά η δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η αναπαράσταση της Aπελευθέρωσης της Καλαμάτας.

 

TSE 1589

Στις εκδηλώσεις, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και τη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος. Τη λαμπρή για την Καλαμάτα ημέρα, τίμησε με την παρουσία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν μπροστά στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου ο αναπληρωτής Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης (ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρέμεινε λόγω της νόσησής του τις προηγούμενες ημέρες με covid, σε καραντίνα αν και είναι αρνητικός, ακολουθώντας ωστόσο τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα) παρέδωσε την επαναστατική Σημαία σε γυναίκες ενδεδυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες και ξεκίνησε η πομπή προς το Ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου.

TSE 1537

Τη σημαία συνόδευαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και άγημα από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων, που έφεραν εθνικές ενδυμασίες, υποδέχονταν την πομπή με χειροκροτήματα και πυροβολισμούς με αντίγραφα όπλων του 1821, καθ’ όλη τη διαδρομή μέχρι την πλατεία.

TSE 1553

Εκεί, πραγματοποιήθηκαν αφή του βωµού με τη Φλόγα, την οποία σκυταλοδρόμος μετέφερε από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, όπου συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα και, ακολούθως, έγινε έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης.

TSE 1599

Με την προσέλευση των επισήμων προσκεκλημένων, στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων ακολούθησε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

TSE 1605

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κατόπιν, στο Ηρώον τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του ‘21.

Τον πανηγυρικό της ηµέρας εξεφώνησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς.

Ακολούθησαν:

  • Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 και στην έναρξη του ιερού Αγώνα
  • Κατάθεση στεφάνων
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων
  • Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαµάτας παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, αιρετών της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων.

TSE 1676

Συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων από την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, που έφεραν θαυμάσιες παραδοσιακές ενδυμασίες. Ξεχωριστή η παρουσία τυμπανιστών από την ομάδα Πέτρου Κούρτη “Artventure”.

TSE 1689

Αμέσως μετά τον όρκο των Αρχηγών της Επανάστασης, αλλά και στη συνέχεια, όσοι κρατούσαν αντίγραφα παλαιών όπλων «βρόντησαν το καριοφίλι», αναπαριστώντας όσα συνέβησαν κατά την έναρξη της Επανάστασης.

TSE 1713

Η ανάγνωση της «Προειδοποιήσεως εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» θύμισε γιατί αγωνίσθηκαν οι πρόγονοί μας, προσφέροντας μήνυμα που είναι και σήμερα επίκαιρο.

TSE 1852

TSE 1934

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, με κυρίαρχο τον Καλαματιανό, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρέλαση µαθητών σχολείων, μελών Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών, που όλοι έφεραν εθνικές ενδυμασίες, την οποία επισφράγισε η διέλευση έφιππων τμημάτων.

Ροή Ειδήσεων