• Αναζήτηση

Μητσοτάκης στο Mega: Έρχονται νέες μειώσεις φόρων, το 2024 οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις

Αυξήσεις στις συντάξεις – ακόμη και στους αδικημένους της προσωπικής διαφοράς μέσα στο 2024 προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Mega. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στους φόρους, τουναντίον θα γίνουν μειώσεις.

«Σήμερα έκανα την τελευταία μου περιοδεία στο Παλαιό Φάληρο, κι αύριο στο Σύνταγμα κλείνουμε με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση. Στις 12:00 τα μεσάνυχτα κλείνουμε τα φώτα, περνάμε λίγο χρόνο με την οικογένειά μας και η ευθύνη έπειτα περνά στους πολίτες» είπε ο κ. Μητσοτάκης αρχικά, στην εκπομπή Live News του Mega και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Ενεργός ο ρόλος Ομπάμα υπέρ Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης

Για τη συνάντησή του με τον Ομπάμα, τόνισε: «Πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο Ομπάμα, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κρίση. Πίεζε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Και το 2012, αλλά και το 2015 είχε ρόλο. Είναι πολύ ενεργός πολίτης, όπως όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ. Τον απασχολούν πολύ η τεχνητή νοημοσύνη και πώς θα γίνει εργαλείο προόδου κι όχι υπονόμευσης.

Ετοιμαζόμουν για μετά τις εκλογές για μία υψηλού επιπέδου συμβουλευτική επιτροπή για τη θέση της Ελλάδας σ’ αυτό. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες στο χώρο αυτό, κυρίως εκτός αλλά κι εντός Ελλάδας. Να ελέγξουμε αυτό το εργαλείο προς όφελος των πολιτών».

Για το εκλογικό αποτέλεσμα: «Είμαι πολύ αισιόδοξος αλλά επιμένω στην ανάγκη να κρατάμε χαμηλά τους τόνους, είπε ενόψει του αποτελέσματος της κάλπης, που όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Κεντρικός πολιτικός στόχος να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500€

Για την αύξηση μισθών τόνισε ότι είναι «κεντρικός πολιτικός στόχος. Οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί, ειδικά για τα νέα παιδιά, ειδικά για όσους δεν έχουν δικό τους σπίτι. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί από τα 1.040€ στα 1.200€. Οι επιχειρήσεις έχουν βοηθηθεί. Μείωση ανεργίας, επαναφορά συλλογικών μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Επομένως, γιατί λέμε εμείς ότι μπορεί ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και πώς θα το πετύχουμε αυτό, διότι προφανώς αυτό δεν καθορίζεται με υπουργική απόφαση ή με κανένα νόμο.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις, μέσα από τη μείωση της ανεργίας, μέσα από την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του ίδιου του εργαζόμενου.

Άρα, θεωρώ ότι ο συνδυασμός των επενδύσεων, της μείωσης της ανεργίας, αλλά θα έλεγα και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων με καινούργιους όρους, μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς για τους εργαζόμενους».

Αυξήσεις για συνταξιούχους το 2024 – Μόνιμη μείωση φόρων

Για τις συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αυξήθηκαν για πρώτη φορά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Θα δούμε νέα αύξηση το 2024 και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η προσωπική διαφορά θα σβήσει όσο αυξάνονται οι συντάξεις».

«Καμία αύξηση φόρων, περαιτέρω μειώσεις φόρων θα δουν οι πολίτες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στόχος μου είναι το δεύτερο μισό της τετραετίας να μπορούμε να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις φόρων».

Για τον κατώτατο μισθό, «το κάναμε μία φορά, μπορεί να φτάσει στα 950€ σε ορίζοντα 4ετίας».

Για τις προσλήψεις στην Υγεία: Έχουμε κάνει προγραμματισμό προσλήψεων σε βάθος τριετίας και στόχος να αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός. Δεν θέλουμε να ξεφεύγουμε από τον κανόνα ένας προς έναν, αλλά στην Υγεία χρειάζεται. Ειδικά στο χώρο των νοσηλευτών.

Πρόβλημα αποτελεί η ταχύτητα με την οποία γίνονται οι προσλήψεις. Θα πρέπει να γίνει η διαδικασία με μεγαλύτερη ταχύτητα» είπε και πρόσθεσε ότι ο ΑΣΕΠ είναι αντικειμενικός, αλλά, αργός.

Στόχος το καλό δημόσιο Πανεπιστήμιο, διώξαμε τους μπαχαλάκηδες

Για τα Πανεπιστήμια και δη τα ιδιωτικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα δώσει έμφαση στη δημόσια Παιδεία. Πρόσθεσε ότι «καταφέραμε και βγάλαμε τους μπαχαλάκηδες από τα Πανεπιστήμια». «Από το να εξάγουμε φοιτητές, φέρνουμε μαθητές με ξενόγλωσσα προγράμματα. Ας δώσουμε έμφαση στο καλό δημόσιο Πανεπιστήμιο, και την επόμενη 4ετία να δώσουμε έμφαση στην τεχνική κατάρτιση. Δεν θα πάνε όλοι στα Πανεπιστήμια. Οι αγορές ζητούν τεχνικούς. θα τους δώσουμε εχέγγυα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχει «καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης του νερού. Γιατί δεν το έκανα 4 χρόνια; Ο τελευταίος που μπορεί να μας κατηγορεί είναι ο Τσίπρας που έβαλε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Ταμείο. Μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, είναι να αποσπάσει αυτές τις δύο εταιρείες και να τις επιστρέψει στο Περιβάλλοντος. Δεν περιμένω να μας ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσίπρας μετά…»

Στο Παιδείας το υπουργείο Αθλητισμού

Για τη διάρθρωση της κυβέρνησης επανέλαβε τη δέσμευση για το νέο υπουργείο Οικογένειας και για τις διαδικασίες fast track στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Για τις δομικές αλλαγές που θα φέρει η νέα κυβέρνηση είπε ότι το υπουργείο Αθλητισμού θα πάει στο Παιδείας και θα είναι αυτοτελές με δικό του υφυπουργό, ενώ το Μεταφορών θα παραμείνει με συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Θα μιλήσω με Ερντογάν για παρέμβαση τουρκικού προξενείου στις εκλογές

Για την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές: «Η παρέμβαση σε εκλογές είναι αδιανόητο. Δεν έβγαλαν έστω μια ανακοίνωση αναφέροντας ότι σέβονται τη συνθήκη της Λωζάνης και δεν εμπλέκονται… Είναι κίνδυνος την επόμενη μέρα, ελπίζω να διαψευστώ. Θα μιλήσω με τον Ερντογάν για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου».

Απέχουμε από μια ισχυρή ακροδεξιά στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κληθείς να σχολιάσει αν η ΝΔ ρέπει πλέον προς το κέντρο ότι «απέχουμε από μια ισχυρή ακροδεξιά στην Ελλάδα», τύπου Γαλλίας με Λεπέν.

Ενισχύσαμε τη χώρα στην Άμυνα, αντιμετωπίσαμε το Μεταναστευτικό, κάναμε διεθνείς συμμαχίες. Εμείς το λύσαμε όχι ο δήθεν ευαίσθητος ΣΥΡΙΖΑ το Προσφυγικό. Υπήρχε συνειδητή προσπάθεια καπήλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου Προοδευτικό, μεταρρυθμιστή, φιλελεύθερο πολιτικό με έντονε πατριωτικές θέσεις».

Δεν αποτελούν λύση για τον πληθωρισμό τα επιδόματα

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα επιδόματα αποτελούν μόνο προσωρινές λύσεις. Είπε χαρακτηριστικά πως «είναι επίμονος (σ.σ.: ο πληθωρισμός) και ειδικά στα τρόφιμα. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα. Τα επιτόκια καθορίζονται από την Κεντρική Τράπεζα όχι από την κυβέρνηση. Είδαμε τα χειρότερα στον πληθωρισμό, αλλά, δεν λύθηκε το πρόβλημα. Όταν εμείς κάναμε παρέμβαση και δώσαμε ένα εργαλείο σε ευάλωτα νοικοκυριά για τα δάνεια, δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί καταναλωτές. Το Market Pass δεν είναι αμελητέο, μπορεί να υπάρξει και δεύτερο, αλλά η λύση δεν είναι τα επιδόματα».

Αντιπολίτευση του εαυτού μας

Για το ότι βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών να μην υπάρξει ισχυρή αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε: «Είναι καλό να υπάρχει τεκμηριωμένη και δίκαιη αντιπολίτευση. Έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία κακή κυβέρνηση και χειρότερη αντιπολίτευση. Τα έδειχνε όλα μαύρα, έλεγε ότι για τα πάντα έφταιγε ο Μητσοτάκης. Μόνο για το σκάφος στον Ατλαντικό δεν είπαν ότι φταίω. Τοξικότητα, επιθέσεις σε μένα και την οικογένειά μου, το κοκτέιλ αυτό οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%.

Αυτό μας υποχρεώνει να είμαστε εμείς αντιπολίτευση στον εαυτό μας. Τα ΜΜΕ είναι δουλειά τους να ασκούν κριτική. Το χρέος μας είναι να μην κλειστούμε σε γυάλινο πύργο αυταρέσκειας και εφησυχασμού. Όσο μεγαλύτερη εντολή πάρουμε, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη να ακούμε την κοινωνία. Δεν θα τα κάνουμε όλα τέλεια, και λάθη θα γίνουν και πολιτικές μπορεί να μην δουλέψουν. Εύχομαι γρήγορα η αντιπολίτευση να βρει τον εαυτό της».

Ροή Ειδήσεων