• Αναζήτηση

Μετρητά: Με… εκθρόνιση απειλείται ο «βασιλιάς» των πληρωμών – Ένας στους τέσσερις χρησιμοποιεί ήδη αποκλειστικά κάρτες

Με… εκθρόνιση απειλείται ο «βασιλιάς» των πληρωμών, τα μετρητά, με τις κάρτες να βρίσκονται πρώτες στη σειρά «διαδοχής», κερδίζοντας διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον country manager της Visa για την Ελλάδα, κ. Νίκο Πετράκη, έως το 2027 η χρήση των καρτών θα έχει υπερβεί αυτή των μετρητών, γεγονός που θα επιδράσει θετικά στην οικονομία, αφού το κόστος της αποδοχής μετρητών είναι εξαιρετικά υψηλό. Παράλληλα, η αυξανόμενη χρήση του «πλαστικού» χρήματος, με την υποχρεωτική χρήση των POS, θα συμβάλει στο δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και της «μαύρης» οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από τα κλασικά σημεία, όπως super market, ένδυση, καφέ κ.ά., η χρήση της κάρτας απουσιάζει εντελώς από υπηρεσίες, όπως αυτές των ηλεκτρολόγων – υδραυλικών, της φύλαξης παιδιών ή της καθαριότητας σπιτιών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη από το INEMY – EΣΕΕ για λογαριασμό της Visa, παρότι τα μετρητά αποτέλεσαν την κύρια μέθοδο πληρωμής μέχρι και πριν την πανδημία, σήμερα αυτό έχει αλλάξει σημαντικά. Συγκεκριμένα, το 48% πλήρωνε με μετρητά «πολύ» και «πάρα πολύ» πριν την πανδημία, ποσοστό που πλέον ανέρχεται σε 30%. Την ίδια στιγμή, οι ψηφιακές πληρωμές εμφανίζονται βαθιά ενσωματωμένες στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, καθώς σχεδόν ένας στους δύο (46%) επιλέγει να έχει μαζί του, τόσο μετρητά, όσο και κάρτες κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι.

Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στηρίζεται αποκλειστικά στις κάρτες (24%), ξεπερνώντας εκείνους που επιλέγουν αποκλειστικά μετρητά (18%). Ταυτόχρονα, το 12% επιλέγει να έχει μαζί του ψηφιακό πορτοφόλι ως το κύριο μέσο πληρωμής.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ροή Ειδήσεων