• Αναζήτηση

Πρεμιέρα την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου για το θεατρικό έργο «Ο Γάμος»

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 κάνει πρεμιέρα η νέα θεατρική παραγωγή της ομάδας θεάτρου Fraction, με το έργο «Ο Γάμος» του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ζωντανού. Η θεατρική παραγωγή, θα ανέβει στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής,  τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και την υποστήριξη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας.

Το έργο, γραμμένο το 1980, πραγματεύεται τα όσα τραγικά συμβαίνουν μετά το βιασμό μιας ανήλικης κοπέλας. Οικογένεια, κοινωνία και δικαστήριο τη φέρνουν αντιμέτωπη με το πλέον σκληρό πρόσωπο της κακοποίησης ξανά και ξανά. Εκείνη παραμένει βουβή και καθηλωμένη – ως μια σύγχρονη τραγική ηρωίδα – χωρίς δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού της, αφήνοντας τους άλλους να αποφασίζουν για την ίδια παραβιάζοντας την αξιοπρέπειά της, αδιαφορώντας για την ψυχική και σωματική της υγεία, εξαναγκάζοντάς την τελικά σε έναν αποτρόπαιο συμβιβασμό.

Τι συμβαίνει σε μια σκληρά πατριαρχική οικογένεια; Πώς η κοινωνία δε διαχειρίζεται το ειδεχθές έγκλημα του βιασμού, αλλά αντιθέτως στοχοποιεί το θύμα με κάθε τρόπο; Πώς, ακόμα και ένα ολόκληρο σύστημα δικαιοσύνης, συνθλίβει την ανθρώπινη υπόσταση του θύματος και αντίκειται στα «αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα» δικαιώματά του;

Όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό της παράστασης που με ρεαλισμό επιχειρεί να αποτυπώσει τις χρόνιες παθογένειες και τις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που αναπαράγουν το φαύλο κύκλο της κακοποίησης, ακόμα και στις σύγχρονες «πολιτισμένες» κοινωνίες μας.

Να σημειωθεί πως η παράσταση περιέχει σκηνές βίας και υβριστικό περιεχόμενο – Προτείνεται η παρακολούθησή της σε ηλικίες άνω των 16 ετών.

ο Γάμος Αφισα Χορηγοι 724x1024

Ροή Ειδήσεων