• Αναζήτηση

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Καλαμάτα: Με δυνατό ΚΚΕ για την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση – Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ !

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο «Τέντα» στην Καλαμάτα με θέμα «Αντιπολίτευση υπάρχει και δυναμώνει! Με πιο δυνατό ΚΚΕ μπροστά στους αγώνες!», διοργάνωσε απόψε η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, που έγινε θερμά δεκτός με χειροκροτήματα και συνθήματα όπως «ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ» και «Δυνατό ΚΚΕ αντεπίθεση λαέ» απ’ τους συγκεντρωμένους πολλοί εκ των οποίων παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση καθώς το κλειστό αποδείχτηκε μικρό να χωρέσει όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Θοδωρής Μπολέτης γραμματέας της Τομεακης Επιτροπής Μεσσηνίας.

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έγιναν από τους:

Νίκο Θεοδωράκη, συνταξιούχος δημοσιογράφος της ΕΡΤ, πρώην στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ,  Κώστα Μπούρα, συνταξιούχος, Γιάννη Σεντεμέντε, μελισσοκόμος και πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, Βασίλη Νικητόπουλο, Πολιτικός Μηχανικός, Τοπικός Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Χανδρινού Μεσσηνίας, Κατερίνα Αγγελακοπούλου, φοιτήτρια του Τμήματος Λογοθεραπίας του ΑΕΙ Καλαμάτας και Οικότροφος της Εστίας Καλαμάτας και Τάσο Σκλάβο, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κώστας  Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Δημήτρης Τζαβάρας μέλος της γραμματείας της ΚΕ και ο Νίκος Κουτουμάνος μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

1 / 23

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Ο τίτλος της σημερινής μας εκδήλωσης, εδώ στην Καλαμάτα, στη Μεσσηνία δεν είναι τυχαίος. Ναι λοιπόν, αντιπολίτευση υπάρχει και δυναμώνει! Με πιο δυνατό ΚΚΕ μπροστά στους αγώνες! Το επιβεβαιώνουν τα τεράστια λαϊκά ποτάμια που ξεχύθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες ολόκληρης της χώρας την περασμένη Τετάρτη, στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων ετών.

Όλη η Ελλάδα, όλη μέρα μια τεράστια διαδήλωση. Μια τεράστια διαδήλωση εργατών, αγροτών και επαγγελματιών, φοιτητών. Μια τεράστια διαδήλωση όπου τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις όλων συνενώθηκαν και συναντήθηκαν με την οργή που καίει τις καρδιές όλων μας για τις 57 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα, πριν από έναν χρόνο, στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών. Αλλά και για την άθλια επιχείρηση συγκάλυψης από τη μεριά της κυβέρνησης της ΝΔ με τη συμβολή φυσικά και των άλλων κομμάτων.

Εμείς πέρσι τέτοιες μέρες δώσαμε μια υπόσχεση. Ότι δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξεχαστεί. Ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να παραμένει στην επιφάνεια, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να μην ξαναζήσουμε άλλο αντίστοιχο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, παρά τα δεδομένα όρια που έβαζε η πλειοψηφία της ΝΔ, έδωσαν καινούρια χρήσιμα στοιχεία. Συνέβαλαν να μένει το θέμα σταθερά ψηλά. Εξέθεσαν κάποιους ανεκδιήγητους, σαν τον Καραμανλή που ήρθαν εκεί μέσα να κάνουν το άσπρο – μαύρο και έχασαν τα λόγια τους. Τροφοδότησαν τον αγώνα που δίνουν παράλληλα οι συγγενείς των θυμάτων.

Συνολικά, επιβεβαίωσαν τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποιώντας τις οδηγίες της ΕΕ, για τη λεγόμενη “απελευθέρωση” των σιδηροδρόμων και τη διαμόρφωση μιας ακόμα αγοράς, έκαναν τον ΟΣΕ “κομματάκια”. Τον υποχρηματοδότησαν, τον άφησαν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, ιδιωτικοποίησαν το κερδοφόρο κομμάτι του, τάισαν για 15 χρόνια εργολάβους-αρπακτικά για συμβάσεις που δεν παραδίδονταν ποτέ. Συνολικά έβαλαν το κέρδος πάνω από την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή.

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, συκοφάντησαν την πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ. Παρότι το ΚΚΕ ψήφισε και τις δικές τους προτάσεις για προανακριτική.

Γι’ αυτό η ΝΔ, αφού δεν μπορούσε αρχικά να την αποφύγει, φρόντισε μετά να την υπονομεύσει, αρνούμενη να καλέσει βασικούς μάρτυρες, ενώ τώρα την κλείνει άρον-άρον, ενώ προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία.

Γι’ αυτό ακριβώς, όμως, οι συγκεντρώσεις της προηγούμενης βδομάδας έχουν τεράστια σημασία. Γιατί εγγυώνται ότι, για κακή τύχη όλων αυτών, ο λαός και η νεολαία θυμούνται τα αθώα θύματα, θυμούνται το έγκλημά τους. Και δεν θα τους αφήσουμε να ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα.

Ποιοι βρέθηκαν, όμως, σε αυτές τις τεράστιες απεργιακές κινητοποιήσεις; Στους δρόμους συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι που σε μια σειρά χώρους και κλάδους έχουν “γράψει” απανωτές απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Βγήκαν στο προσκήνιο νέες δυνάμεις: Εργαζόμενοι που μέσα απ’ αυτές τις διεργασίες συγκρότησαν καινούργια σωματεία, άλλοι που εντάχθηκαν στα συνδικάτα τους, απέκτησαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

Γιατί η ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Και όχι με τα μέτρα της κοροϊδίας που ανακοινώνει κάθε μήνα ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακριβώς τα ίδια κάθε φορά. Ότι, δηλαδή, όλο βλέπει την πτώση των τιμών στο σούπερ μάρκετ να είναι κοντά.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν τη βλέπουν αυτοί που πηγαίνουν όντως στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν τα απαραίτητα για τη διατροφή και τη διαβίωσή τους. Βλέπουν το ακριβώς αντίθετο και γι’ αυτό βγήκαν στους δρόμους.

Όσοι προσπάθησαν να υπονομεύσουν την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, πήραν κι αυτοί τη δική τους απάντηση. Αυτό έπαθαν οι θλιβεροί εργατοπατέρες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που για μια ακόμα φορά παρέμειναν στο περιθώριο, σε πλήρη απαξίωση, μακριά από τους εργαζόμενους και τις αγωνίες τους.

Για πρώτη φορά τόσα πολλά Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση των συνδικαλιστών που ηγούνται, τούς έκαναν στην άκρη, σάρωσαν με τις αποφάσεις και τη δράση τους κάθε τέτοια προσπάθεια.

Το πλατύ απεργιακό μέτωπο που διαμορφώθηκε και εδώ στην Καλαμάτα, ενάντια στην ανοιχτή υπονόμευσή της από την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, η πρωτόγνωρη συμμετοχή εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, δείχνει πως οι αρνητικοί συσχετισμοί πρέπει και μπορούν να αλλάξουν και εδώ.

Οι εργαζόμενοι απήργησαν και διαδήλωσαν μαζί με τους σημερινούς φοιτητές και αυριανούς εργαζόμενους, που συμπληρώνουν 9 βδομάδες σπουδαίας πρωτόγνωρης αγωνιστικής δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, έχοντας κάνει θρύψαλα την κυβερνητική προπαγάνδα και τη μεθόδευση να ψηφιστεί αυτό το έκτρωμα στα μουλωχτά. Γιατί μόνο έκτρωμα μπορεί να χαρακτηριστεί το να μπορεί το παιδί μιας φτωχής οικογένειας να μπαίνει στην Ιατρική με κόπους και θυσίες και 19.000 μόρια, αλλά το παιδί της πλούσιας οικογένειας με μηδενικά μόρια αλλά με 19.000 ευρώ τον χρόνο για τι τα έχει ο μπαμπάς του. Μόνο έκτρωμα μπορεί να χαρακτηριστεί ένα νομοσχέδιο που ολοκληρώνει τη μετατροπή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αγορά, ανοίγοντας τον δρόμο για το τελικό βήμα: Την εισαγωγή διδάκτρων και στα προπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων. Γιατί για όλα τα υπόλοιπα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, πληρώνουν ήδη πάρα πολλά.

Πάρτε για παράδειγμα το ζήτημα της στέγασης, που εδώ, στην Καλαμάτα, υπάρχουν δωμάτια μόνο για 196 φοιτητές, όταν φοιτούν χιλιάδες νέα παιδιά στην πόλη. Αλλά και σε αυτούς τους λίγους, που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, επιβάλουν χαράτσι-ενοίκιο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες τούς διώχνουν από τα δωμάτιά τους. Και τα αντίστοιχα παραδείγματα, είναι, βέβαια, πάρα πολλά.

Γι’ αυτό μεθαύριο, μέρα που η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε τελικά, μετά από πολλές καθυστερήσεις να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση, οι φοιτητές και από την Καλαμάτα θα βρεθούν στην Αθήνα, μαζί με τους συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα, στο νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Θα δείξουν για μία ακόμη φορά, ποια άποψη είναι μειοψηφική και ποια πλειοψηφική στους φοιτητές. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ, είναι αποδεδειγμένο ότι δυσκολεύονται πολύ με τα μαθηματικά. Ιδιαίτερα όταν δεν τους συμφέρουν τα αποτελέσματα των αριθμητικών πράξεων.

Οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς όλοι έξω από τη Βουλή και οι βουλευτές του ΚΚΕ από μέσα, να σφυροκοπήσουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να αποκαλύψουμε τα ψέματά της, να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και της κοινωνίας συνολικά. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι του κέρδους των λίγων. Μην περιμένετε να το κάνει κανένας άλλος αυτό.

Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει, όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια, ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, απλά θέλει πρώτα να αναθεωρηθεί το άρθρο 16, κάτι που φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα κάνει. Αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ένας βουλευτής μετά τον άλλον, βγαίνουν και λένε το ίδιο, ενώ ο Πρόεδρός του λέει ότι δεν πρέπει να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά η ίδια δουλειά για τους επενδυτές να γίνεται μέσα από τα δημόσια.

Πάμε παρακάτω. Ποιοι άλλοι ήταν στους δρόμους την περασμένη Τετάρτη; Ήταν ξανά οι βιοπαλαιστές αγρότες, που δεν το βάζουν κάτω μετά απ’ τις 35 μέρες στα μπλόκα. Που συνεχίζουν τον αγώνα με την ορμή κι από το πρωτόγνωρο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Δεν το βάζουν κάτω γιατί ο αγώνας τους δεν γίνεται επειδή δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν ή για να περάσουν την ώρα τους. Είναι αγώνας επιβίωσης, αγώνας για την παραμονή στον τόπο τους, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Το ξέρουν καλά αυτό και οι αγρότες της δικής σας περιοχής. Ξέρουν για το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές που πληρώνουν οι μεσάζοντες και τις πανάκριβες τιμές στο ράφι από όπου ψωνίζουν και οι ίδιοι και όλος ο λαός. Ξέρουν για τις αποζημιώσεις που δεν παίρνουν για την ακαρπία της ελιάς. Οι αγρότες στους Γαργαλιάνους ξέρουν ότι ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για το χαλάζι που έπεσε πριν 2 χρόνια. Ξέρουν ακόμα για τις ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων και τις εισαγωγές που καλά κρατούν και στη Μεσσηνία.

Σε όλα αυτά προστίθεται η τεράστια έλλειψη υποδομών για την αγροτική παραγωγή.

Φτιάχνονται φράγματα χωρίς δίκτυο άρδευσης, άλλα σχεδιάζεται να παραδοθούν σε 25 χρόνια. Υπάρχουν περιοχές με ακατάλληλο για άρδευση νερό. Το τεράστιο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας σε όλο το νομό είναι αφημένο στη τύχη του, με τους δήμους να είναι υποστελεχωμένοι από προσωπικό και με λειψά μηχανήματα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, το πάρτι των εργολάβων καλά κρατεί.

Συνολικά η ζωή για την αγροτική οικογένεια είναι γεμάτη εμπόδια. Ολόκληρα χωριά είναι εγκαταλειμμένα, χωρίς σύγχρονες υποδομές όπως η ύδρευση, με αποτέλεσμα να μένουν χωριά χωρίς νερό για μέρες. Η μετακίνηση είναι μαρτύριο καθώς δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία, γιατί τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ χαράσσονται με γνώμονα το κέρδος και την πελατεία. Η μεταφορά των μαθητών για τα σχολεία είναι ένας Γολγοθάς.

Έτσι ήρθε και η ώρα του ξεσπάσματος. Τα φετινά πολυήμερα μπλόκα και στη Μεσσηνία και σε όλη την Ελλάδα διακρίθηκαν από τη μαζική συμμετοχή νέων ανθρώπων, από μαχητικές κινητοποιήσεις. Είναι μια παρακαταθήκη για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, την ίδρυση νέων συλλόγων και εκεί θα έχουν τη δική τους πολύτιμη συμβολή οι δυνάμεις του ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

Σήμερα, με παρακαταθήκη τους αγώνες που έχουν ήδη ξεδιπλωθεί, μπορεί με ακόμα καλύτερους όρους να οργανώνεται η αγωνιστική συνέχεια. Με επόμενους μεγάλους σταθμούς την απεργία στις 17 Απρίλη και την απεργιακή Εργατική Πρωτομαγιά.

Μέσα από αυτήν την πορεία μπορούν να ανάψουν και καινούργιες εστίες αναμέτρησης με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Από σήμερα κιόλας οργανώνεται αυτή η μεγάλη προσπάθεια, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού.

Με την αισιοδοξία ότι το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα και ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί ακόμα πιο επιθετικά ο πραγματικός ένοχος για κάθε λαϊκό πρόβλημα: Η κερδοφορία των ομίλων, το βάρβαρο σύστημα και το κράτος, που την υπηρετούν.

Για να δυναμώσει η ελπίδα, η προοπτική που βρίσκεται στη συμμαχία των εργαζομένων με τα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Στην πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο, στα μονοπώλια και στο κράτος τους, σε σύγκρουση με την πολιτική του κέρδους, που στηρίζουν η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματά τους.

Γιατί αυτή η κοινωνική συμμαχία που δυναμώνει αποτελεί τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση, όταν όλοι οι άλλοι, κυβέρνηση, κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας και τα ακροδεξιά γατάκια του συστήματος τα βρίσκουν στα βασικά. Όταν για παράδειγμα πηγαίνουν στο ευρωκοινοβούλιο και ψηφίζουν όλοι μαζί την ΚΑΠ και όλα τα υπόλοιπα.

Και οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα αποτελέσουν μια πολύ σημαντική μάχη μέσα σε αυτή την πορεία αναμέτρησης. Η ΝΔ πρέπει να πάρει ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτή την κάλπη ότι δεν έχει λευκή επιταγή. Ότι δεν έχει δικαίωμα να κουνάει το 41% και να επικαλείται μια δήθεν λαϊκή νομιμοποίηση για τα αίσχη που κάνει. Ο λαός της τα έχει μαζεμένα και ήρθε η ώρα να της το δείξει.

Και βέβαια αυτό δεν γίνεται με ψήφο στα κόμματα της βολικής συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που υπερψηφίζουν πάνω από τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ, ιδιαίτερα αυτά που αποτελούν ευρωπαϊκές οδηγίες. Και όταν καταψηφίσουν, το κάνουν ξεπλένοντας την ΕΕ, παρουσιάζοντας μια ψεύτικη ειδυλλιακή εικόνα για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη και μιλώντας για “ελληνική εξαίρεση”.

Σήμερα αναδεικνύεται πολύ πιο καθαρά ότι η ΕΕ δεν ήταν τελικά αυτή που έλεγαν στον λαό εκείνοι που έβαζαν τη χώρα σε αυτή τη φυλακή. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο τότε Συνασπισμός, που ψήφισαν την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Σήμερα έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ.

Αλήθεια, αυτοί που έλεγαν ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει στους λαούς της Ευρώπης την ειρήνη, τι έχουν να πουν σήμερα, με δυο πολέμους να μαίνονται στη γειτονιά μας και με την ΕΕ να συμμετέχει με τα μπούνια σε αυτούς;

Μέχρι και προτάσεις για αποστολή στρατευμάτων από χώρες της ΕΕ στην Ουκρανία ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες… και αν διαψεύσθηκαν, ξέρουμε πόση αξία έχουν οι διαψεύσεις τους. Γιατί, ακριβώς οι ίδιοι ήταν που διέψευδαν ότι υπήρχε περίπτωση να στείλουν πολεμικά αεροπλάνα, τεθωρακισμένα και άλλα και τώρα όλα αυτά συμβαίνουν. Με την Ελλάδα, βέβαια, πάντα στους πιο πρόθυμους.

Και η σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία και η συνάντηση του με τον επικεφαλής της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, Ζελένσκι, σηματοδοτεί την ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας. Ούτε βέβαια είναι τυχαία η χρονική στιγμή αυτής της επίσκεψης, όταν δηλαδή έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης των χωρών του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία με πολεμικό υλικό, ακόμη και με στρατιώτες.

Ενώ και στο άλλο θέατρο του πολέμου, στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα, έχει ήδη αναπτυχθεί ναυτική δύναμη της ΕΕ, με την Ελλάδα να έχει τη διοίκηση και με συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας με λειψό εξοπλισμό, με προσωπικό που το στέλνουν στου χάρου το στόμα.

Στείλανε, δηλαδή, προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων 3500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, στο στόμα του λύκου, για να υπερασπιστούν, τι; Την εδαφική ακεραιότητα; Όχι φυσικά! Τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών θέλουν να υπερασπιστούν, που χρησιμοποιούν κατά κόρον τη συγκεκριμένη διαδρομή. Το λένε, άλλωστε, από μόνοι τους. Ναι, αυτών των εφοπλιστών που δεν πληρώνουν τίποτα σε φόρους, που βάζουν στα καράβια τους σημαίες του κάθε φορολογικού παραδείσου, που τα στέλνουν για επισκευή στην Κορέα ή όπου είναι πιο φθηνά. Αλλά και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που βλέπουν να απειλούνται τα κέρδη τους από τη μείωση της κίνησης στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Τι άλλο θέλουν να υπερασπιστούν; Τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους δρόμους εμπορίου που εκείνοι προκρίνουν, κόντρα στους ανταγωνιστικούς δρόμους που προκρίνουν οι Κίνα και η Ρωσία.

Το είπε πολύ ωραία, ξέρετε, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, που πριν λίγες μέρες ψήφιζε δήθεν για τα “δικαιώματα των παιδιών” και πουλούσε γελοίο πνεύμα στο ΚΚΕ. Δωρεάν γεύμα, λέει, δεν υπάρχει και, τι να γίνει, αφού ανήκουμε σε μια Συμμαχία, πρέπει να πάρουμε το ρίσκο. Ξέχασε να μας πει, όμως, η κυρία Μπακογιάννη ότι για άλλους είναι το γεύμα και για άλλους είναι το ρίσκο. Δεν στέλνει τα παιδιά της σε αυτό το ρίσκο… τα κρατάει μόνο το γεύμα.

Το γεύμα είναι για τους φίλους της τους εφοπλιστές και τους άλλους ευπατρίδες επενδυτές, ενώ το ρίσκο είναι για τα παιδιά του λαού που στέλνονται στον πόλεμο, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους που βλέπουμε τις πόλεις μας να γίνονται δυνητικοί στόχοι αντιποίνων.

Και βέβαια θέλουν να κρατήσουν ζεστή την πλάτη του συμμάχου τους, του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, που διαπράττει μια γενοκτονία εδώ και 5 μήνες στη Γάζα, με πάνω από 30.000 νεκρούς. Και η ΕΕ που κάποιοι μας παρουσιάζουν σαν θεματοφύλακα του κράτους δικαίου, τι κάνει; Του αναγνωρίζει το δικαίωμα στην “αυτοάμυνα”. Αυτοάμυνα ονομάζουν την γενοκτονία αμάχων και αθώων παιδιών και γυναικών.

Το ίδιο κάνουν, όμως, και η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εδώ στην χώρα μας, ταυτιζόμενοι με τα κοράκια των Βρυξελλών. Αυτά τα κόμματα που ως κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει την περιβόητη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, η οποία βέβαια αποτυπώνεται και με τις γνωστές δραστηριότητες εδώ, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Μάλιστα, βουλευτές από όλα αυτά τα κόμματα αγκαλιά με τα κόμματα από τον χώρο της ακροδεξιάς, μαζεύτηκαν πριν λίγες μέρες με τον πρέσβη του Ισραήλ σε μια αίθουσα της Βουλής για να του εκφράσουν ξανά τη στήριξή τους, όπως ενημέρωσε ο ίδιος και να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Μόνο το ΚΚΕ επιμένει να ενημερώνει τον λαό για ό,τι σχεδιάζουν και για τους κινδύνους που συνεπάγονται, να τον κινητοποιεί, να απαιτεί:

  • Να επιστρέψουν τώρα όλα τα στρατεύματα από το εξωτερικό, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις,
  • Να πάψει η αποστολή οπλισμού στο καθεστώς του Ζελένσκι.
  • Να αναγνωριστεί επιτέλους το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως έχει αποφασίσει ομόφωνα η ελληνική Βουλή από το 2015.

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όλοι αυτοί που δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ΕΕ, όλοι αυτοί που την αμφισβητούν, που δεν πείθονται ότι είναι ένα ευαγές ίδρυμα που κόβει λεφτά και μας τα στέλνει, όπως την παρουσιάζουν όλα τα άλλα κόμματα έχουν μόνο μια επιλογή: να ρίξουν στην κάλπη το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι,

Για το πού κατευθύνονται, πώς αξιοποιούνται τα χρήματα από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα πακέτα της ΕΕ, υπάρχει πλούσια πείρα και στη Μεσσηνία.

Πανηγυρίζουν διάφοροι για την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά “ουδέτερες” πόλεις και για τα ποσά που θα δοθούν από τα προγράμματα της ΕΕ για την “πράσινη πόλη”, την “έξυπνη πόλη” και άλλα πράσινα άλογα. Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο φαγοπότι εταιρειών, μεγαλοεργολάβων που θα πληρώσει ουσιαστικά ο ίδιος ο λαός.

Γιατί τα χρήματα όλων αυτών των ταμείων προέρχονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών. Κι εκεί, κάθε χρόνο, συνεισφέρουν κατά 95% οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και μόνο κατά 5% οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, όμως, δεν υπάρχουν λεφτά. Εκεί οι κυβερνήσεις και η ΕΕ “ξύνουν πάντα τον πάτο του βαρελιού”.

Δείτε την κατάσταση με την έλλειψη σχολικών συγκροτημάτων στην Καλαμάτα. Υπάρχει, όπως, μας ενημερώνει η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ δημοτικό σχολείο που κάνει μάθημα σε προκάτ από τον σεισμό του 1986!!! Αν είναι δυνατόν! Κανένα σχολείο του δήμου Καλαμάτας δεν έχει μέτρα ενεργητικής πυρασφάλειας.

Να πιάσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα; Στην πόλη της Καλαμάτας που είχε σοβαρά ζητήματα το 2013 και το 2016 με τις φονικές πλημμύρες, έχει να φτιαχτεί σε όλο το Δήμο αντιπλημμυρικό έργο εδώ και 20 χρόνια περίπου.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι τα νέα Τέμπη είναι ανά πάσα στιγμή προ των πυλών και μόνο με τον αγώνα και τη διεκδίκηση, με τις σωστές πολιτικές μας επιλογές, μπορούμε να τα αποτρέψουμε.

Την ίδια στιγμή που τέτοια έργα δεν γίνονται, κράτος – Περιφέρεια – Δήμοι δουλεύουν για τα κέρδη των λίγων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό. Η περιφέρεια Πελοποννήσου ξόδεψε 10αδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή και 100αδες εκατομμύρια ευρώ για τουριστικές υποδομές: Λιμάνια για να έρχονται κρουαζιερόπλοια, μαρίνες για να δένουν γιοτ, μέχρι και υδατοδρόμια. Εκατομμύρια χορηγίες σε tour operators και σε αεροπορικές εταιρίες ως ενίσχυση του εισιτηρίου.

Όμως το τουριστικό θαύμα δεν είναι για όλους. Όλα αυτά δεν απάλλαξαν τις μικρές επισιτιστικές επιχειρήσεις από τα χρέη, τα άγχη της επιβίωσης. Όπως επίσης οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού δεν πήραν αξιοπρεπείς μισθούς και δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας τους.

Την ίδια ώρα τα ενοίκια έγιναν απλησίαστα σε όλη την Καλαμάτα, αλλά και σε όλο τον Νομό. Την περιβόητη τουριστική ανάπτυξη και τα χιλιάδες διαμερίσματα του AirBnB, τα πληρώνουν τελικά όλες οι λαϊκές οικογένειες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον πολύ κρίσιμο τομέα της υγείας. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και εδώ στην Καλαμάτα, το Γενικό Νοσοκομείο έχει τεράστιες ελλείψεις σε Γιατρούς πρώτης γραμμής, που έχουν εξαντλήσει τους υπηρετούντες. Πολλές ελλείψεις καλύπτονται με μεταφερόμενους Γιατρούς είτε από κέντρα υγείας είτε από άλλα Νοσοκομεία. Τι άλλο χρειάζεται να πει κανείς, εκτός από το ότι στην ογκολογική κλινική δεν υπάρχει ογκολόγος;

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου. Έναν χρόνο μετά τα απανωτά περιστατικά θανάτων ασθενών που περίμεναν για ώρες ασθενοφόρο, το ΕΚΑΒ εξακολουθεί να αδυνατεί να καλύψει ολόκληρες περιοχές στη Μεσσηνία.

Δείτε, όμως, πώς αξιοποιούνται τα ελάχιστα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που πάνε στην υγεία:

Όπως ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης, θα καλύψουν το αντίτιμο για 50.000 απογευματινά χειρουργεία σε ασθενείς που, εν έτει 2024, περιμένουν πάνω από έναν χρόνο να χειρουργηθούν και μετά όλοι θα πληρώνουν κανονικά από την τσέπη τους. Πάνε, δηλαδή, να φτιάξουν ένα ωραίο περιτύλιγμα σε ένα καραμπινάτο αντιλαϊκό μέτρο, ώστε να μειώσουν τις αντιδράσεις.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα και για πολλά ακόμα, στα οποία δεν έχουμε χρόνο να αναφερθούμε, ξέρετε καλά ποιος τα αναδεικνύει σταθερά. Ξέρετε, ποιος ενημερώνει τον λαό, ποιος μπαίνει μπροστά, στους φορείς του κινήματος για να διεκδικούνται λύσεις.

Το ΚΚΕ, η Τοπική του Οργάνωση, οι εκλεγμένοι του με τη Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια, η κοινοβουλευτική και η ευρωκοινοβουλευτική μας ομάδα, έχουν βγάλει δεκάδες ανακοινώσεις, έχουν κάνει παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και για τα ζητήματα που αφορούν τη Μεσσηνία. Καταλαβαίνετε πόση σημασία θα είχε βουλευτής του ΚΚΕ από την Μεσσηνία.

Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και με όση παραπάνω δύναμη μάς δώσετε στις ευρωεκλογές, πάντα σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τον λαό κάθε περιοχής και τους φορείς του. Άσχετα από επιμέρους διαφορές. Εκεί μονάχα θα καταθέσουμε τη δύναμη που θα μας δώσετε, αυτός είναι ο δικός μας ρόλος.

Ξέρετε ότι από το ΚΚΕ δεν έχετε να φοβάστε για φαινόμενα σαν αυτά που είδαμε να είναι μπλεγμένοι ευρωβουλευτές άλλων κομμάτων την 5ετία που πέρασε.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν φοβάται να τα βάζει με την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της. Όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να την πιάσουν στο στόμα τους, γιατί έχουν εξαρτήσεις από αυτή. Έχουν δεσμεύσεις πρώτα από όλα απέναντι στην άρχουσα τάξη της χώρας μας, στρατηγική επιλογή της οποίας είναι η φυλακή της χώρας στην ΕΕ. Είναι δεσμευμένοι πολιτικά να την υποστηρίζουν ό,τι και να γίνει.

Γι’ αυτό, μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρωψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις κάλπες θα φτάσει ηχηρό μήνυμα μέχρι τις Βρυξέλες. Ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο, ότι δεν είναι διατεθειμένος να δέχεται αδιαμαρτύρητα όλα αυτά που ετοιμάζουν για εκείνον. Ότι είναι σκληρό καρύδι και θα τους βάλει εμπόδια, θα διεκδικήσει να ζει, εκείνος και τα παιδιά του, μια ζωή με αξιοπρέπεια τον 21ο αιώνα και ότι το ίδιο θέλει και για τους άλλους λαούς.

Πάμε, λοιπόν, με δύναμη και αποφασιστικότητα να δώσουμε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Πάμε να δυναμώσουμε τη συμμαχία μας, τη συμπόρευση με το ΚΚΕ. ΚΚΕ Δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ!

Στις ευρωεκλογές με δυνατό ΚΚΕ για να ετοιμάσουμε την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάζοντας τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας μας, όλων των λαών!

1 / 12

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης αντιπροσωπείες απ’ τον σύλλογο γονέων Τριών τέκνων Μεγαλόπολης και της Επιτροπής κατά των ανεμογεννητριών Μαυροβουνίου παρέδωσαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπομνήματα με τα αιτήματά τους. Βασικό αίτημα των πρώτων η αναγνώριση και η ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες και των δεύτερων η μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

Επίσης ο Σπύρος Κατσιρέας Έλληνας, κάτοικος του Ουζμπεκιστάν ζήτησε τη βοήθεια του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προκειμένου να προωθηθεί το αίτημα των Ελλήνων που ζουν στη χώρα αυτή, περίπου 3.500, αλλά και όσων ζουν στο Καζακστάν, να λειτουργήσει προξενείο καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της κατάστασης στη Ρωσία. Όπως τόνισε τα προβλήματά τους είναι τεράστια, έχουν πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να επισκεφτούν την Ελλάδα  και από τους αρμόδιους εισπράττουν μόνο υποσχέσεις.

ΠΗΓΗ: https://www.902.gr/

Ροή Ειδήσεων