• Αναζήτηση

Μητσοτάκης: Αυξήσεις στις συντάξεις και στον κατώτατο μισθό το 2024

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία και τον Ερντογάν αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας έστειλε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε τη Σαλαμίνα, ενώ την Τετάρτη (14/6) περιοδεύει στην Πάτρα, απάντησε στα ερωτήματα της Μάρας Ζαχαρέα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, προαναγγέλλοντας νέα αύξηση κατώτατου μισθού από το 2024 για να δεσμευθεί ότι θα φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, αλλά και αύξηση του αφορολόγητου από 1/1/2024.

Μητσοτάκης: 10.000 προσλήψεις στην Υγεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών στην Υγεία, επιβεβαιώνοντας ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι κεντρική του προτεραιότητα για τη νέα τετραετία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το σχέδιό μας για την Υγεία που παρουσιάσαμε πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ακόμη πιο επίκαιρο σήμερα».

Αναγνώρισε το τεράστιο πρόβλημα της αναμονής στα χειρουργεία και τόνισε πως χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, χρειαζόμαστε παραπάνω προσωπικό και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, ανάλογα την περιοχή. Στις προσλήψεις που θα κάνουμε θα γίνουν και για διασώστες του ΕΚΑΒ. Περισσότερα ελικόπτερα για διασώσεις και διακομιδές, θα νομοθετήσουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη την επικράτεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιγραμματικά, ο Κ. Μητσοτάκης εστίασε το πρόγραμμα της ΝΔ στην Υγεία στους εξής πυλώνες:

Να προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές.
Να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Να δούμε το ζήτημα των αναμονών στα νοσοκομεία. Πρέπει να αξιολογούνται αυστηρά όλοι οι διοικητές.
Χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους. Έχουμε εξασφαλίσει 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο για επενδύσεις σε υποδομές Υγείας.
Να στηρίξουμε τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού.
Να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε πολιτικές πρόληψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο Star / Φωτογραφία: Γ.Τ Πρωθυπουργού/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Μπορεί να φτάσει 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας
Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, ο Κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι θα έχουμε νέα αύξηση τον επόμενο χρόνο.

«Δέσμευσή μας, μπορεί να φτάσει 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας» είπε και συμπλήρωσε: «Το νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου θα ψηφιστεί έως τέλος του έτους. Θα περιλαμβάνει αύξηση των επιδομάτων θέσης και οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα. Οριζόντια και ανεξάρτητα από τις άλλες αυξήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η αύξηση του αφορολογήτου θα προχωρήσει από 1/1/2024, ενώ η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα καταργηθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.

Μητσοτάκης: Νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024, έξτρα στήριξη σε όσους έπεσαν θύμα της προσωπικής διαφοράς
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως «θα είμαστε σε θέση, καθώς εκτιμώ ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι καλή, να δώσουμε μια έξτρα στήριξη στους συνταξιούχους, ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους που έπεσαν θύμα της προσωπικής διαφοράς».

Ακόμη, έκανε λόγο για νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024.

Μητσοτάκης: Τα Market Pass βοηθούν, αλλά δεν αρκούν
Σε ερώτηση για την ακρίβεια στα τρόφιμα και τον πληθωρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι «ένα πρόβλημα» και πως «είναι επίμονος».

Όπως διευκρίνισε, «είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό φαινόμενο, πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό, οι πολιτικές τύπου Market Pass, οι οποίες πιθανώς να συνεχιστούν είναι προσωρινές λύσεις. Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και η εμπέδωση της μεγαλύτερης διαφάνειας, καθώς και του μεγαλύτερου ανταγωνισμού είναι προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

«Έχει σημασία ο ανταγωνισμός, τα καταστήματα να συναγωνίζονται για τις χαμηλές τιμές και το όφελος να το εκμεταλλεύονται οι καταναλωτές», επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια, υπογράμμισε ότι «μας στοίχισε πολλά χρήματα η ακρίβεια στην ενέργεια» και πως «πολλά χρήματα από όσα δώσαμε προήλθε από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας», μέσω των οποίων απορροφήθηκαν οι αυξήσεις αυτές.

«Το πρόγραμμα ”Σπίτι μου” είναι πολύ επιτυχημένο, θα το επεκτείνουμε»
Ερωτηθείς για τη στεγαστική πολιτική, επισήμανε ότι «το πρόγραμμα ”Σπίτι μου” είναι πολύ επιτυχημένο, θα το επεκτείνουμε και βοηθάμε νέους ανθρώπους να αγοράσουν σπίτι με μία δόση μικρότερη από αυτή που θα έδιναν σε ενοίκιο και να τους μείνει», και προανήγγειλε: «Θα κάνουμε κινήσεις για να βάλουμε κανόνες κοινωνικά αποδεκτούς για το Airbnb και τη βραχυχρόνια μίσθωση».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η αντιπολίτευση θα διαψευστεί, όλα μας τα μέτρα βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο και αποδείξαμε πως όλα όσα υποσχόμαστε τα κάνουμε. Μακάρι να έχουμε περισσότερο πλεόνασμα από την ανάπτυξη για να στηρίζουμε τους πολίτες που το έχουν ανάγκη».

Υπογράμμισε, δε, πως η κυβέρνησή του εφάρμοσε «πολύ προοδευτικές πολιτικές για άστεγους, τρανς, οροθετικούς, εμείς δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να στέκονται στα πόδια τους», ενώ επισήμανε ότι η τοξικότητα δεν είχε αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα, «πλέον, μιλάμε περισσότερο προγραμματικά».

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον επανεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου «θα επανακαθορίσουμε το πλαίσιο συνομιλιών με την Τουρκία».

«Καλωσορίζω τη μείωση της έντασης, το βασικό ζήτημα προς επίλυση είναι η οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών, ήτοι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται να συζητήσω όλα τα υπόλοιπα θέματα, που θέτει η Τουρκία, ζητήματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι μη θέματα για την Ελλάδα. Ελπίζω να το αντιληφθεί αυτό ο κ. Ερντογάν. Ακόμη όμως και να μη λύσουμε τη μόνη μας διαφορά, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης, όπως το βιώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν θα διαπραγματευτώ τη διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Φερχάτ και Ζεϊμπέκ να δηλώσουν πως σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση των δύο υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και την Ξάνθη, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ανάμειξη στα εσωτερικά της. Κάλεσε τους κ. Φερχάτ και Ζεϊμπέκ να δηλώσουν πως σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και ότι υπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε δις, ήτοι πριν από τις εκλογές, αλλά και ύστερα από αυτές, αλλά πριν από την ανακήρυξη των συνδυασμών, όταν, όπως είπε, υπήρχε πλήρης εικόνα των σκληρών, όπως τις χαρακτήρισε, παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο Star και στη Μάρα Ζαχαρέα / Φωτογραφία: Γ.Τ Πρωθυπουργού/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μητσοτάκης: Η ΕΥΠ θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό γραφείο
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η ΕΥΠ θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό γραφείο, υπενθυμίζοντας ότι έχουν γίνει αλλαγές στη λειτουργία της.

«Πρέπει ανά πάσα στιγμή να επικαιροποιούμε τον τρόπο άσκησης της πολιτικής μας και το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε, εφόσον είμαστε κυβέρνηση, είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους. Έχω μιλήσει για την ίδρυση ενός ξεχωριστού υπουργείου για θέματα οικογένειας, δημογραφικού και στεγαστικής πολιτικής. Έχω, επίσης, προϊδεάσει για αρκετές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, τη συμμετοχή πολύ περισσότερων γυναικών. Και εφόσον μας εμπιστευθεί εκ νέου ο ελληνικός λαός, οι νέοι υπουργοί θα βρουν στις θέσεις τους στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο έναν μπλε φάκελο με τον προγραμματισμό και τις εκκρεμότητες για το επόμενο έτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακόμη, εκτίμησε πως πιθανή αυτοδυναμία του κόμματός του προκύπτει και διά της εις άτοπον επαγωγής, καθώς καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν αρθρώνει ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων