• Αναζήτηση

ΣΕΜ: ΌΧΙ Μόνο στην Κεντρική Πλατεία Ανοίξαμε την συζήτηση για την αλλαγή κανονιστικής ΠΑΝΤΟΥ- Όπου είναι εφικτό

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα με αφορμή την αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς στις επιχειρήσεις και ειδικότερα στον κλάδο μας, την εστίαση, επισημάναμε σε όλες τις μορφές διάλογου και διαμαρτυρίας πως τα οριζόντια μέτρα δεν είναι δίκαια, δεν μπορούν να εφαρμοστούν και δεν κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση γιατί η κάθε περιοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες .

Με γνώμονα λοιπόν τα παραπάνω, τα οποία πρεσβεύουμε και μας οδηγούν σε κάθε πρωτοβουλία μας, ξεκινήσαμε ως Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας την προσπάθεια ν’ ανοίξει ο διάλογος για ένα από τα πάγια θέματα και προβλήματα των καταστημάτων εστίασης στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στους κοινόχρηστους χώρους των οποίων οι κανονιστικές πρέπει να επανεξεταστούν με σεβασμό βέβαια στον πολίτη και το περιβάλλον. Εκείνους τους κοινόχρηστους χώρους για τους οποίους τα αρμόδια τμήματα των δήμων και κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία μπορούν να γνωμοδοτήσουν, εξετάζοντάς τους κατά περίπτωση και όχι οριζόντια.

Με το βλέμμα στραμμένο στο τουριστικό προϊόν, την εξέλιξη της περιοχής και σε συνάρτηση με τα συμπεράσματα αλλά και τα κατάλοιπα της covid εποχής, ο ΣΕΜ με επιστολές του προς κάθε κατεύθυνση, Λιμενικό ταμείο, Δήμο Καλαμάτας και λοιπά αρμοδία τμήματα, έχει διατυπώσει αιτήματα για αλλαγή της κανονιστικής απόφασης – όπου αυτό είναι εφικτό και δεν εμποδίζει την προσβασιμότητα – σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τη μελέτη και εγκατάσταση ανεμοπροστατευτικών. Τα εν λόγω αιτήματα εκφράστηκαν κατόπιν διαλόγου με τους επαγγελματίες και καταγραφής των αναγκών σε κάθε επαγγελτική ζώνη.

Έχοντας πλέον στοιχειά, βάσει των προηγούμενων ετών της πανδημίας, έχουμε σχηματίσει μια εικόνα για τις επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και επιπλέον χρήσης χώρου για ξαπλώστρες, χωρίς τα παραπάνω να παραβιάζουν την προσβασιμότητα, την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών, αλλά και των οχημάτων ανάγκης. Αντιθέτως, ενισχύουν την επισκεψιμότητα και ικανοποιούν τις νέες προτιμήσεις του κοινού για απόλαυση των υπηρεσιών μας σε εξωτερικούς – κατά βάση – χώρους χωρίς ασφυκτική εγγύτητα.

Τα τετραγωνικά μέτρα λοιπόν δεν θα πρέπει συγχέονται με την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων. Ο ίδιος αριθμός τραπεζοκαθισμάτων, για παράδειγμα, μπορεί να αναπτυχθεί σε 30 τ.μ αλλά και σε 40 τ.μ Όταν αναφερόμαστε σε κατάλοιπα της πανδημίας, εννοούμε εκείνα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν αναγκαστικά για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά η υιοθέτησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα έφερε αλλαγές στις προτιμήσεις και τις συνήθειες των πολιτών οι οποίες παραμένουν (αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, συσκευασμένα συνοδευτικά, συσκευασμένα καλαμάκια). Ως

απόρροια των παραπάνω, απαξιώθηκαν οι εσωτερικοί χώροι και εκτιμήθηκαν περισσότερο οι εξωτερικοί. Μάλιστα, η βιωσιμότητα πληθώρας επιχειρήσεων εστίασης – στις οποίες απασχολείται μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας – στηρίζεται στην ύπαρξη υπαίθριων χώρων. Αν, επιπροσθέτως, λάβουμε υπόψη ότι η επισκεψιμότητα της πόλης αυξάνει και οι εκδηλώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του χρόνου, οφείλουμε ως εστίαση – κοιτίδα ψυχαγωγίας –να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα και να αναλόγως προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

Είμαστε λοιπόν πολύ χαρούμενοι που ως Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας βλέπουμε τις προσπάθειές μας να βρίσκουν σταδιακά έδαφος και τα αιτήματα μας ευήκοα ώτα. Με επίμονη και υπομονή φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα και μπορούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Αρχικά, φτάσαμε στην πρώτη αλλαγή της κανονιστικής που επέτρεψε για το βόρειο τμήμα των επιχειρήσεων επί της οδού Ναυαρίνου την επέκταση χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Επιπλέον, να σημειωθεί εδώ, ότι για το νότιο τμήμα έχουμε ήδη υποβάλει, ως ΣΕΜ, αίτημα στο Λιμενικό Ταμείο με το οποίο ζητάμε να γίνουν μελέτες και εν συνεχεία να δρομολογηθούν έργα εγκατάστασης ανεμοπροστατευτικών, τα οποία θα επιτρέπουν την καλύτερη λειτουργία τους όλο τον χρόνο.

Πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουμε ως ΣΕΜ και από την νέα εξέλιξη με την αλλαγή της κανονιστικής που αφόρα στην Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, προσπάθεια η οποία είχε ξεκινήσει το 2019 και μάλιστα τότε είχαν γνωμοδοτήσει θετικά η Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, η Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας , ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΚ (Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας), ο συνάδελφος κ. Νίκος Μαλαπέτσας και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή τη ζώνη. Ωστόσο, λόγω των δημοτικών εκλογών και ακολούθως της πανδημίας, το θέμα έμεινε στον πάγο. Εμείς σήμερα το επαναφέραμε και έτσι οδηγηθήκαμε στην επιθυμητή αλλαγή. Σειρά έχουν τώρα και οι υπόλοιπες περιοχές, όπου υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης. Να εξεταστούν δηλαδή εκ νέου και κατά περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα. Το εν λόγω αίτημά μας έχει ήδη υποβληθεί σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με σχετική αρμοδιότητα.

Η φιλοσοφία του ΣΕΜ διέπεται από την έννοια της συλλογικότητας και της ευθύνης. Ως επαγγελματίες δεν έχουμε μόνο δικαιώματα αλλά και χρέος να συμμορφωθούμε στους όρους της νομοθεσίας, να μη την παραβιάζουμε, να επισημαίνουμε αλλαγές που μπορούν να γίνουν, να τις συζητάμε, να επιμένουμε και να πετυχαίνουμε την εφαρμογή τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε πρόταση μας χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί. Εμείς, από την πλευρά μας, φροντίζουμε μέσα σε αυτό τον χρόνο να μην ξεχαστεί. Αντιθέτως την επαναφέρουμε ακόμα πιο ώριμη και εμπεριστατωμένη. Μοναδικός μας στόχος είναι να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και στις απαιτήσεις της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης, παρέχοντας ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Αυτές οι απαιτήσεις επιβάλλουν την συμπόρευση και δεν αφήνουν περιθώρια διαχωρισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Συνεπώς δεν υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης «δύο ταχυτήτων». Αντιθέτως η στόχευση για το μέλλον την εστίασης είναι κοινή και κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια της εξέλιξης.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΣΕΜ

Ροή Ειδήσεων